Proč La Liga nemá jestřábí oko? Protože by musela zaplatit federaci FIFA 4 miliony eur

Gól, který rozhodčí neviděli (© as.com)

Po každém špatném rozhodnutí o tom, zdali míč přešel, nebo nepřešel brankovou čáru, se příznivci La Ligy ptají, proč jako jediná z pěti elitních evropských soutěží nevyužívá systém jestřábího oka. Odpověď je lakonická - jde jako obvykle o peníze.

Anglická Premier League zavedla Hawk-eye (či Goal-line technology) v roce 2013, německá Bundesliga, francouzská Ligue 1 a italská Serie A o dvě sezóny později. Jen La Liga zůstává v tomto ohledu pozadu.

Společnost Mediapro, zajišťující přenosy Primery a Segundy, využívá technologii MediaCoach, která díky desítkám kamer propojených s počítačovým programem nabízí fanouškům řadu zajímavých statistik, ať už jde o počet střel, přihrávek, naběhané kilometry jednotlivých hráčů, snímání jejich pohybu a rychlosti na hřišti či vzdálenost mezi jednotlivými řadami. MediaCoach by díky snadné a finančně nenáročné úpravě mohl sloužit jako alternativa k jestřábímu oko, jenže to se nelíbí federaci FIFA, která před několika lety vybrala konkurenčního provozovatele systému na určování polohy míče vzhledem k brankové čáře.

Přesto dala FIFA La Lize možnost, aby program MediaCoach upravila a používala i na řešení těchto situací. Jenže na oplátku požadovala zaplacení 4 milionů eur jako "trest", že by Španělsko preferovalo jiného poskytovatele než FIFA a zbylé evropské ligy. To prezident La Ligy Javier Tebas odmítl s odůvodněním, že by systém nebyl využíván dostatečně často, aby se investice vyplatila.

Dobrou zprávou pro příznivce je nedávné potvrzení, že již od příštího ročníku Primera División dojde k zavedení videorozhodčího (VAR), který usnadní práci arbitrům nejen pokud jde o penaltové zákroky či offsidové situace, ale umožní i dodatečný verdikt, jestli balón skončil v brance, nebo ne.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace