Shrnutí 15. kola Primera División

Záběr z pátečního utkání (© marca.es)

V úvodním utkání mezi Celtou a Valladolidem se na gól čekalo marně. Real Madrid uspěl na půdě Alavésu, Barcelona zvládla vítězně šlágr na stadionu Atlética.

Real Sociedad si poradil v derby s Eibarem, Mallorca nestačila na Betis a Valencia přetlačila Villarreal.

Neděle začala výhrou Sevilly nad Leganésem, následoval triumf Athleticu nad Granadou a prohra Espanyolu s Osasunou.

Getafe smetlo Levante.

 
29.11.19 20:00 Celta de Vigo 0:0 Real Valladolid

Stadion Balaídos v poslední minutě utkání proti Valladolidu naposledy zklamaně vydechl, když Santi Mina z hranice velkého vápna technickou střelou poslal balón těsně vedle tyče.

Fanoušci Celty Vigo v tu chvíli pochopili, že jejich tým se odměny za větší aktivitu nedočká a stráví další týden v sestupovém pásmu, kde jí navíc hrozí zvýšení manko na rozdíl, který nebude smazatelný v jediném kole.

Valladolid přijel do Viga zejména bránit, a tak bude s remízovým výsledkem bezpochyby spokojenější. Celta Vigo sice měla chvílemi převahu, když už se dostala do zakončení, ztroskotala na nepřesné koncovce nebo spolehlivém Masipovi. To byly hlavní důvody, proč nepadl ani jeden gól.

30.11.19 12:00 Deportivo Alavés 1:2 Real Madrid
Branky: 65. L. Pérez Martínez (z pen.) – 52. S. Ramos García , 69. D. Carvajal Ramos

Real Madrid zvládl vítězně nelehké střetnutí na půdě Alavésu, kde zvítězil 2-1 a minimálně na den se posunul do čela La Ligy.

Hosté byli od začátku aktivnější, kromě tečované hlavičky Balea do tyče a střely Isca z ideální pozice v oblasti penaltového puntíku mimo však mohl být Pacheco poměrně v klidu. Na druhé straně Areola, jenž nečekaně dostal přednost před Courtoisem, zasahovat nemusel.

Ve druhém poločase se zhoršilo počasí, ale zlepšila střelba. V hustém dešti proto začaly padat góly. Prvního dosáhl Sergio Ramos po standardce Kroose, poté si ale hostující kapitán vybral slabší chvilku, když ve vápně zbytečně fauloval loktem. Lucas Pérez nařízený pokutový kop proměnil. Autor branky uviděl za oslavu, při níž si nasadil masku, žlutou kartu, naopak Aleix Vidal trestu za vulgární gesto směrem k fanouškům unikl. Real Madrid si ale rychle vzal vedení zpět. Hlavičku Isca ještě dokázal Pacheco fantastickým skokem vytěsnit na tyč, dorážející Carvajal už byl nehlídán. Protože v závěru vychytal Lucase Areola a Valverde po kiksu obrany domácích mířil vedle, dokázal Real Madrid těsný náskok uhájit.

30.11.19 15:00 Real Sociedad 4:1 SD Eibar
Branky: 25. R. Le Normand , 47. M. Oyarzabal Ugarte , 57. W. da Silva , 80. M. Ødegaard  – 35. P. Diop

Real Sociedad zaslouženě ovládl baskické derby proti Eibaru, byť utkání nebylo tak jednoznačné, jak může podle konečného skóre 4-1 vypadat.

Zejména v prvním poločase totiž hosté za favoritem příliš nezaostávali. Na gól Le Normanda po standardní situaci dokázali poměrně rychle odpovědět Pape Diopem, jenž poslal do sítě míč, který chvíli předtím orazítkoval po střele Orellany břevno. V nastavení poločasu vymyslel skvělý pas Ødegaard, Willian José pálil z voleje tvrdě, avšak nepřesně.

Lépe si vedl hned po úvodu druhého dějství Oyarzabal a deset minut po něm si zlepšil náladu i samotný Wiliian José. Real Sociedad rázem vedl 3-1 a bylo rozhodnuto. Na konci střetnutí ještě pečetil svůj další skvělý výkon Ødegaard, když technickou střelou vymetl horní roh Dmitrovićovy svatyně.

30.11.19 17:30 Mallorca 1:2 Real Betis
Branky: 55. J. Lago (z pen.) – 7. J. Sánchez Rodríguez (z pen.), 33. N. Fekir

Mallorca ani dnes nezískala do tabulky další body, s Betisem prohrála na Son Moix a její situace začíná být hodně nepříjemná. Naopak Betis opět pořadím Primery o něco poskočí.

Betis si našel cestu za třemi body už v prvním poločase. Hned v úvodu dostal výhodu pokutového kopu a Joaquín poslal míč přesně k tyči. Po půlhodině lovil Reina míč ze sítě podruhé, na listinu střelců se přidal Fekir.

Deset minut po změně stran se kopala penalta i na druhé straně, Joel si sice na střelu Laga sáhl, ale ne natolik, aby ji vytěsnil - 1-2. Brankář Betisu měl přesto na výhře svého týmu velkou zásluhu, v závěru totiž zlikvidoval tutovku Laga i nebezpečnou ránu Kuba. Definitivní konec nadějí Mallorca znamenala červená karta pro Agbenyemu.

30.11.19 20:00 Valencia 2:1 Villarreal
Branky: 49. R. Moreno Machado , 70. F. Torres García  – 54. A. Zambo Anguissa

Villarreal se na Mestalle v závěru tlačil za vyrovnáním, kterého ale nedokázal docílit. Skalp místního soka v sobotním derby připadl Valencii.

Vše mohlo být jinak, kdyby Gerard Moreno v prvním poločase proměnil pokutový kop. Jenže jeho střelu skvěle zastavil Cillessen a určil, že do kabin se půjde za bezbrankového stavu.

Koření fotbalu nechybělo druhému poločasu. Rodrigo si šikovným zpracováním centru obhodil brankáře a zavěsil do opuštěné branky. André Anguissa rychle vrátil Villarreal do hry, poslední gólové slovo však patřilo Netopýrům. Wassův míč do vápna propadl až k Ferranovi, jenž v 70. minutě obnovil vedení domácích. Od té doby se Valencia soustředila zejména na obranu, a přestože chvílemi trpěla, stav 2-1 se jí povedlo udržet až do závěrečného hvizdu.

01.12.19 11:00 Sevilla 1:0 Leganés
Branky: 63. D. Santos Silva

Sevilla přežila závěrečný drtivý tlak Leganésu a uhájila těsný triumf v poměru 1-0, který nechává Okurky na posledním místě tabulky a Sevillu posouvá na průběžné druhé místo - jediný bod za první Real Madrid. 

Na první šanci se muselo čekat dvacet minut, De Jong hlavičkoval jen do Cuéllara. Další pokus hlavou Frana Vázqueze vykopl z brankové čáry jeden z obránců. De Jong potvrdil, že se v koncovce po přestupu do Španělska trápí, když patičkou poslal balón vedle a před pauzou neproměnil ani tutovku, v níž byl sám před Cuéllarem, jenž ho vychytal.

Jestliže první půle měla jasné sevillské barvy, pak úvod té druhé byl ze strany domácích hodně rozpačitý. Leganés několikrát prověřil Vaclíka a při En-Nesyriho parádních nůžkách český reprezentant přikovaný k zemi sledovla, jak k jeho štěstí propadá míč těsně vedle tyče. Paradoxně udeřilo na druhé straně, Seville zařídil vedení dorážející Diego Carlos. Carrillo mohl v posledních minutách vyrovnat, svůj pokus však nasměroval těsně vedle.

01.12.19 13:00 Athletic Club 2:0 Granada
Branky: 41. R. García Escudero (z pen.), 83. Y. Berchiche Izeta

Góly ze závěrečné fáze každého z poločasu znamenají pro Athletic vítězstvím nad bojovnou, avšak v zakončení nepřesnou Granadou.

Zápas začal kiksem Unaie Simóna, jemuž vypadl lehký míč, brankář Athleticu ale svoji chybu stihl včas napravit a zabránit hostům v radosti. Daleko od ní nebyl o chvíli později Puertas, jehož skrytá střela prošla těsně mimo. Poté začal mít navrch Athletic a kontroverzním způsobem šel do vedení. Duarte nesmyslně postrčil mimo hru Raúla Garcíu, jenž pádu přidal. Rozhodčí přesto nařídil penaltu, kterou sám faulovaný neproměnil. Rui Silva ovšem opustil brankovou čáru předčasně, s opakovanou exekucí si už záložník Athleticu poradil na jedničku.

Další branka přišla až v 83. minutě. Přízemní centr Unaie Lópeze si našel cestu skrz několik obránců až k Yurimu a Athletic vedl 2-0. Po zbytek střetnutí domácí udrželi Granadu mimo dostřel Unaie a v tabulce si přilepší o tři body.

01.12.19 15:00 Espanyol 2:4 Osasuna
Branky: 20. M. Roca Junqué (z pen.), 90. J. Calleri  – 46. R. García Santos , 49. L. Ávila , 84. J. Moncayola Tollar , 90. R. Torres Morales (z pen.)

Espanyol doslova věnoval Osasuně tři body v zápase, který měl dobře rozehraný. Díky zaváhání soupeřů se ztráta Katalánců na záchranu nezvýší, přesto jde o další varovný signál, že mužstvo ani po příchodu Pabla Machína neožilo tak, jak zásutpci klubu plánovali.

Přitom Espanyol šel na RCDE Stadium do vedení proměněnou penalty Rocy za ruku jednoho z obránců. Klíčový moment přišel před přestávkou. Wu Lei obešel brankáře a nabídl snadný gól Pedrosovi, který ale nepochopitelně před prázdnou brankou hlavičkoval mimo. Osasuna poprvé zahrozila vzápětí, střelu Roberta Torrese dokázal Diego López vytěsnit na břevno.

Hosté během čtyř minut po změně stran skóre otočili. Rubén García si našel přetažený centr a hlavou nedal brankáři sebemenší možnost zasáhnout, Bernardova nepovedená malá domů vysunula Chimy Ávilu, jenž si sám před Diegem Lópezem věděl rady. Vyloučení Roncaglii nabídlo Espanyolu možný návrat do zápasu, jenže místo toho byl k vidění další nepochopitelný kiks v rozehrávce, tentokrát trestal Moncayola. Trefy Roberta Torrese z pokutového kopu v nastaveném čase a Calleriho okamžité odpovědi už znamenaly jen kosmetickou úpravu skóre.

01.12.19 17:30 Getafe 4:0 Levante
Branky: 54. L. Cabrera Sasía , 60. J. Molina Vidal (z pen.), 67. Á. Rodríguez Díaz , 78. D. Timor Copoví
01.12.19 20:00 Atlético Madrid 0:1 FC Barcelona
Branky: 86. L. Messi

Barcelona zůstává pro Diega Simeoneho neporazitelná. Atlético v domácím prostředí na obhájce titulu nestačilo, jediný gól zápasu vsítil Lionel Messi.

Po 45 minutách sice stále svítil na ukazateli skóre stav 0-0, diváci se přesto bavili pohledným fotbalem. Atlético začalo tlakem, z něhož vytěžilo jen tyč po teči Firpa a šanci Hermosa, v níž se zaskvěl skvělým reflexem Ter Stegen. Německý brankář byl klíčovou postavou i při hlavičce Moraty. To už v době, kdy Barcelona vyrovnala hru a začala být nebezpečná. Rakitiće z ideální pozice pálil slabě do Oblakovy náruče, střela Luise Suáreze razanci nepostrádala, ale chybělo jí pár decimetrů. Po rohovém kopu byl blízko gólu Piqué, jemuž se postavila do cesty branková konstrukce.

Druhý poločas byl přece jen opatrnější, přesto bylo v obou vápnech několikrát rušno. Branka padla až pět minut před koncem a nemohl ji dát nikdo jiný než Lionel Messi. Argentinec si narazil se Suárezem a svojí tradiční přízemní střelou levačkou nedal Oblakovi šanci. Barcelona dobyla stadion Atlética a pokračuje na prvním místě tabulky.

 

Nadpis XYZTabulka po 15. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 14 10 1 3 36:16 (+20) 31 V V V P V
2. Real Madrid 14 9 4 1 30:11 (+19) 31 V V V R V
3. Sevilla 15 9 3 3 19:14 (+5) 30 V V V R R
4. Real Sociedad +2 15 8 2 5 26:18 (+8) 26 V P R V P
5. Athletic Club 15 7 5 3 17:9 (+8) 26 V V V R V
6. Atlético Madrid –2 15 6 7 2 16:10 (+6) 25 P R V R R
7. Getafe 15 6 6 3 23:16 (+7) 24 V R R V V
8. Valencia +2 15 6 5 4 22:21 (+1) 23 V P V V R
9. Osasuna +2 15 5 7 3 21:17 (+4) 22 V P R V R
10. Granada –2 15 6 3 6 20:20 (0) 21 P R P P P
11. Levante –2 15 6 2 7 18:21 (-3) 20 P V P V V
12. Real Betis +3 15 5 4 6 19:25 (-6) 19 V V P R V
13. Villarreal –1 15 5 3 7 28:24 (+4) 18 P P P R P
14. Deportivo Alavés –1 15 5 3 7 17:20 (-3) 18 P V V P R
15. Real Valladolid –1 15 4 6 5 14:18 (-4) 18 R P P V P
16. SD Eibar 15 4 3 8 15:27 (-12) 15 P P P V V
17. Mallorca 15 4 2 9 14:23 (-9) 14 P P V P R
18. Celta de Vigo 15 3 4 8 10:20 (-10) 13 R V P P P
19. Espanyol 15 2 3 10 10:28 (-18) 9 P R P P P
20. Leganés 15 1 3 11 8:25 (-17) 6 P P R P P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace