Operación Oikos - otázky a odpovědi

Gólová oslava Carlose Arandy možná mnohé předpověděla... (© marca.es)

Korupční skandál pod označením Operación Oikos vyvolává řadu otázek. Jaké jsou na ně odpovědi?

Do případu jsou nejvíce zapojeni bývalí hráči Carlos Aranda a Raúl Bravo, v podezření je ale například i sedm fotbalistů Valladolidu, kteří měli zmanipulovat nedávné utkání proti Valencii, či Huesca.

Jak bude pokračovat vyšetřování?

Momentálně je vše ve fázi úvodního vyšetřování, sbírání důkazů a prvních výslechů. Poté půjde vše k soudu, kde budou zveřejněny telefonní odposlechy, které policie monitorovala řadu měsíců. Pokud uzná soudce za vhodné, bude mít možnost označit další viníky či předvolat dodatečné svědky.

Mohou Valladolid a Valencia přijít o body?

Teoreticky ano, ale je to takřka vyloučené. Muselo by se prokázat (ne během úvodního vyšetřování, nýbrž u následného soudu), že kluby v zájmu sportovního prospěchu o uplácení věděly. V takovém případě by skutečně k bodovému odečtu mohlo dojít. Pravidla Španělského fotbalového svazu říkají, že trestem za "prodané" hráče může být odečet až 6 bodů. V zásadě však jde zejména o ochranu před takzvanými primas a terceros, tedy pokud klub motivuje (i pozitivně) penězi fotbalisty třetí strany. Nejčastěji jde o situaci v závěru sezóny, kdy dotyčný celek nemá vše ve svých rukách a musí doufat v zaváhání jiného týmu. Jeho soupeře pak může motivovat finanční odměnou. Takové chování bylo dlouhou dobu tiše tolerováno, již nějakou dobu je ale oficiálně zakázáno.

V případě Valladolidu a Valencie ovšem vše nasvědčuje tomu, že dohoda probíhala jen mezi organizovanou skupinou v čele s Arandou a Bravem a samotnými hráči.

Mohou Španělský fotbalový svaz a La Liga podniknout další kroky?

Ne. Vedení obou organizací již vše ohlásilo a je přítomno vyšetřování. U soudu budou součástí žalující strany. Jakýkoliv další krok by byl více "formální" než užitný. Po vznesení obžaloby však budou moci začít řízení se všemi obviněnými, kteří mají registraci u RFEF, a následně je potrestat.

O jakých termínech mluvíme?

Celý proces zabere dlouhou dobu, minimálně rok. Bude záležet na soudci, jestli si vyžádá další důkazy, navíc obhajoba obvykle případ v rámci možností co nejvíce protahuje.

Například podezřelý zápas mezi Levante a Zaragozou z roku 2011 se začal řešit v roce 2013, ale k soudu půjde až během letošního září. Operación Oikos by přece jen měla postupovat výrazně rychleji, a to díky mnoha důkazům v podobě odposlechů. Stále však mluvíme o roce a půl, dvou letech...

Co se stane s Huescou?

Mezi obviněnými jsou prezident klubu Agustín Lasaosa a doktor Galindo. Zdá se, že jde o korupci jednotlivců, nikoliv o snahu klubu "přilepšit si" po sportovní stránce. Proto se očekává, že klub jako takový se trestu vyhne.

Může jít někdo do vězení?

Bezpochyby. Všem hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců až 4 roky. Pro některé, zejména Carlose Arandu, navíc nejde o první problém se zákonem. Dalším možným trestem je zákaz činnosti ve fotbalovém prostředí na 2 až 6 roků.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace