Operación Oikos. Policie prozradila, jak funguje korupce ve fotbale

Za nitky často tahá sázkařská mafie (© marca.es)

Španělská policie pokračuje ve vyšetřování posledního korupčního skandálu ve fotbalových soutěžích v zemi a prozradila, jaké jsou klíče k ovlivnění utkání.

V rámci Operación Oikos, jak zní krycí jméno spisu, bylo zadrženo několik bývalých i současných fotbalistů a činovníků, v podezření jsou až tři desítky zápasů Tercery, Segundy B, Segundy i Primery. Ovlivněna mohla být i tři střetnutí uplynulého ročníku nejvyšší soutěže, a sice Huesca - Valencia, Betis - Huesca a Valladolid - Valencia.

Bližší informaci prozatím policie nemohla zveřejnit, dala ale nahlédnout pod pokličku, jak se fotbalový podvod s cílem vydělat na sportovních sázkách vlastně vaří. Postup k ovlivnění výsledku shrnula do pěti bodů.

1. Výběr zápasů

Nejdříve je potřeba vytipovat zápasy vhodné k ovlivnění. Nejlépe ty ze začátku nebo konce sezóny.

2. Dohoda o průběhu a výsledku utkání

Následuje dohoda o tom, jaký má být kýžený průběh a výsledek daného střetnutí. Ve hře není jen konečný rezultát, ale také počet rohových kopů v zápase či poločasový stav (často v kombinaci s konečným, například že tým A povede v poločase, ale celé utkání vyhraje tým B). Vždy tak, aby byly na tyto příležitosti výhodné a vysoké kurzy.

3. Domluva s hráči

Podle Operación Oikos se vše často děje bez vědomí klubů jen na základě domluvy s hráči. "Nejvhodnější" jsou kromě kapitána týmu brankáři a stopeři.

4. První platba

Platby se nejčastěji provádějí v hotovosti, aby nebyly dohledatelné například z výpisu účtu. Platí, že polovina sjednané cifry se vyplací formou zálohy před zápasem, druhá půlka po utkání.

5. Konečné vypořádání

Organizovaná skupina provede sázky a vyplatí všechny zúčastněné.

A jaké hrozí tresty, pokud vše "praskne"? Pro jedince zákaz činnosti až na šest let, pokuta až do výše 5,5 milionu eur a v nejhorším případě i odnětí svobody na 6 měsíců až 4 roky. Klub může být potrestán administrativním sestupem.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace