Shrnutí 16. kola Primera División

João Félix měl šance, ale ne přesnou mušku (© marca.es)

Mezi Villarrealem a Atléticem se na vstřelený gól čekalo marně, Real Madrid si poradil s Espanyolem, Barcelona udělila lekci Mallorce.

Granada smetla Alavés, Valrncia otočila derby na půdě Levante.

Getafe stačil jediný gól k výhře v Eibaru, Betis naopak potřeboval tři od Joaquína Sáncheze, aby přetlačil Athletic. Valladolid remizoval s Realem Sociedad, Leganés má druhou výhru sezóny, porazil Celtu.

Zápas Osasuna - Sevilla vítěze nenašel.

 
06.12.19 20:00 Villarreal 0:0 Atlético Madrid

Šestnácté kolo začalo bezbrankovou remízou mezi Villarrealem a Atléticem, která nic neřeší ani pro jeden tým.

João Félix bezpochyby vstřelí během kariéry mnoho branek, dnes však symbolizoval zmar Atlética v koncovce. Mladý útočník měl několik dobrých šancí, dokonce si vyprosil i exekuci standardní situace, jenže s ní naložil nejhůře, jak mohl. Letošní ofenzivní trápení Atlética zkrátka nebere konce.

V nepříliš atraktivním utkání měl své příležitosti i domácí celek, při zakončení si ale vedl identicky jako jeho soupeř. Výsledek 0-0 byl nevyhnutelný. Pro Villarreal i Atlético znamená prodloužení období tápání minimálně o další týden.

07.12.19 12:00 Real Madrid 2:0 Espanyol
Branky: 37. R. Varane , 79. K. Benzema

Splněná povinnost a nic víc. Realu Madrid stačil průměrný výkon k očekávanému vítězství nad Espanyolem v poměru 2-0, což pro Katalánce znamená pokračování delikátní situace na předposledním místě tabulky.

Espanyol se na Bernabéu zaměřil na defenzivu a dlouho mu sázka vycházela. První vzrušení přišlo až po více než dvaceti minutách, kdy Courtois vychytal hlavičku Granera a z protiútoku Vinícius vyzkoušel Diega Lópeze. Střelcem úvodní branky se stal nedlouho před pauzou Varane, jenž si po pasu Benzemy sám před brankářem počínal jako rozený střelec. Aktivní Vinícius mohl po dalším úniku přidat pojistku, na Diega Lópeze ani napodruhé z pozice z úhlu nevyzrál.

V podstatě identický zákrok si gólman Espanyolu připsal i v 54. minutě proti Benzemovi. Poté ruch utichl a bojovalo se o střed pole. Znovu se připomněl až Benzema, z prostoru uvnitř vápna pálil mimo. V 79. minutě francouzský útočník přece jen svou gólovou sbírku rozšířil, když přesně zakončil povedenou kombinační akci. Benzemova trefa zajistila favoritovi poklidný závěr střetnutí, který nenarušilo ani vyloučení Mendyho.

07.12.19 15:00 Granada 3:0 Deportivo Alavés
Branky: 48. C. Fernández Luna , 58. R. Soldado Rillo (z pen.), 77. Y. Herrera Ravelo

Granada si po slabším období v tabulce znovu polepší, a to na úkor Alavésu, který góly ze druhém poločasu porazila jasně 3-0.

V prvním poločase zaujaly jen šance Lucase Péreze z úvodu a Roberta Soldada z konce, ani jedna neznamenala první gól odpoledne. Na ten si fanoušci museli počkat po poločasovém osvěžení.

Hned po něm šli domácí po dobře vypracované akci do vedení, zakončujícím fotbalistou byl Carlos Fernández. Ruka jednoho z hostujících hráčů znamenala penaltu, gól Soldada a zvýšení na 2-0. Granada po hřišti doslova létala, naopak hra Alavésu se zhroutila. Červenou kartu pro Wakasa potrestal hezkou brankou Herrera, jenž si obhodil obránce a tvrdou střelou skóroval. Stav 3-0 se ukázal být konečným, v nastavení byl ještě vyloučen za prošlápnutí soka Laguardia.

07.12.19 17:30 Levante 2:4 Valencia
Branky: 11. R. Martí Salvador , 20. R. Martí Salvador (z pen.) – 45. R. Martí Salvador (vlastní), 57. K. Gameiro , 59. K. Gameiro , 88. F. Torres García

Levante ztratilo na Ciutat dvougólový náskok a derby se muselo poklonit před Valencií. Netopýři skvělou jízdou stav otočili a slaví vítězství 4-2.

Levante vstoupilo do střetnutí skvěle a po dvaceti minutách vedlo již 2-0. Roger nachytal Cillessena střelou na přední tyč a stejné jméno nese i druhý gól, který padl z pokutového kopu. Velmi kontroverzního pokutového kopu, neboť opakované záběry naznačily, že k faulu mohlo dojít již před hranicí velkého vápna. Další komplikací bylo pro Valencii zranění Cillessene, jehož musel nahradit Jaume. Naopak první vzpruhu znamenalo snížení v nastaveném čase úvodní půle, po rohu se míč odrazil od Rogera do vlastní branky.

Ve druhém poločase stačily hostům dvě minuty, aby obrat dokonali. Gameiro měl při vyrovnání v 57. minutě snadnou úlohu, o chvíli později se opřel do balónu, který paráradní střelou nedal Aitorovi šanci. Po vyloučení domácího Falcóna bylo jasné, že Valencia si už výhru vzít nenechá. Naopak ji ještě vylepšil Ferran Torres.

07.12.19 20:00 FC Barcelona 5:2 Mallorca
Branky: 7. A. Griezmann , 17. L. Messi , 41. L. Messi , 43. L. Suárez Díaz , 83. L. Messi  – 35. A. Budimir , 64. A. Budimir

Barcelona ukázala nováčkovi z Mallorcy, jak to v nejvyšší soutěži chodí, když favoritovi zápas "sedne". Výsledkem je vysoká výhra prvního týmu tabulky 5-2.

První pětačtyřicetiminutovka Katalánců patřila mezi ty nejlepší v sezóně. Mallorca sice nezačala špatně, jenže s postupujícím časem nedokázala odoláva dalším a dalším útokům domácích. Už v sedmé minutě překvapil Ter Stegen rychlým výkopem, kterým uvolnil Griezmanna, a Francouz elegantně přehodil brankáře - 1-0. O deset minut později potvrdi Lionel Messi, že je po právu držitelem Zlatého míče, neboť jeho střele do horního rohu branky nešlo vytknout vůbec nic. Budimir snižující trefou vrátil Mallorcu do hry jen zdánlivě, Barcelona totiž ještě do pauzy přidala další dva zásahy. Messi tradičně uklidil míč přesně k tyči a po něm se zaskvěl Luis Suárez. Uruguayec zakončil typickou kombinační akci Barcelony nádhernou patičkou.

Ve druhém poločase zvolil Valverdeho výběr úspornější režim, což Mallorca potrestala dalším gólem Budimira. Výhra Barcelony ale v ohrožení nebyla, zvláště poté, co Lionel Messi dokonal svůj hattrick a určil konečný stav na 5-2.

08.12.19 11:00 SD Eibar 0:1 Getafe
Branky: 67. Á. Rodríguez Díaz

O osudu zápasu mezi Eibarem a Getafe rozhodla jediná branka. Protože ji vsítil Ángel, berou tři body hosté z madridské oblasti.

Hlavním aktérem utkání byl systém videorozhodčího, po jehož zásahu byl anulován jeden gól domácích a dva hostů. Getafe předvedlo zodpovědný výkon, kterému nasadil korunu střídající Ángel dvacet minut před koncem.

Getafe se díky zlepšené formě posouvá v tabulce stále výše, Eibar naopak po lepším období znovu uvadá a v dolní části tabulky Primera División riskuje problémy.

08.12.19 13:00 Real Betis 3:2 Athletic Club
Branky: 2. J. Sánchez Rodríguez , 11. J. Sánchez Rodríguez , 20. J. Sánchez Rodríguez  – 44. I. Williams Arthuer (z pen.), 75. Y. Berchiche Izeta

Utkání mezi Betisem a Athleticem se změnilo v exhibici Joaquína Sáncheze, jehož historický hattrick znamená pro Betis třetí výhru v řadě.

Athletic přijel na Villamarín s nálepkou týmu s nejlepší obranou, která za patnáct kol inkasovala pouhých 9 branek. Jenže Joaquín má vlastní pohled na fotbal a stačilo mu dvacet minut, aby dosáhl čistého hattricku, díky němuž se stal rekordmanem ligy jako nejstarší autor tří branek v jednom utkání, a to ve věku 38 let a 140 dnů.

Hosté ale nesložili zbraně a penaltou proměněnou Williamsem ještě do pauzy snížili. Když Yuri ve druhé půli parádní střelou na kratší tyč zaznamenal kontaktní gól, bylo jasné, že zavěr bude hodně dramatický. Na vyrovnání už Baskové nedosáhli, naopak Joaquín mohl přidat svůj čtvrtý zásah, vychytal ho Unai Simón. Betis i tak zásluhou své legendy přestřílel Athletic 3-2 a může se těšit na další vylepšení postavení v tabulce nejvyšší soutěže.

08.12.19 15:00 Real Valladolid 0:0 Real Sociedad

Po konci utkání mezi Valladolidem a Realem Sociedad svítil na ukazateli skóre stejný stav jako na jeho začátku, což znamená, že každý z týmů si připisuje bod za plichtu 0-0.

Byli to hosté, kdo měl sice větší množství šancí, ale ty výraznější byly k vidění na straně Valladolidu. Nejblíže radosti byl Hervías, jehož z přímého kopu orazítkoval konstrukci branky Remira.

Real Sociedad si tutovku schoval na úvod druhého poločasu, Willian José v ní nezvykle zklamal, když netrefi zařízení. A protože Guardiolu vychytal Remiro, bylo jasné, že gól se tentokrát na stadion José Zorrilly nedostaví.

08.12.19 17:30 Leganés 3:2 Celta de Vigo
Branky: 15. Ó. Rodríguez Arnaiz , 39. Ó. Rodríguez Arnaiz , 55. K. Rodrigues  – 64. N. Araújo Razo , 81. I. Aspas Juncal

Javier Aguirre konečně zažil na lavičce Leganésu vítězný pocit, a to rovnou na úkor přímého rivala v boji o záchranu. Celta Vigo na Butarque padla 2-3.

Dvě skvostné rádny Óscara - jedna z přímého kopu a druhá z podobného místa ze hry - se zasadily o poločasové vedení domácích Okurek 2-0. Když deset minut po změně stran zvýšil Kévin přízemní střelou už na 3-0, zdálo se hotovo.

Zdání ale často klame a Celta Vigo se probudila. Araujo dosáhl gólu naděje a Iago Aspas v 82. minutě toho kontaktního. To už v době, kdy Celta hrála bez vyloučeného Gabriela Fernándeze. V nastaveném čase se hosté dožadovali penalty za ruku jednoho z hráčů Leganésu, rozhodčí ale usoudil, že nešlo o provinění proti pravidlům. Leganés vítězství, které mu dává naději a pořádnou dávku pozitivní energie, udržel.

08.12.19 20:00 Osasuna 1:1 Sevilla
Branky: 45. L. Ávila  – 11. M. El Haddadi Mohamed

Osasuna po prohře s Athleticem a konci 31zápasové série bez prohry na domácím stadionu začala okamžitě novou, se Sevillou remizovala 1-1.

Už v šesté minutě zachránilo Sevillu břevno, do kterého namířil Chimy Ávila svoji hlavičku. Hosté naproti tomu z první šance udeřili. Munir si dobře zpracoval ideální pas Banegy za obranu a z hranice velkého vápna poslal balón přesně k tyči. Další branka přišla až v nastaveném čase úvodní půle. Adrián dokonalou patičkou vysunul Chimy Ávilu a útočník Osasuny propálil Vaclíka.

Rušný druhý poločas začal gólovkou střídajícího Adriána, Vaclíkovi znovu pomohla branková konstrukce. Zbytečný zákrok Oiera na Reguilóna znamenal pro domácího fotbalistu druhou žlutou kartu. Oslabená Osasuna přežila šance Chicharita i Frana Vázqueze, Dabbur v další příležitosti překonal brankáře, ale proti byla tyč. Krátce předtím se Osasuna dožadovala penalty po ruce Diega Carlose ve vzdušném souboji, rozhodčí na puntík neukázal. Další šance k vidění nebyly, konečný stav zní 1-1.

 

Tabulka po 16. kole:

#TýmZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 15 11 1 3 41:18 (+23) 34 V V V V P
2. Real Madrid 15 10 4 1 32:11 (+21) 34 V V V V R
3. Sevilla 15 9 3 3 19:14 (+5) 30 V V V R R
4. Real Sociedad 15 8 2 5 26:18 (+8) 26 V P R V P
5. Athletic Club 15 7 5 3 17:9 (+8) 26 V V V R V
6. Atlético Madrid 16 6 8 2 16:10 (+6) 26 R P R V R
7. Valencia +1 16 7 5 4 26:23 (+3) 26 V V P V V
8. Getafe –1 15 6 6 3 23:16 (+7) 24 V R R V V
9. Granada +1 16 7 3 6 23:20 (+3) 24 V P R P P
10. Osasuna –1 15 5 7 3 21:17 (+4) 22 V P R V R
11. Levante 16 6 2 8 20:25 (-5) 20 P P V P V
12. Villarreal +1 16 5 4 7 28:24 (+4) 19 R P P P R
13. Real Betis –1 15 5 4 6 19:25 (-6) 19 V V P R V
14. Real Valladolid +1 15 4 6 5 14:18 (-4) 18 R P P V P
15. Deportivo Alavés –1 16 5 3 8 17:23 (-6) 18 P P V V P
16. SD Eibar 15 4 3 8 15:27 (-12) 15 P P P V V
17. Mallorca 16 4 2 10 16:28 (-12) 14 P P P V P
18. Celta de Vigo 15 3 4 8 10:20 (-10) 13 R V P P P
19. Espanyol 16 2 3 11 10:30 (-20) 9 P P R P P
20. Leganés 15 1 3 11 8:25 (-17) 6 P P R P P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace