Shrnutí 5. kola Primera División

Realu Madrid nepomohl ani návrat Cristiana Ronalda (© marca.es)

Kolo začalo debaklem Málagy na Mestalle, kde schytala od Valencie pětigólový výprask. Ještě o gól více inkasoval Eibar na hřišti Barceloně, která zůstává suverénní. Real Madrid naopak znovu doma ztratil, tentokrát podlehl Betisu.

Mezi Leganésem a Gironou gól nepadl, Atlético dobylo San Mamés a porazilo Athletic 2-1. Deportivo udolalo Alavés, Sevilla Las Palmas.

Villarreal se rozešel smírně s Espanyolem, stejně tak Celta Vigo s Getafe. Levante si poradilo s Realem Sociedad.

 
19.09.17 19:00 Valencia 5:0 Málaga
Branky: 17. S. Mina Lorenzo , 55. S. Zaza , 60. S. Zaza , 63. S. Zaza , 86. R. Moreno Machado

Jestliže se v prvních kolech letošní La Ligy dala označit ofenziva Valencie za poněkud slabší stránku jinak dobře fungujícího týmu, tak po zápase proti Málaze už to neplatí. Útočná exploze Netopýrů jim přinesla tři body po pětigólovém ztrapnění soupeře.

Přitom první poločas nabídl poměrně vyrovnanou partii. Na obou stranách byly k vidění dvě dobré šance. Tu první Valencie využil Santi Mina hlavičkou do protipohybu Roberta, na 2-0 mohl zvýšit Zaza, jenže v tutovce nepochopitelně nedokázal protlačit balón do sítě. Málaga zahrozila Rolanem a Mulou, v obou případech se zaskvěl Neto.

Ve druhém dějství se Mestallou prohnal uragán jménem Zaza, jemuž stačilo 8 minut, aby zaznamenal čistý hattrick, ukázal všechny své přednosti a srazil Málagu na kolena. Bum, bum, bum a na shledanou. Definitivní podobu výsledku dal v závěru Rodrigo. Míchelova pozice se po vysokém debaklu otřásá, Málaga se propadla do míst, odkud už to níže nejde, Valencia se naproti tomu veze na úspěšné vlně a ještě neprohrála.

19.09.17 21:00 FC Barcelona 6:1 SD Eibar
Branky: 20. L. Messi (z pen.), 38. Paulinho , 53. D. Suárez Fernández , 59. L. Messi , 62. L. Messi , 87. L. Messi  – 57. S. Enrich Ametller

Pět z pěti. Barcelona zvládla další zápas vítězně, tentokrát si pohrála na Camp Nou s Eibarem, který rozdrtila 6-1. Jako obvykle byl hvězdou utkání Lionel Messi, autor čtyř přesných zásahů.

Poločasový výsledek byl pro Eibar krutý. Lionel Messi proměnil pokutový kop, když rozhodčí posoudil kontakt Gálveze se Semedem jako penaltový, a druhou trefu přidal Paulinho, jenž tentokrát nastoupil v základní sestavě a odvděčil se Valverdemu tím nejlepším možným způsobem. Stoprocentní šance Enricha ze samotného úvodu tak přišla vniveč, stejně jako dobrá hra hostujícího celku.

Druhý poločas už ovládli Katalánci. Denis Suárez zvýšil už na 3-0, na pohodě domácích nic nezměnila ani snižující branka Enriche, protože poté si vzal slovo ten nejlepší a dvěma góly dokončil svůj hattrick. Ani to Messimu nestačilo a tři minuty před koncem se dokázal prosadit počtvrté v zápase. Přestože výkon Barcelony nabídl některé otazníky, jednoznačně je přehlušily čtyři vykřičníky čísla deset, které nepamatuje tak skvělý vstup do sezóny, jako je ten letošní.

20.09.17 19:00 Athletic Club 1:2 Atlético Madrid
Branky: 90. R. García Escudero  – 55. Á. Correa , 73. Y. Ferreira Carrasco

Atlético potvrdilo, že se mu na novém San Mamés daří a ani tentokrát zde neprohrálo. Ba naopak, Los Colchoneros slaví cenné vítězství 2-1. Všechny branky padly po změně stran.

Nebyl to pro oko fotbalového fajnšmekra příliš pohledný duel, zejména v prvním poločase, který oživily jen výborné zákroky obou brankářů, kteří zabránili, aby se i z minima nebezpečných situací zrodily góly. Gaitán v dobré pozici pálil jen do tyče a Kepa vytáhl tvrdou střelu Griezmanna. V závěru půle dostal Athletic možnost kopat sporný pokutový kop po chybě Filipeho, jenže Adurize skvěle vychytal Oblak.

Po změně stran už branky padaly. Atlético si zásluhou Correy a Carrasca vypracovalo pohodlný náskok. Do obou gólových akcí byl v zárodku zapojen Griezmann, klíčový muž Atlética, které si vedení zasloužilo. Athletic sice v nastaveném čase Raúlem Garcíou stav upravil, ale na pokus o vyrovnání už nezbyl čas. Lvi prohráli podruhé v řadě, Atléticu zůstává neporažené na San Mamés Barria i v letošní Primeře.

20.09.17 19:00 Leganés 0:0 Girona

V souboji dvou mužstev, u nichž se předpokládá boj o přežití v Primera División, branka nepadla. Leganés se tak s Gironou rozešel smírně po bezbrankové remíze.

Nebyla to ale nudná podívaná. Šancí bylo dost, Okurky i Katalánci to zkoušeli všemi možnými způsoby - kombinací, po standardkách, rychlými brejky, ale vše marné. Góly tentokrát na stadion Butarque nedorazily. Občas k nim chyběly jen centimetry, jako v případech, kdy zvonila branková konstrukce na jedné či druhé straně. Szymanowski orazítkoval břevno už po 40 vteřinách, Stuani tyč o pět minut později.

I ve druhém poločase chyběla Leganésu i Gironě přesnost v zakončení. Zaujal Mojica, jenž předvedl řadu výborných momentů, ovšem také bez efektu v podobě branky.

20.09.17 20:00 Deportivo La Coruña 1:0 Deportivo Alavés
Branky: 45. L. Correia Pinto

Deportivo se konečně dočkalo vítězství, které tak moc potřebovalo, aby získalo půdu pod nohama. A to na úkor Alavésu, jehož bídnou sezónu prozatím nevylepšilo ani představení na stadionu Riazor.

První poločas nabídl jen nudu, nepřesnosti a fauly. Vzrušení přišlo až v závěru, kdy nejprve hosté trefili po rohovém kopu tyč, aby v nastaveném čase Andonde přiťukl balón Luisinhovi, jenž vstřelil první a poslední gól večera.

Druhá půle už byla více v barvách Deporu, který měl několik dobrých příležitostí svůj náskok pojistit. Nestalo se, což málem v závěru potrestal Sobrino, útočníkovi Alavésu ale chyběl krok. Deportivo slaví první triumf ligového ročníku, Alavés se i nadále utápí v beznaději.

20.09.17 21:00 Sevilla 1:0 Las Palmas
Branky: 83. J. Navas González

Sevilla pokračuje ve skvělých výsledcích, další těsné vítězství vystřelil Andalusanům navrátilec Jesúse Navas, jehož branka stačila ke skalpu bojovných Las Palmas.

Diváci se v průběhu úvodních 45 minut bavili spíše nadávkama na adresu "zrádce" Vitola, než že by je k tomu přiměl předváděný fotbal. Ten totiž za mnoho nestál.

Po změně stran přece jen došlo ke zlepšení, a to zejména u domácích, jejichž hru oživili Mudo Vázquez, Banega či Sarabia. Byl to však Jesús Navas, kdo se štěstím proměnil centrovaný míč v nečekanou branku. Branku v hodnotě tří bodů, které Sevillu i nadále udržují v kontaktu s Barcelonou.

20.09.17 21:00 Real Madrid 0:1 Real Betis
Branky: 90. A. Sanabria Ayala

Betis šokoval fanoušky na stadionu Santiaga Bernabéua a připravil Real Madrid o tři body a možná i o část naději na objahobu titulu. Samozřejmě, že na soudy je ještě brzy, ale sedmibodová ztráta Blancos na suverénní Barcelonou po pouhých pěti zápasech je alarmující.

V Madridu se hrál na pohled velmi atraktivní zápas, kde šance střídala šanci, a to na jedné i druhé straně. Již ve třetí minutě zlikvidoval Carvajal na brankové čáře Sanabriův pokus, poté se stali hlavními postavami oba brankáři, kteří zmařili všechny nadějné příležitosti.

Druhý poločas byl ještě bláznivější. Rozhozený Real Madrid versus soupeř, který nasadil sestavu s několika netradičními jmény. Ruskou ruletu v otevřeném závěru zvládli překvapivě lépe hosté. V nastaveném čase si na přesný centr Barragána naběhl Sanabria a poslal balón za Navase. Betis slaví nečekané tři body, Real Madrid poprvé po rekordních 73 zápasech neskóroval.

21.09.17 19:00 Villarreal 0:0 Espanyol

Fanoušci Villarrealu tentokrát odcházeli z Estadio de la Cerámica zklamaní, jejich mužstvo nedokázalo překonat obranný val Espanyolu a muselo se spokojit s bezgólovou remízou.

Villarreal měl v prvním poločase míč na kopačkách, jenže nevěděl, co si s ním počít. Blíže gólu tak měli hosté, a to zejména v posledních minutách, kdy Pau skvěle vytáhl hlavičku Hermosa.

Druhá půle pokračovala ve stejném duchu. Villarreal si dlouhými kombinacemi odnikud nikam připravoval pozici pro finální nahrávku, jenže ta ve skutečnosti nikdy nepřišla... Ünal přece jen mohl v závěru strhnout vedení na stranu domácích, ale nedal. Utkání skončilo nudnou remízou 0-0.

21.09.17 20:00 Celta de Vigo 1:1 Getafe
Branky: 25. M. Gómez González  – 86. Á. Rodríguez Díaz

Ani na stadionu Balaídos se fanoušci v pátém kole, které je kromě úterních zápasů hodně chudé na góly, příliš nebavili. Celta Vigo remizovala s Getafe 1-1.

Domácí drželi balón, někdy až příliš dlouho a bez snahy o překvapivou přihrávku. Getafe číhalo vzadu na kontry, jenže příležitostí k nim mnoho nedostalo. Nejhezčí akce poločasu proto byla ta gólová. Hugo Mallo šikovně hlavou nabídl míč Maxi Gómezovi, jenž potvrdil, že se nachází v excelentní formě.

Nic se nezměnilo ani ve druhém dějství. Antunes zkusil nachytat Sergia z poloviny hřiště, ale jeho střele chyběla přesnost. Když už se zdálo, že Celestes těsné vedení udrží, tak přízemní centr Álvara nechala obrana nepochopitelně bez povšimnutí a Ángel měl snadnou úlohu. Záverečných pět minut po vyrovnání se už dohrálo v klidu, Celta a Getafe si body rozdělily.

21.09.17 21:00 Levante 3:0 Real Sociedad
Branky: 45. J. Rodríguez Benito , 75. J. Morales Nogales (z pen.), 89. E. Bardhi

Levante zvládlo další zápas, v němž nebylo považováno za favorita, ve velkém stylu, tentokrát si na domácím stadionu vyšláplo na Real Sociedad, pro který je to druhá prohra v řadě.

Zatímco Baskové zahrozili v prvním poločase prakticky jen po standardkách, a to Diegem Llorentem a Elustondem, domácí hned třikrát ztroskotali na skvělém Rullim. Moment utkání a možná i celého kola přišel na konci půle. Chema se opřel do Moralesova centru a ranou z první vymetl pavučiny za tentokrát bezmocným Rullim. Úchvatný gól.

Pojistku přidali Granotes v 75. minutě. Odriozola se přidal do souboje mezi Moralesem a Illarramendim tak nešťastně, že poslal domácího fotbalistu k zemi. Jasný pokutový kop, který proměnil sám faulovaný. V závěru byl po druhé žluté kartě vyloučen Diego Llorente a Bardhi následný přímý kop další parádní trefou uklidil do sítě. Levante překvapivě hladce smetlo Real Sociedad 3-0.

 

Tabulka po 5. kole:

#TýmZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 5 5 0 0 17:2 (+15) 15 V V V V V
2. Sevilla 5 4 1 0 7:1 (+6) 13 V V V V R
3. Atlético Madrid +2 5 3 2 0 10:4 (+6) 11 V V R V R
4. Valencia +5 5 2 3 0 9:3 (+6) 9 V R R R V
5. Levante +3 5 2 3 0 8:4 (+4) 9 V R R R V
6. Real Sociedad –3 5 3 0 2 11:10 (+1) 9 P P V V V
7. Real Betis +4 5 3 0 2 6:7 (-1) 9 V V P V P
8. Real Madrid –4 5 2 2 1 9:5 (+4) 8 P V R R V
9. Villarreal –2 5 2 1 2 6:5 (+1) 7 R V V P P
10. Athletic Club –4 5 2 1 2 4:3 (+1) 7 P P V V R
11. Leganés –1 5 2 1 2 3:3 (0) 7 R P P V V
12. Las Palmas –1 5 2 0 3 5:8 (-3) 6 P V V P P
13. Eibar 5 2 0 3 3:10 (-7) 6 P V P P V
14. Getafe 5 1 2 2 4:5 (-1) 5 R P V P R
15. Girona 5 1 2 2 3:5 (-2) 5 R P P V R
16. Espanyol 5 1 2 2 3:8 (-5) 5 R V P P R
17. Celta de Vigo 5 1 1 3 6:8 (-2) 4 R P V P P
18. Deportivo La Coruña 5 1 1 3 6:11 (-5) 4 V P P R P
19. Deportivo Alavés +1 5 0 0 5 0:8 (-8) 0 P P P P P
20. Málaga –1 5 0 0 5 1:11 (-10) 0 P P P P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace