Preview 28. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Dny plné fotbalu pokračují, po pohárových bitvách se dění vrací na ligové stadiony. La Liga nabídne 28. kolo.

V páteční předehrávce si o poháry bojující Girona pozve o záchranu se strachující Deportivo.

Sobotu načne utkání mezi Eibarem a Realem Madrid, Sevilla v atraktivním mači vyzve Valencii, Getafe v souboji nováčků Levante a Málaga poměří jako poslední síly s první Barcelonu.

Na nedělním pořadníku jsou utkání Espanyol - Real Sociedad, Atlético - Celta, Las Palmas - Villarreal a Athletic - Leganés.

Pondělní dohrávku obstarají Alavés a Betis.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20:00.

 
09.03.18 20:00 Girona -:- Deportivo La Coruña

Jestli někdo v průběhu sezóny považoval úspěšnou jízdu Girony první sezónou mezi elitou za náhodu, pak poslední týdny jasně ukázaly, že jde jen o zaslouženou odměnu poctivě pracujícího a bojujícícho mužstva. Girona se může v případě výhry nad Deportivem posunout na pohárové příčky, což je pro malý klub pořádná dávka motivace navíc.

Body ale potřebují získat v úvodním zápase dvacátého osmého kola Primery i hosté, kteří se bezradně potácejí na hranici sestupového pásma. Shodou okolností to byl právě zápas proti Deporu, který před čtyřmi lety zachránil Gironu od sestupu do Segundy B. Poté se pro Katalánce vše v dobré obrátilo. Deportivo před týdnem urvalo bod proti Eibaru a konečně vstřelilo první gól pod Seedorfovým vedením.

Pro dnešní mač musí nizozemský kouč opomenout jména zraněných Krohna-Dehliho, Giolhermeho, Valverdeho, Cartabii a Luisinha. V trestu je brankář Koval, což znamená návrat Rubéna. Gorka Iraizoz a Carles Planas jsou absence domácí Girony, která bude spoléhat na ve formě hrající duo Portu - Stuani.

10.03.18 12:00 SD Eibar -:- Real Madrid

Jako první půjdou v sobotu na fotbal fanoušci Eibaru. Jejich mužstvo poměří síly s úřadujícím mistrem Realem Madrid, který na Ipuruu přijede posílen postupem do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Zinédine Zidane nechystá v základní sestavě mnoho změn, jednou z nich bude zařazení Garetha Balea. Velšan už není nepostradatelným členem úvodní sestavy a dnes má možnost francouzského trenéra přesvědčit, že je to špatně. Baleovi začalo sloužit zdraví, odehrál již dvanáct ligových mačů v řadě. Real Madrid nemusí řešit žádné vynucené absence.

Zápas začíná již v jednu hodinu, důvodem je účast Takashi Inuie. Záložník Eibaru si udělal jméno a fanoušci v jeho rodné zemi si budou moci jeho umění díky příznivému času vychutnat v přímém přenosu. Fran Rico, Orellana a Enrich nenastoupí kvůli zranění. José Luis Mendilibar bude chtít vylepšit svou bodovou úspěšnost, v níž je druhým nejúspěšnějším koučem v historii klubu.

10.03.18 15:15 Sevilla -:- Valencia

Sevilla čeká klíčový týden sezóny. Nejprve vyzve v lize Valencii, aby se poté vypravila do Manchesteru, kde v odvetě osmifinále Ligy mistrů bude bojovat proti United o historický postup.

Jako první se musejí Andalusané soustředit na Netopýry. Pro partu okolo kouče Montelly je to zřejmě poslední šance, jak se vrátit do hry o umístění v nejlepší čtyřce. Na Valencii, která příčky znamenající miliony z Ligy mistrů uzavírá, ztrácejí osm bodů. Jen výhra Sevilly může situaci zamotat.

Valencia je ale v posledních týdnech ve skvělé formě, byť herně nezáří tak jako v první polovině sezóny. Jedinou absencí Marcelina je útočník Santi Mina. Trenér Valencie mohl povolat i obránce Gayu, jenž měl v týdnu zdravotní potíže. Sevilla postrádá Jesúse Navase a Corchiu.

10.03.18 17:30 Getafe -:- Levante

Osmadvacáté kolo Primera División nabídne o souboj nováčků Getafe - Levante, dvou týmů, jejichž návrat mezi elitu se vyvíjí zcela jinak. Spojuje je ale nutnost naplno bodovat.

Getafe se s nároky nejvyšší soutěže vypořádává podstatně lépe, drží se v klidném středu tabulky, a pokud zaznamená sérii úspěšných výsedků, mohlo by se zapojit i do boje o Evropu. Naopak Levante táhne nekonečnou šňůru bez vítězství. I tak se o jediný bod drží nad sestupovým pásmem, s velkým štěstím a díky mnoha zaváháním přímých rivalů.

Na lavičce Levante bude debutovat Paco López, jenž může po trestu počítat s dvojicí Chema a Lerma, po měsíci by se měl na hřišti objevit také Bardhi, specialista na přímé kopy. Doukouré a Postigo utkání nestihnou. Getafe oznámilo dvě ztráty, a to záložníky Bergaru a Flaminiho.

10.03.18 19:45 Málaga -:- FC Barcelona

Poslední s prvním. Takový bude zápas mezi Málagou, která ani s postupujícími měsíci nedokáže napravit chyby a vyřešit problémy, s nimiž se potýká celou sezónu, a Barcelonou, jež naopak připomíná neomylný stroj, který jde za titulem jako jedinou metou.

Souboj Davida s Goliášem ale vždy nemusí skončit tak, jak se očekává. Vždyť právě Málaga je posledním týmem, který dokázal Barcelonu v lize porazit. Stalo se tak v dubnu 2017, kdy Barcelona na stadionu La Rosaleda padla 0-2. O podobnou senzaci se Málaga pokusí tentokrát bez Recia či Adriána, což znamená oslabení středu pole.

Semedo, Denis Suárez a Andrés Iniesta neobléknou dres hostů. V předpokládaných sestavách figuruje křídelník Dembélé, jenž tak dostane další šanci přesvědčit Ernesta Valverdeho o svých kvalitách. Barcelona už může mít v hlavách odvetu osmifinále Ligy mistrů proti Chelsea. Dokáže toho Málaga využít?

11.03.18 11:00 Espanyol -:- Real Sociedad

Jako první vyběhnou v nedělním programu dvacátého osmého kola Primera División na trávník fotbalisté Espanyolu a Realu Sociedad. Jejich klání bude hostit od pravého poledne RCDE Stadium.

Pozornost bude upřena zejména na dvě jména. Brankář Pau López podle všeho naposledy nastoupí před svým publikem. V létě mu končí smlouva a až se uzdraví Diego López, opět posadí mladšího konkurenta na lavičku. Druhým ostře sledovaným mužem bude Héctor Moreno. Zkušený stoper si udělal v Espanyolu jméno, nyní se vrací jako člen soupeře. Očekává se, že ho příznivci Pericos přivítají potleskem.

Oba kluby od sebe dělí jediný bod a pohybují se v klidném středu tabulky. Jen úspěšná série výsledků z nich může udělat adepty na pohárovou Evropu, ale Espanyol ani Real Sociedad nedokáží své výkony stabilizovat. Kromě Diego Lópeze dnes domácí postrádají Dídace, Dardera a Sergia Garcíu. Oslabení jsou i hosté, v jejichž nominaci není Carlos Martínez, Xabi Prieto, Rulli a Guridi.

11.03.18 15:15 Atlético Madrid -:- Celta de Vigo

Atlético Madrid před týdnem prohrálo na Camp Nou a v podstatě se tím zbavily posledních šancí na titul, neboť náskok Katalánců v čele tabulky se zvýšil na osm bodů. Cholova parta ale stále hraje o to, aby skončila na druhém místě.

Z třetí pozice se na Atlético začíná tlačit městský rival Real Madrid. V neděli bude Atlético hostit Celtu Vigo, která sice neprožívá ideální ligový ročník, stále ale může reálně pomýšlet na postup do Evropské ligy. Musí ale pravidelně sbírat body, což se na stadionu Wanda Metropolitano nedělá snadno.

Do branky domácích by se mohl vrátit Jan Oblak, přestože jeho start se kvůli menšímu zranění nezdál pravděpodobný. Savić je tak jedinou absencí. Celta Vigo se musí obejít bez záložníka Wasse.

11.03.18 17:30 Las Palmas -:- Villarreal

Las Palmas a Villarreal spojuje nejen žlutá barva dresů, ale i nutnost dosáhnout v nedělním utkání osmadvacátého kola La Ligy na tři body, byť z odlišných důvodů.

Domácí ostrované musejí zareagovat na sobotní triumf Levante na půdě Getafe, aby neztratili s jediným klubem, který mohou poslat do Segundy místo sebe, kontakt. Jenže z posledních pěti kol nedokázaly Las Palmas zvítězit ani jednou. Ideální formu nemá ani Villarreal, který po páteční výhře Girony přišel o šesté místo tabulky.

Paco Jémez nemá ani tentokrát k dispozici kompletní kádr. Bigas, Emenike, Jairo či Dani Castellano nemohou nastoupit. Semedo, Mario, Andrés, Bruno, Javi Fuego a Cheryshev jsou rovněž početné absence hostující Žluté ponorky.

11.03.18 19:45 Athletic Club -:- Leganés

Utkání mezi Athleticem a Leganésem bude rovněž soubojem trenérů, kteří prošli Lezamou, akademií baskických Lvů. Navrch má oproti Zigandovi Garitano, který vyhrál čtyři vzájemné duely, zatímco lodivod Athleticu jediný.

A přidat další, to by pro Zigandu bylo více než potřebné. Jeho Athletic totiž stále tápe v lize a je na pokraji vyřazení z Evropské ligy, kde prohrál první zápas osmifinále na hřišti Marseille 1-3. Leganés v minulém kole porazil Málagu a zastavil šnůru neúspěchů. Zdá se, že Madriďané sezónu v klidu dohrají ve středu tabulky.

Ziganda stále nemůže počítat s dvojicí Muniain a Mikel Rico, v kompletním složení se nepředstaví ani hostující Okurky, které oznámily, že přicestují do Bilbaa bez Szymanowského, Guerrera a Gabriela.

12.03.18 20:00 Deportivo Alavés -:- Real Betis

Alavés a Betis pondělní dohrávkou uzavřou osmadvacáté kolo ligového ročníku 2018/2018. Dějištěm utkání bude stadion Mendizorroza, kde bude balón uveden do pohybu v 21 hodin.

Alavés bude jako obvykle spoléhat na kouzlo domácího prostředí, kde pod Abelardem dosáhl na 19 bodů z 21, které byly ve hře. O prodloužení skvělé série se Baskové pokusí s absencí Vigaraye, zbytek mužstva má Abelardo, jenž zatím odmítá prozradit, jestli přijde nabídku na prodloužení smlouvy i na příští sezónu, k dispozici.

Sanabria a Feddal jsou známé ztráty Betisu, ke kterým pro dnešní duel přibyla ještě dvojice důležitých záložníků Guardado a Joaquín. S oslabenou středovou řadou bude Betis usilovat o výhru, které by podpořila jeho ambice v podobě postupu do pohárové Evropy.

 

Tabulka po 27. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 27 21 6 0 70:13 (+57) 69 V R V V R
2. Atlético Madrid 27 18 7 2 45:12 (+33) 61 P V V V V
3. Real Madrid 27 16 6 5 65:29 (+36) 54 V P V V V
4. Valencia 27 16 5 6 52:30 (+22) 53 V R V V V
5. Sevilla 27 14 3 10 36:40 (-4) 45 V V P V V
6. Villarreal 27 12 5 10 36:32 (+4) 41 P P V R P
7. Girona 27 11 7 9 38:36 (+2) 40 V V P V P
8. Eibar 27 11 6 10 34:39 (-5) 39 R V P P V
9. Celta de Vigo 27 11 5 11 45:39 (+6) 38 V P V P R
10. Real Betis 27 11 4 12 43:52 (-9) 37 P R V P V
11. Getafe 27 9 9 9 33:25 (+8) 36 P V P V R
12. Real Sociedad 27 9 6 12 49:48 (+1) 33 V R P V P
13. Leganés 27 9 6 12 23:32 (-9) 33 V P R P P
14. Athletic Club 27 7 11 9 27:31 (-4) 32 P R V P R
15. Espanyol 27 7 11 9 24:33 (-9) 32 R V R R R
16. Deportivo Alavés 27 10 1 16 24:39 (-15) 31 P V P V V
17. Levante 27 3 12 12 22:42 (-20) 21 R P P P P
18. Las Palmas 27 5 5 17 20:55 (-35) 20 P R R P R
19. Deportivo La Coruña 27 4 7 16 25:57 (-32) 19 R P R P P
20. Málaga 27 3 4 20 16:43 (-27) 13 P P P P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace