Rubiales, Enrique a Moreno. Tři verze příběhu, které do sebe nezapadají

Luis Enrique a Robert Moreno (© marca.es)

Po prezidentovi Španělského fotbalového svazu Luisi Rubialesovi a trenérovi národního týmu Luisi Enriquem se ke krizi posledních 14 dnů vyjádřil i Robert Moreno.

Kauza začala 18. listopadu po posledním kvalifikačním duelu o postup na Euro 2020 proti Rumunsku. Španělsko místo oslavy vítězství a postupu vstřebávalo nečekaný návrat Luise Enriqueho na pozici kouče reprezentace. Rubiales tvrdil, že svaz jednal férově a transparentně, Enrique označil Morena za neloajalního a až nezdravě ambiciózního a Moreno přišel s tvrzením, že mu byla slíbena pozice kouče i pro samotný turnaj a cítil se Enriqueho slovy poškozen. Tři verze příběhu, které do sebe nezapadají a stále více naznačují, že někdo lže.

Rubialesova verze

Rubiales předstoupil před novináře den po zápase proti Rumunsku, aby oznámil návrat Luise Enriqueho, jenž se funkce vzdal o prázdninách z rodinných důvodů, neboť se chtěl věnovat 9leté dceři, která vážně onemocněla. O několik týdnů později svůj boj prohrála. Mužstvo převzal Robert Moreno a Rubiales ujišťoval, že tak učinil s vědomím, že se Enrique může kdykoliv vrátit.

"19. června jsem Robertu Morenovi řekl, že přebírá reprezentaci. Jasně jsme mu sdělili, že v moment, kdy se bude chtít Luis Enrique vrátit, tak se vrátí. Byli jsme v každé chvíli zcela transparentní a přímí," řekl Rubiales. Sám Moreno sice několikrát zopakoval, že nebude Enriquemu bránit v návratu, zároveň ale tvrdí, že mu byla slíbena pozice hlavního trenéra i pro Euro 2020: "Když Luis Enrique odešel, prezident mi řekl, že budu trenérem a zůstanu jím až do konce mistrovství Evropy."

Rubiales také uvedl, že poprvé se o možném návrat bavil s Luisem Enriquem 31. října v Zaragoze a vše bylo sděleno Morenovi. Ten se však nechal slyšet, že o ničem nevěděl až do utkání v Cádizu proti Maltě v polovině listopadu: "Pochopil jsem to od vás (novinářů), z vašich otázek po zápase v Cádizu. Tehdy jsem zjistil, že se chce vrátit."

Enriqueho verze

Luis Enrique volil nejtvrdší slova, ze kterých bylo jasné, že s Robertem Morenem došlo k narušení osobních vztahů. Dlouholetého blízkého spolupracovníka označil za "neloajálního" a "příliš ambiciózního" a dodal, že "takové lidi ve svém týmu nechce". "Nepohodli jsme se 12. září, kdy jsme se sešli v mém domě. Řekl mi, že chce vést tým na Euru a následně by mi byl k dispozici jako asistent," zněla slova Luise Enriqueho.

Moreno ale viděl vše jinak: "Přišel jsem za ním, abych mu vyjádřil podporu. Chtěl jsem ho obejmout a osobně mu zopakovat, co jsem řekl na tiskové konferenci (3. září) - že jsem připraven mu uvolnit místo."

Enrique rovněž řekl, že se svazu sám nenabídl: "Na začátku října mi zavolali Rubiales a Molina (sportovní ředitel reprezentace). Sešli jsme se v Zaragoze, kde projevili zájem, abych se vrátil." Podle Rubialese však inicioval myšlenku návratu sám Enrique: "Rozhodli jsme se s Enriquem promluvit. Nejdříve o osobních věcech, poté nám řekl, že se chce vrátit. Molina reagoval, že to budeme řešit po konci kvalifikace."

Morenova verze

Robert Moreno vysvětlil svůj pohled na věc jako poslední a ohradil se proti tvrzení, že nebyl vůči Enriquemu loajální, načež dodal, že nezná důvody, proč ho tak Enrique označil: "Před devíti lety jsem s Enriquem začínal v Barceloně. Poté jsme šli do Říma na dva roky. Po prvním ale nechtěl pokračovat a my (trenérský tým) se rozhodli skončit s ním. Rok jsme nepracovali, čekali na něj. Byli jsme loajální. Poté jsme šli do Viga, kde to bylo výborné. Následně přišla velká šance ve velkoklubu - Barceloně. Byly to krásné roky. Když přišel konec, oznámil nám, že nechce dál trénovat. My jsme mu řekli, že jsme také připraveni přestat s trénováním a počkat na něj. Nechápu, co jsem udělal, že se mnou Enrique přestal počítat. Asi se to nikdy nedozvím."

Moreno na rozdíl od Enriqueho tvrdí, že se sešli ještě před 12. zářím: "Před prvním reprezentačním srazem (na začátku září) jsem se s ním sešel a řekl mi, že je na mě hrdý. Že na mém místě by každý udělal to samé." Enrique ovšem řekl následující: "12. září byl jediný den, kdy jsem byl s Morenem za poslední měsíce v kontaktu."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace