Sezóna 2017/2018 očami fanúšika - Athletic

Athletic Bilbao (© athletic-club.eus)

Už dnes pokračujeme rubrikou sezóna očami fanúšika. Tretí diel je o baskickom klube Athletic Bilbao, na moje otázky odpovedal užívateľ Txapeldun...

Ako by si zhodnotil sezónu 2017/2018, ktorá bola v celkovom umiestnení baskického tímu druhou najhoršou v histórii klubu?

Txapeldun : "Zaprvé chci poděkovat Málaze, Las Palmas a Deporu za to, jak nízko nastavili laťku pro udržení - letošní Athletic byl natolik špatný, že by měl v silnějším ročníku problém se záchranou, ale v téhle konkurenci bylo dost těžké sestoupit. Ještě horší než výsledky byla předvedená hra, která nemohla bavit ani Michala Bílka a kvůli ní se tato sezóna nesla v duchu čekání na odchod Zigandy. Zřejmě kvůli kamarádství s Urrutiou tento trenér dostal o poznání více času, než by si zasloužil a než by dostal kdekoliv jinde, a tak jsme závistivě sledovali vyhazovy trenéru všude možně, jen ne v Athleticu, ačkoliv už bylo jasno, že u prvního týmu nemá co dělat. Největší problém byl podle mého názoru v záložní řadě, která zoufale postrádala kreativitu. Naopak s odchodem Laporteho se Athletic vypořádal docela dobře a pozitivem je rozhodně setrvání Kepy, jehož dlouho propíraný “přestup” byl tím nejdramatičtějším momentem v sezóně."

Ktorý hráč Ťa svojimi výkonmi najviac zaujal a ktorý naopak sklamal?

Txapeldun : "S trochu nefotbalovým přesahem volím Yeraye, který v 23 letech už podruhé přemohl nástrahy rakoviny, dokázal se vrátit v dobré formě a velmi rychle se usadil v základní sestavě. Tenhle hráč je pro mě opravdovým hrdinou a skvělým příkladem toho, co dokáže silná vůle. Líbil se mi i Williams - vypadal z Athleticu nejnebezpečněji a dobře využil většího prostoru na hřišti. S častějším přesunem na hrot budu od něj očekávat více gólů. Co se týče zklámání, adeptů je dlouhý zástup, zejména na krajích obrany a uprostřed zálohy. Volím Iturraspeho, který dostal od Zigandy hodně prostoru a bohužel ukázal, jak nekonzistentním hráčem je. Zatímco v sezónách 2011/2012, či 2013/2014 patřil k ligové špičce, ve středu zálohy skvěle kontroloval hru a měly o něj zájem velkokluby, tak letos to byla naprostá tragédie."

V ktorom zápase sa Ti najviac pozdával výkon mužstva a v ktorom to podľa Teba bola katastrofa?

Txapeldun : "Bylo těžké najít zápas, u kterého člověk neusnul, ale docela se mi líbil náš výkon na Bernabeu v remíze 1:1 proti Realu. Až do 87. minuty jsme také díky famóznímu Kepovi drželi vedení, a i když nakonec CR7 vyrovnal, tak ten večer Athletic vypadal alespoň trochu konkurenceschopně. Mezi špatnými zápasy Athleticu je velký výběr. Když pokud pominu pohárový trapas, tak bych zmínil nedávný zápas na Anoetě. Je to jedno z mála utkání v této sezóně, jež jsem viděl celé. Takhle se derby odfláknout nesmí, a to, co předvedl San José by si zasloužilo tučnou pokutu :).."

V každej sezóne La Ligy padá veľa pekných gólov, aký gól Athleticu sa Ti v sezóne 2017/2018 páčil najviac?

Txapeldun : Rozhodně volej Inaki Williamse proti Getafe! Takhle parádně oslavil novou smlouvu dva dny po podpisu. Hateři zase budou říkat, že se ukopnul, ale z opakovaného záběru to vypadalo, že opravdu mířil na bránu. V každém případě skvělé golazo."

Viaceré tímy svojimi výkonmi a výsledkami prekvapili. Ktorý tím prekvapil najviac Teba?

Txapeldun : "Vegas Golden Knights :) Co se týče La Ligy, tak trochu v tichosti pokračuje famózní práce trenéra Mendilibara v Eibaru, který po slabším začátku zabral a posunul se až takřka k pohárům. S takovým zázemím a rozpočtem by se dal čekat každoroční boj o záchranu, ale Eibar nepřestává udivovat a od příchodu Mendilibara hraje stabilně střed tabulky s výkyvy až směrem k Evropě. Koncepční práce v tomto skromném klubu se vyplácí. Překvapil mě i vzestup Alavésu po příchodu Abelarda. Předtím už byl tým z Vitorie-Gasteiz takřka odepsaný a nakonec se zachránil s komfortním předstihem. Samozřejmě musím zmínit i velmi dobrou nováčkovskou sezónu Getafe, Girony (těžící ze zázemí a arabských peněz City Football Group, takže ten střed tabulky až tak překvapivý není), či zlepšení Betisu, ale tam se to vzhledem ke kvalitě kádru plus-minus čekalo."

A ktorý tím Ťa naopak najviac sklamal?

Txapeldun : "FC Barcelona, Atlético, Real Madrid, Valencia a Sevilla. Zklamalo mě, že nikdo z nich opět nesestoupil."

Čo si sľubuješ od nasledujúcej sezóny, v ktorej by sa Athletic po zmene trénera opäť mohol pokúsiť o vrchné priečky tabuľky?

Txapeldun : "Popravdě si slibuju docela hodně, Ziganda je konečně pryč a měl by přijít Berizzo, takže to vypadá, že místo fotbalové nudy nás čeká trochu divočiny. Těším se na to, co předvedou nové posily Capa a Ganea, jelikož zrovna na krajích obrany nás dlouhodobě tlačí bota a zároveň doufám, že dorazí i nějaká ta akvizice do středu zálohy. Klasicky s námi budou v létě spojováni všichni solidní Baskové, ale těžko říct, jak reálné ty spekulace budou. Poháry by měly být jednoznačným cílem každý rok, a já k tomu přidám osobní cíl - konečně se podívat na nový San Mamés. Každý rok to zvažuju, ale v další sezóně už tenhle plán musím zrealizovat."

Ďakujem Txapeldunovi za jeho čas a odpovede...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace