Shrnutí 10. kola Primera División

Luis Suárez zaznamenal hattrick (© marca.es)

Slavné El Clásico ovládla Barcelona, která nadělila Realu Madrid potupných pět branek. Hattrickem se blýskl Luis Suárez.

Valladolid remizoval s Espanyolem, Girona přerušila svoji krizi na úkor Raya Vallecana, Athletic a Valencia ve vzájemném utkání potvrdily, že jsou králem remíz.

Celta Vigo smetla Eibar a Levante si poradilo s Leganésem. Atlético přehrálo Real Sociedad a Getafe bylo nad síly Betisu.

Sevilla v posledním zápase kola vyhrála nad Huescou.

 
26.10.18 22:00 Real Valladolid 1:1 Espanyol
Branky: 90. D. Verde  – 20. B. Iglesias Quintas

Zápas o minimálně dočasné první místo tabulky vítěze nenašel, Valladolid remizoval v páteční předehrávce desátého ligového kola s Espanyolem 1-1.

Zejména první poločas ukázal, že postavení obou týmů není náhodné. Hrál se zajímavý fotbal, kterému nechyběly vzrušující okamžiky. Nejlepší z nich ukázal Borja Iglesias, když rychlý brejk zakončil tvrdou střelou pod břevno, na níž Masip nemohl dosáhnout. Náladu si zlepšil brankář Valladolidu při šanci Hernána, jehož hlavičku fantastickým skokem vytáhl nad břevno.

Po hodině hry měl nejlepší možnost Valladolidu Alcaraz, jenže z jasné pozice nepochopitelně přestřelil. Domácí se přece jen dočkali vyrovnání, v nastaveném čase sice poslal Verde míč z přímého kopu téměř doprostřed branky, Diego López přesto nedokázal zareagovat. 

27.10.18 14:00 Girona 2:1 Rayo Vallecano
Branky: 34. C. Portugués Manzanera (z pen.), 45. C. Portugués Manzanera  – 61. A. Gálvez Jimena

Girona ukončila čekání na vítězství, odneslo to Rayo Vallecano, které naopak zůstává ponořené do sestupových vod.

Katalánci měli v prvním poločase navrch a vypracovali si několik šancí, zatímco sami museli přežít jen tu De Tomásovu, která ale byla na dlouho největší. Girona se dočkala gólů až v závěru půle. Zbytečné stažení Lozana Gálvezem znamenalo pokutový kop, Portu proměnil. Stejný fotbalista v poslední minutě technicky obstřelil brankáře a domácí vedli 2-0.

Rayo po změně stran svůj herní projev zlepšilo, na více než snížení Gálvezem po hodině hry to ovšem nestačilo, přestože závěr strávili Madriďané v početní výhodě, když byl za ostrý faul vyloučen Lozano.

27.10.18 17:15 Athletic Club 0:0 Valencia

Athletic a Valencia mají v letošním ročníku La Ligy na kontě největší počet remízových výsledků, proto asi nepřekvapí, že jejich vzájemný duel skončil... remízou.

Ta nic neřeší ani pro jedno mužstvo, Lvi i Netopýři zůstávají v tabulce daleko od míst, na která si před výkopem sezóny dělali zálusk. I dnešní mač ukázal, že Berizzo a Marcelino před sebou mají hodně práce. Jediný zajímavý okamžik prvního poločasu měl na svědomí Michy Batshuayi, jenž mohl jít sám na brankáře, avšak nejdříve ho zradilo zpracování a poté vyslal střelu, jejíž parametry se s Primerou neshodovaly.

Kvalita střetnutí se nezlepšila ani po změně stran. Valencia sice dosáhla branky, ta ale nebyla regulérní. Herrerín se při této akci blýskl skvělým zákrokem, kdy vytáhl hlavičku Gameira na břevno. V nastaveném čase přišla světlá chvíle Athleticu, která mohla mít cenu tří bodů, tvrdou ránu Raúla Garcíi s obtížemi vyrazil nety. Nudný podvečer v Bilbau gól nenabídl.

27.10.18 19:30 Celta de Vigo 4:0 SD Eibar
Branky: 5. I. Aspas Juncal , 36. I. Aspas Juncal , 56. B. Méndez Portela , 82. I. Aspas Juncal

Fanoušci Celty Vigo zažili v letošní sezóně nejedno zklamání, tentokrát ale odcházeli ze zápasu svých miláčků nadšeni. Galicijci smetli i bez zraněného Maxiho Eibar 4-0 a vděčit za to mohou zejména nadpozemskému výkonu Iaga Aspase.

Není žádnou novinkou, že zkušený útočník Celty patří mezi špičku La Ligy, ale i tak se jeho dnešní výkon zcela vymyká. Nejen že nasbíral hattrick, ale učinil tak vskutku stylově - jedním gólem hezčím než druhým. Dva přišly už v první půli, oba z dálky technickými střelami nad bezmocným Riesgem. Zejména druhá Aspasova trefa stálo za to.

Ve druhém dějství ještě přilepšil skóre Brais a deset minut před koncem sám Aspas, jenž vystihl malou domů jednoho z obránců, oběhl Riesga a poslal balón do opuštěné svatyně. Také Eibar měl několik solidních šancí, avšak bez gólové tečky. Tři body bere Celta za jasné vítězství.

27.10.18 19:30 Levante 2:0 Leganés
Branky: 14. R. Martí Salvador , 90. R. Rochina Naixes

Levante potvrdilo lepší tabulkové postavení i formu a před vlastním publikem porazilo Leganés 2-0, byť domácím pomohl i pořádný kus štěstí.

Hosté z Madridu totiž během utkání hned třikrát orazítkovali brankovou konstrukci, z gólu se však neradovali ani jednou. Situaci komplikoval hráčům hustý déšť, který se trávník začal valit po čtvrthodině utkání.

Levante ještě za dobrého stavu hrací plochy stihlo rozvlnit síť, když povedenou týmovou akci zakončil zkušeně Roger. Od té doby se s podmínkami lépe vypořádal Leganés, ale to hlavní - proměnit některou ze svých příležitostí - nedokázal. Naopak v závěru inkasoval ještě od Rochiny a na Ciutat smolně padl 0-2.

27.10.18 21:45 Atlético Madrid 2:0 Real Sociedad
Branky: 45. D. Godín , 60. Filipe Luis

Atlético Madrid dalo zapomenout na kolaps v Dortmundu a v ligovém střetnutí zdolalo Real Sociedad 2-0.

Mužstvo Diega Simeoneho přitom nemuselo ukázat svoji nejlepší verzi, k zisku tří bodů mu stačil průměrný výkon. Na konci úvodního poločasu zafungovala spolupráce mezi Correou a Godínem a druhý jmenovaný ze snadné pozice poslal favorita do vedení.

Po hodině hry propukl stadion v jásot podruhé, a to když Filipe parádní střelou zvýšil na 2-0. Atlético se dostalo do ideální pozice, z níž ho Erreala nedokázala vykolejit. Jan Oblak svůj tým tentokrát podržet nemusel, neboť hosté jej ani jednou neprověřili. Nelze se proto divit výsledku ve prospěch domácích, kteří zaslouženě triumfovali.

28.10.18 12:00 Getafe 2:0 Real Betis
Branky: 60. J. Molina Vidal , 62. D. Foulquier

Betis nedokázal navázat na skvělý venkovní výkon proti AC Milán a v Coliseu prohrál s Getafe zaslouženě 0-2.

Zatímco Getafe zůstalo věrné svému stylu, kdy každý člen týmu bojuje a běhá ze všech sil, Betis opět potvrdil, že v lize se mu nedaří podle představ. Jako obvykle měli Andalusané větší procento držení míče, ale jako obvykle nevěděli, co s ním vlastně mají dělat.

Nejlepší šanci úvodních 45 minut měl Ángel po chybě hostující obrany, sám před Joelem ale poslal balón vedle. Co se domácím nepovedlo v první půli, to zvládli v té druhé, kdy se během dvou minut prosadili Jorge Molina a povedenou individuální akcí Foulquier. Betis se na reakci nezmohl, a tak si Azulones dokráčeli pro tři body.

28.10.18 16:15 FC Barcelona 5:1 Real Madrid
Branky: 11. P. Coutinho Correia , 30. L. Suárez Díaz (z pen.), 75. L. Suárez Díaz , 83. L. Suárez Díaz , 87. A. Vidal Pardo  – 50. M. Vieira da Silva Júnior

Slavné El Clásico se opět stalo kořistí Barcelony, která zostudila Real Madrid pětigólovým přídělem ve střetnutí dvou odlišných poločasů. Bolestivá pravděpodobně bude stát Julena Lopeteguiho místo.

Základní sestavy žádné větší překvapení nenabídly, a přestože se Barcelona musela obejít bez zraněného Lionela Messiho, od prvních minut udávalo tempo hry a byla jasně lepší. Po deseti minutách vše potvrdila i gólově, Alba po samostatné akci našel přesně Coutinha, který už neměl problém otevřít skóre. Z utkání uběhla půlhodina a domácí svůj náskok navýšli. VAR odhalil faul Varana na Luise Suáreze a sám faulovaný se z nařízeného pokutového kopu nemýlil. Real Madrid o sobě dal v první půli vědět jen střelou Benzemy vysoko nad.

Do druhého poločasu vstoupili domácí až příliš uvolněně a Real Madrid toho využil ke vstřelení kontaktní branky v posledních zápasech potentním Marcelem. Hosté začali být rázem nebezpečněším týmem, Ramosova hlavička prosvištěla nad, z následné akce orazítkoval Modrić tyč. Po krásné akci Barcelony a efektním zakončení Suáreze zachránila tyč i Madriďany. Benzema v další příležitosti nehlavičkoval přesně. Stejnou částí těla si počínal lépe Luis Suárez, jenž vrátil Barceloně dvougólový náskok.

Na Uruguaycovu druhou trefu už Lopeteguiho výběr nedokázal zareagovat, naopak po kiksu Sergia Ramose zakončil Luis Suárez svůj hattrick, když elegantně poslal míč nad padajícím Courtoisem do branky. Rozložené hosty dorazil potupný pátý zásah Barcelony z hlavy Artura Vidala. Barcelona slaví vysoké vítězství 5-1, krize Realu Madrid nebere konce.

28.10.18 18:30 Deportivo Alavés 2:1 Villarreal
Branky: 51. J. Calleri , 90. B. González Tomás  – 10. G. Moreno Balaguero

Abelardo měl zlatou ruku při střídání a odměnou mu je další vítězství vybojované v samotném závěru střetnutí. Obětí ve formě hrajícího Alavésu se tentokrát stal Villarreal.

Přitom to byla Žlutá ponorka, kdo už po deseti minutách udeřil jako první. Perfektní spolupráci po ose Cazorla, Pedraza a Gerard Moreno zakončil do odkryté branky poslední jmenovaný. Zbytek poločasu už nabídl jen boj bez fotbalovosti a šancí.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky nastoupil hladovější a odvážnější Alavés, což se odrazilo i na skóre, rychle vyrovnal Calleri. Po ošklivém zranění Xima Navarra se hrálo nahoru dolů, šance byly na obou stranách. Alavés v závěru nejprve orazítkoval břevno, aby v nastaveném čase Borja Bastón svým prvním kontaktem s míčem vsítil rozdílový gól. Alavés na poslední chvíli urval další cenné vítězství.

28.10.18 20:45 Sevilla 2:1 Huesca
Branky: 65. Pablo Sarabia , 78. Pablo Sarabia  – 90. J. Pulido Mayoral

Hodně dlouho musela Sevilla čekat na regulérní gól, nakonec se dočkala dvou z kopačky Pabla Sarabii a proti poslední Huesce splnila roli favorita.

Utkání nabídlo očekáváný obrázek. Domácí se tlačili dopředu a Huesca spoléhala na rychlé kontry. Sevilla se už v prvním poločase dvakrát radovala z gólu, pokaždé ji ale zmrazilo rozhodnutí VAR, které v obou případech zaregistrovalo ofsajdovou pozici.

Sevilla ale pokračovala ve své hře a po hodině přišla odměna. Ben Yedder se prodral skrz několik obránců, naservíroval míč Sarabiovi, jenž otevřel gólový účet utkání. Sarabia následně poznal radost i podruhý, když si narazil s Franem Vázquezem a sám před brankářem se nemýlil. Huesca stihla Pulidem v nastaveném čase jen skóre upravit.

 

Tabulka po 10. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 10 6 3 1 28:12 (+16) 21 V V R R P
2. Deportivo Alavés +1 10 6 2 2 14:9 (+5) 20 V V V P R
3. Sevilla +1 10 6 1 3 22:13 (+9) 19 V P V V V
4. Atlético Madrid +1 10 5 4 1 12:5 (+7) 19 V R V R V
5. Espanyol –3 10 5 3 2 14:8 (+6) 18 R V V R V
6. Real Valladolid 10 4 4 2 9:7 (+2) 16 R V V V V
7. Levante +1 10 5 1 4 16:15 (+1) 16 V V V V P
8. Getafe +2 10 4 3 3 10:8 (+2) 15 V V P R R
9. Real Madrid –2 10 4 2 4 14:14 (0) 14 P P P R P
10. Celta de Vigo +3 10 3 4 3 17:13 (+4) 13 V P P R R
11. Girona +4 10 3 4 3 12:14 (-2) 13 V R P R P
12. Real Sociedad –3 10 3 3 4 12:13 (-1) 12 P R V P R
13. Real Betis –2 10 3 3 4 5:9 (-4) 12 P P P V V
14. Valencia 10 1 8 1 7:8 (-1) 11 R R R V R
15. Eibar –3 10 3 2 5 10:17 (-7) 11 P R V P P
16. Athletic Club +1 10 1 7 2 11:15 (-4) 10 R R R P R
17. Villarreal –1 10 2 3 5 8:10 (-2) 9 P R P P V
18. Leganés 10 2 2 6 8:15 (-7) 8 P R V P V
19. Rayo Vallecano 10 1 3 6 10:20 (-10) 6 P R P P R
20. Huesca 10 1 2 7 8:22 (-14) 5 P P P R P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace