Preview 10. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

La Liga nabídne desáté kolo letošní sezóny, jehož hlavním tahákem je nedělní El Clásico, zápas zápasů.

Ještě před ním ale dostanou v pátek šanci fotbalisté Valladolidu a Espanyolu.

V sobotu se odehrají mače Girona - Rayo, Athletic - Valencia, Levante - Leganés a Celta - Eibar.

Neděle má kromě již zmíněného souboje Barcelony s Realem Madrid na programu střetnutí Getafe - Betis, Alavés - Villarreal a Sevilla - Huesca.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20:00.

 
26.10.18 21:00 Real Valladolid -:- Espanyol

Jako by se La Liga vrátila v čase. V období, kdy soutěži takřka výhradně kralují Barcelona či Real Madrid, se v desátém kole vítěz utkání mezi Valladolidem a Espanyolem posune na první místo tabulky. Něco nevídaného.

Asi málokdo by to zrovna do těchto dvou klubů řekl. Vždyť Valladolid je nováčkem a v prvních zápasech dlouho čekal na první vstřelený gól, Espanyol se prozměnu v uplynulých letech stal symbolem šedi ligového průměru.

Valladolid se pokusí o pátou výhru v řadě bez zraněného útočníka Duje Čopa, Espanyol nastoupí v obvyklé jedenáctce, neboť kouč Rubi při jejím skládání nemusí řešit žádné podstatné problémy.

27.10.18 13:00 Girona -:- Rayo Vallecano

Girona z posledních pěti zápasů vydolovala jen dva body, což se projevilo i v tabulce, kde se Katalánci propadli nebezpečně blízko sestupovému pásmu.

Ještě hůře je na tom Rayo Vallecano, které v dohrávaném utkání třetího kola pouze remizovalo s Athleticem a zůstává na předposlední pozici s jediným vítězstvím.

Souboj obou celků tak získává na důležitosti, jeho vítěz získá půdu pod nohama, problémy poraženého se naopak zvětší. Girona se i tentokrát musí obejít bez svého elitního útočníka Stuaniho, na marodce jsou i Iraizoz, Granell a Mojica. Tito, Elustondo a Medrán jsou stejně jako v minulých kolech absence Madriďanů.

27.10.18 16:15 Athletic Club -:- Valencia

Člověk míní a život mění. A tak zatímco Athletic i Valencia měly před sezónou vysoké ambice, skutečnost je zdaleka neodráží, neboť oba kluby jsou hodně za očekáváním.

Umístění v nejhorší třetině tabulky, to není dobrá vizitka. Zejména v případě Athleticu je navíc varovná i předváděná hra, což začíná přinášet spekulace o budoucnosti trenéra Eduarda Berriza. Marcelino může být v klidu, ve Valencii se těší i přes menší krizi velké důvěře.

Athletic i Valencia se letos specializují na remízy, ta by toho ale příliš neřešila. Zástupci zvířecí říše potřebují sbírat body po třech. Domácí Lvi nemohli nominovat Lekueho, Netopýři nechali ve Valencii Guedese a Santi Minu.

27.10.18 18:30 Celta de Vigo -:- SD Eibar

Antonio Mohamed nedokázal vylepšit výsledky oproti svému předchůdci Unzuému a jeho pozice začíná být nahnutá. Podle zákulisních informací zůstává ve funkci trenéra Celty jen proto, že jde o koně prezidenta klubu Mouriña.

Pokud se však Celestes nezačne dařit, může to přece jen stát Mohameda místo. Hodně napoví sobotní zápas proti Eibaru, jehož kouč Mendilibar má naopak pozici pevnou jako málokdo. Eibar se drží v poměrně klidném středu tabulka, která je ovšem natolik vyrovnaná, že jeden dva horší rezultáty mohou vše otočit.

V sestavě Celty nebude chybět Slovák Lobotka, jenž zasáhne už do 48. ligového zápasu v řadě. Svými přihrávkami nebude moci hledat marody Jensena a Maxiho. První brankář Dmitrović, Oliveira, Escalante a Pedro León jsou na listině zraněných Eibaru.

27.10.18 18:30 Levante -:- Leganés

Levante překonalo slabší výsledkové období a díky sérii tří výher v řadě se posunulo těsně za pohárové příčky a znovu je postrachem La Ligy. V desátém kole přivítá na Ciutat Leganés.

Okurkám se tolik nedaří, byť jediná porážka za uplynulé čtyři duely značí, že postavení v sestupovém pásmu může být jen dočasnou záležitostí. Důležitá je remíza z Mestally, která znamenala přerušení série venkovních porážek.

Szymanowski, Ezequiel, Arnáiz a Bustinza nebudou o pokusu navázat na bod z Valencie, Levante prozměnu postrádá Cokeho, Sadika a Vukčeviće.

27.10.18 20:45 Atlético Madrid -:- Real Sociedad

Atlético zažilo v Dortmundu nejhorší porážku za Simeoneho éry, s Borussií padlo 0-4. Dnes se Los Colchoneros vrací na ligový trávník, na Wandě si to rozdají s Realem Sociedad a úkol je jasný - znovu najet na vítěznou vlnu.

Baskové se ale dostali do solidní formy a nebudou snadným soustem, z posledních pěti mačů prohráli jediný. Stále je však trápí poměrně početná marodka, na níž jsou Merino, Zaldua a Merquelanz, k nimž navíc přibyl Oyarzabal. Proto byl na poslední chvíli povolán Januzaj, byť kouč Garitano prohlásil, že je příliš brzy po zranění na to, aby mohl hrát.

Atlético Madrid nemůže nasadit kvůli karetnímu trestu Juanfrana a zraněný je Giménez. Dveře základní jedenáctky se proto otevírají pro Ariase a Lucase Hernándeze.

28.10.18 11:00 Getafe -:- Real Betis

Fotbalovou neděli v rámci La Ligy otevře souboj mezi Getafe a Betisem, který bude tradičně vypjatý díky vztahu mezi oběma trenéry.

José Bordalás i Quique Setién spolu totiž zažili nejednu slovní přestřelku, o to jsou jejich duely peprnější. Zároveň půjde o střet dvou odlišných stylů. Getafe se soustředí na obrannou činnost, často i za pomoci nedovolených zákroků, Betis se naopak rád mazlí s míčem, možná až příliš.

Dobrou zprávou pro Setiéna je návrat křídelníka Joaquína. Mimo ale zůstává Andrés Guardado. Getafe nemůže nasadit zraněného Markela Bergaru a nejistá je přítomnost Foulquiera.

28.10.18 15:15 FC Barcelona -:- Real Madrid

Cesty Barcelony a Realu Madrid se opět zkřížily, aby si to dva nejslavnější kluby Španělska rozdaly v El Clásicu, zápasu, který napjatě sleduje celý svět. V číslech až 650 milionů diváků.

Bude to jiné El Clásico než v minulých letech. Po dlouhé době, kdy umění a góly Messiho a Cristiana Ronalda byly jistotou, nastala chvíle, kdy ani jedna hvězda nenastoupí. Argentinec je zraněný a Cristiano Ronaldo již střílí branky za Juventus, kam v létě přestoupil.

Dá se říci, že jde o El Clásico budoucnosti spíše než současnost. Mnohem důležitější a sledovanější, než co se stane během střetnutí, totiž bude to, co přijde po jeho skončení. To se týká zejména Realu Madrid. Pokud Julen Lopetegui nepřesvědčí, zřejmě bude odvolán z funkce trenéra. V té bezpochyby zůstane Ernesto Valverde bez ohledu na výsledek, přesto i u něj může dnešní výsledek napovědět, jestli bude u mužstva pokračovat i v příští sezóně. Rovněž pro řadu hráčů jde o možnost jasně ukázat, že s nimi kluby mohou do budoucna počítat. 

Barcelona kromě Messiho stále postrádá i Umtitiho, takže nový test čeká na Lengleta. zbytek sestavy se zdá být jasný. Jedinou absencí Realu Madrid je Dani Carvajal. Viníciusovi byl vymazán trest za vyloučení za Castillu, avšak Brazilcův zásah do těžkého mače by byl hodně překvapivý.

28.10.18 17:30 Deportivo Alavés -:- Villarreal

Villarreal v týdnu konečně zvítězil v Evropské lize a teď je na čase, aby Žlutá ponorka zabrala i v domácí soutěži. V desátém kole ji však čeká nelehký soupeř, a sice Alavés.

Baskům se daří vysoko nad očekávání, což dosvědčuje fakt, že se v případě nedělní výhry mohou posunout na první místo tabulky. Ely a Adrián jsou jediné ztráty Alavésu.

Marodka Villarrealu je početnější, jsou na ní Bruno, Javi Fuego a Bonera, k nimž se na několik týdnů přidal kolumbijský útočník Carlos Bacca. Chybět naopak nebude Pedraza, jehož si vloni fanoušci Alavésu zamilovali, ale Villarreal jej následně povolal zpět do svých řad.

28.10.18 19:45 Sevilla -:- Huesca

Sevilla ve čtvrtek dosáhla svého nejvyššího vítězství v evropských pohárech, když Akhisarsporu nadělila tenisového kanára 6-0, nyní se Andalusané chtějí vytáhnout i v lize, kde přivítají Huescu.

Zatímco Sevilla dala zapomenout na prohru na půdě Barcelony, Huesca stále čeká na utkání, které by do jejího tábora vrátilo úspěch a dobrou náladu. Jediný bod z pěti posledních startů, to je bídná bilance, která znamená poslední místo v tabulce.

V základní jedenáctce Sevilly se neočekávají změny, bude vycházet z té nejoblíbenější Pabla Machína. Na marodce zůstal jen Gonalons. Huesca nenominovala vykartovaného Musta a zraněné Melera, Lusinha a Brežančiće.

 

Tabulka po 9. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona +1 9 5 3 1 23:11 (+12) 18 V R R P R
2. Espanyol +2 9 5 2 2 13:7 (+6) 17 V V R V P
3. Deportivo Alavés +14 9 5 2 2 12:8 (+4) 17 V V P R V
4. Sevilla –1 9 5 1 3 20:12 (+8) 16 P V V V V
5. Atlético Madrid +4 9 4 4 1 10:5 (+5) 16 R V R V V
6. Real Valladolid +8 9 4 3 2 8:6 (+2) 15 V V V V R
7. Real Madrid –6 9 4 2 3 13:9 (+4) 14 P P R P V
8. Levante +2 9 4 1 4 14:15 (-1) 13 V V V P P
9. Real Sociedad –4 9 3 3 3 12:11 (+1) 12 R V P R V
10. Getafe +1 9 3 3 3 8:8 (0) 12 V P R R P
11. Real Betis +6 9 3 3 3 5:7 (-2) 12 P P V V R
12. Eibar +7 9 3 2 4 10:13 (-3) 11 R V P P V
13. Celta de Vigo –5 9 2 4 3 13:13 (0) 10 P P R R R
14. Valencia +1 9 1 7 1 7:8 (-1) 10 R R V R R
15. Girona +1 9 2 4 3 10:13 (-3) 10 R P R P R
16. Villarreal –3 9 2 3 4 7:8 (-1) 9 R P P V R
17. Athletic Club –12 9 1 6 2 11:15 (-4) 9 R R P R P
18. Leganés –6 9 2 2 5 8:13 (-5) 8 R V P V P
19. Rayo Vallecano +1 9 1 3 5 9:18 (-9) 6 R P P R R
20. Huesca –15 9 1 2 6 7:20 (-13) 5 P P R P P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace