Shrnutí 12. kola Primera División

Maxi Gómez vstřelil vítězný gól Valencie (© marca.es)

Espanyol doma prohrál i pošesté, tentokrát s Valencií. Levante otočilo zápas proti Barceloně a slaví vítězství, ztratil také favorizovaný Real Madrid, a to remízou s Betisem. Sevilla se rozešla smírně s Atléticem.

Valladolid neměl problém s Mallorcou, mezi Villarrealem a Athleticem branka nepadla.

Osasuna přestřílela Alavés a má 31. domácí zápas bez prohry, klubový rekord.

Leganés nestačil na Eibar a Celta Vigo na Getafe. Real Sociedad se výhrou v Granadě bodově srovnal s první Barcelonou a Realem Madrid.

 
02.11.19 12:00 Espanyol 1:2 Valencia
Branky: 31. M. Roca Junqué (z pen.) – 69. D. Parejo Muñoz (z pen.), 80. M. Gómez González

RCDE Stadium zůstává v letošní sezóně pro Espanyol zakletý. Katalánci prohráli i šestý ligový mač před vlastním publikem, přestože poprvé vedli. Valencia skóre otočila a na zpáteční cestu si přibalila tři body.

Espanyol ukázal zejména v prvním poločase lepší tvář než v předešlých domácích zápasech. Na šanci Cherysheva odpověděl v první desetiminutovce Darder, dopadl ale stejně neúspěšně jako ruský záložník Valencie. Skóre se pohnulo až po půlhodině. Kondogbia zahrál ve vápně rukou, penaltu proměnil Marc Roca.

V 69. minutě dostala výhodu pokutového kopu také Valencie za lehké přistrčení Rodriga od Víctora Gómeze. Diego López sice vystihl směr, Parejo však napálil míč natolik tvrdě, že brankář Espanyolu neměl šanci. Hosty vyrovnání nakoplo a začali mít navrch, což potvrdila povedená hlavička Maxiho po Rodrigově centru. Získané vedení si už Celadesův tým nenechal vzít.

02.11.19 15:00 Levante 3:1 FC Barcelona
Branky: 61. J. Gómez Campaña , 63. B. Mayoral Moya , 68. N. Radoja  – 38. L. Messi (z pen.)

Barcelona nedotáhla do úspěšného konce dobře rozehrané utkání na Ciutat a odjíždí ze stadionu Levante s prázdnou.

Přitom první poločas byl v režii Katalánců, kteří sice nezářili, ale domácí k ničemu nepouštěli a po proměněné penaltě Messiho za faul na Semeda šli do vedení. To mohl pojistit sám Messi, brankáře však na čáře zastoupil jeden z obránců.

Z kabin jako by se vrátily zcela odlišné týmy. Barcelona přestala stíhat nadšeně hrajícímu Levante, což se rychle promítlo i do skóre. Campaña po hodině vyrovnal, krátce poté uvolnil Mayorala, jenž střelou z hranice vápna strhl vedení na stranu Levante. Třetí branku během sedmi minut zajistil domácím Radoja, jehož pokus po standardní situaci tečoval mimo Ter Stegenův dosah Busquets. A protože Messiho snížení bylo kvůli ofsajdu Griezmanna anulováno, připravila se Barcelona krátkodobým kolapsem o vítězství, které bere Levante.

02.11.19 17:30 Sevilla 1:1 Atlético Madrid
Branky: 28. F. Vázquez  – 60. Á. Morata Martín

Šlágr sobotního programu dvanáctého ligového kola mezi Sevillou a Atléticem skončil nerozhodně. Klíčovou roli sehrál v utkání Tomáš Vaclík. 

První poločas mnoho zajímavého nenabídl. Bojovalo se o střed pole a na každého z brankářů šla jediná střela. Zatímco Vaclík tu hostů zlikvidoval, Oblak byl po hlavičce Frana Vázqueze po standardní situaci bezmocný. Sevilla šla do šaten za vedení 1-0.

Druhá půle už byla výrazně atraktivnější, zprvu zejména zásluhou Atlética, které se hnalo za vyrovnáním. To Diega Costy ještě neplatilo kvůli ofsajdu, o chvíli později téměř identická situace zakončená tentokrát hlavou Moratovou už gól Los Colchoneros znamenala. Sevilla odpověděla hlavičkou De Jonga těsně mimo. V 73. minutě našel videorozhodčí faul Gudelje na Kokeho na hranici velkého vápna a byl nařízen poněkud sporný pokutový kop. Vaclík střelu Diega Costy z puntíku vychytal, stejně tak nebezpečnou dorážku Kokeho a vysloužil si potlesk zaplněných tribun. V závěru se domácí snažili strhnout vedení na svou stranu, což se jim nepovedlo. Naopak museli trnout v nastavení, kdy skrumáž na brankové čáře málem skončila balónem v brance. Sevilla remizovala s Atléticem 1-1.

02.11.19 20:00 Real Madrid 0:0 Real Betis

Real Madrid nedokázal naplno využít prohry Barcelony na hřišti Levante a před vlastními fanoušky jen remizoval s Betisem 0-0.

Aktivnější byli od úvodních minut domácí, Hazardův gól ovšem smazal ofsajdovýho verdikt videorozhodčího. Největší příležitosti přišly těsně před přestávkou. Sergio Ramos po hezkém přiťuknutí hrudníkem pálil z tutovky jen do Joela, vyběhnutého Courtoise se pokusil nachytat parádním pokusem Loren, Belgičan včas zařadil zpátečku a vyrazil míč na rohový kop.

Druhá pětačtyřicetiminutovka už nebyla tak záživná. Courtoise protáhl Fekir, Real Madrid ztratil tempo a trápil se. Osvěžením byl jen úprk Mendyho, avšak se zakončením jen do boční sítě. Ani zoufalý závěrečný nápor domácích gólem neskončil, byť k němu měl Vinícius v nejlepší příležitosti velmi blízko.

03.11.19 11:00 Real Valladolid 3:0 Mallorca
Branky: 40. J. Fernández Moreno , 50. E. Ünal (z pen.), 90. S. Ramírez Castillo

Valladolid neměl slitování s venku se trápící Mallorcou, kterou přesvědčivě smetl 3-0. Ostrované zůstávají mimo Son Moix bez bodu a dostávají se do problémů.

Herně sice dokázala Mallorca držet se soupeře krok, jenže zásadní rozdíl byl ve vytváření nebezpečených situací a jejich proměňování v góly, v čemž Valladolid zářil. Už v první půli položil základ vítězství Joaquín gólem hlavou po rohovém kopu.

Když krátce po úvodu druhého poločasu zvýšil Enes Ünal z pokutového kopu, který byl nařízen za faul na jeho samotného, bylo hotovo. V závěru ještě přikrášlil triumf Valladolidu Sandro, jenž tak ukončil své téměř dvouleté čekání na gól.

03.11.19 13:00 Villarreal 0:0 Athletic Club

Athletic může velebit brankáře Unaie Simóna, jenž má lví podíl na zisku bodu ze stadionu Villarrealu za bezrankovou remízu.

Hlavně ve druhém poločase, kdy začal tlak domácích sílit a šance se hromadily, totiž Unai Simón svůj tým důležitými zákroky podržel. Unai Simón se zaskvěl zejména poté, co obrana zapomněla na Gerarda Morena či po hlavičce Albiola. Cazorlova technická rána Cazorly proletěla těsně mimo.

Také Athletic měl své šance, Raúl García mohl dostat balón do sítě nohou i hlavou, ale nepodařilo se mu to. S remízovým výsledkem přesto budou spokojenější právě hosté, neboť Villarreal ukázal více odhodlání a snahy získat všechny body, což se mu kvůli výbornému výkonu Unaie Simóna nepovedlo.

03.11.19 15:00 Osasuna 4:2 Deportivo Alavés
Branky: 20. R. García Santos , 26. L. Ávila , 45. R. Torres Morales (z pen.), 55. J. Villar Vázquez (z pen.) – 27. V. Laguardia Cisneros , 51. L. Pérez Martínez (z pen.)

Asi málokdo očekával, že utkání Osasuna - Alavés bude tím, ve kterém padne v dosavadním průběhu dvanáctého ligového kola nejvíce branek. Přestřelka přinesla radost Osasuně, která slaví historickou výhru 4-2.

Skalp nedalekého soka totiž znamená, že Rojillos natáhli šňůru domácích neproher na skvělých 31 utkání, což je nejvyšší cifra, jakou klub pamatuje. Osasuna k ní nakročil rázně už v polovině úvodní půle, kdy povedené zásahy Rubéna Garcíi a Chimy Ávily znamenaly vedení 2-0. Alavés sice rychle snížil Laguardiou, Osasuna si však vzala dvogólový náskok zpět díky proměněné penaltě Roberta Torrese.

Nešlo o jediný pokutový kop, na začátku druhého poločasu byly odpískány další dva. Lucas Pérez ani Juan Villar nezaváhali a skóre poskočilo na 4-2. Osasuna byla aktivnější a snažila se i o pátou branku, Nacha Vidala zastavilo břevno, Íñiga Péreze v nastaveném čase břevno.

03.11.19 17:30 Celta de Vigo 0:1 Getafe
Branky: 37. R. Nunes do Nascimento

Další zápas, další zklamání. Celta Vigo prohrála s Getafe 0-1 a dny Frana Escriby se zdají být sečteny. Pokud se naplní spekulace, půjde Celta Vigo do příštího zápasu s novým trenérem.

A není se co divit, protože i tentokrát zůstali Celestes daleko za očekáváním. Getafe stačil jediný gól Kenedyho, ke kterému mu navíc pomohla chyba domácích při rozehrávce.  To vše se událo ve 37. minutě.

Od té doby se Celta Vigo marně snažila dostat do nebezpečné situace, David Soria prožil mezi třemi tyčemi až příliš klidný večer na to, jak moc Celta potřebovala zvítězit. Getafe po pozorném a dobrém defenzivním výkonu dobylo Balaídos nejtěsnějším rozdílem.

03.11.19 17:30 Leganés 1:2 SD Eibar
Branky: 6. Y. En-Nesyri  – 17. C. Días Barbosa de Oliveira , 84. E. García Martínez

Nepříliš atraktivní zápas mezi Leganésem a Eibarem vyšel lépe hostům, po devadesáti minutách svítil na ukazateli skóre stav 1-2.

Baskové si tak tabulkově polepší, navíc zůstávají od Leganésu neporaženi. Okurky na ně nenašly recept ani v sedmém vzájemném střetnutí v La Lize.

Většina podstatného se odehrála v úvodní dvacetiminutovce, kdy Leganés šel rychle do vedení po brance En-Nesyriho, vyrovnání zařídil Charles. Zbytek střetnutí toho mnoho nenabídl, šance se téměř nevyskytovaly. Když už se zdálo, že se síť potřetí nezavlní, udeřili hosté. Kike García ukázal obráncům záda a vystřelil Eibaru důležité body. Leganés zůstává na posledním místě tabulky.

03.11.19 20:00 Granada 1:2 Real Sociedad
Branky: 36. Á. Vadillo Cifuentes  – 21. C. Portugués Manzanera , 89. C. Portugués Manzanera

Stadion Los Cármenes minutu před koncem utkání mezi Granadou a Realem Sociedad utichl poté, co hostující záložník Portu vstřelil rozhodující gól.

Erreala díky němu zvítězila 2-1 a bodově se srovnala s vedoucí dvojicí Barcelona a Real Madrid. Granada naopak nevyužila možnost oba velkoluby přeskočit a z čela soutěže byla sesazena po jediném kole.

Portu byl i autorem prvního gólu Basků, na něj ale ještě Granada zareagovala srovnáním Vadilla z přímého kopu, při kterém se musel červenat brankář Remiro. Přece jen aktivnější Real Sociedad ukázal v závěru střetnutí větší odvahu a dočkal se odměny. Januzaj vysunul Portua, jenž se ani podruhé před gólmanem nemýlil. Zápas z horních pater tabulky zvládl vítězně Real Sociedad.

 

Tabulka po 12. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 11 7 1 3 29:14 (+15) 22 P V V V V
2. Real Madrid 11 6 4 1 21:9 (+12) 22 R V P V R
3. Real Sociedad +3 12 7 1 4 20:13 (+7) 22 V P V V P
4. Atlético Madrid 12 5 6 1 12:7 (+5) 21 R R V R R
5. Sevilla 12 6 3 3 15:13 (+2) 21 R R V V P
6. Granada –3 12 6 2 4 19:15 (+4) 20 P P V V P
7. Getafe +2 12 5 4 3 18:15 (+3) 19 V V P V V
8. Villarreal –1 12 5 3 4 25:16 (+9) 18 R P V V P
9. Osasuna +1 12 4 6 2 16:13 (+3) 18 V R V P V
10. Athletic Club –2 12 4 5 3 11:7 (+4) 17 R V P R P
11. Levante 12 5 2 5 15:14 (+1) 17 V V P P V
12. Real Valladolid +1 12 4 5 3 14:14 (0) 17 V P V R R
13. Valencia –1 12 4 5 3 17:18 (-1) 17 V R P R V
14. SD Eibar 12 4 3 5 14:17 (-3) 15 V V P P R
15. Real Betis +1 12 3 4 5 14:21 (-7) 13 R V P P R
16. Deportivo Alavés –1 12 3 3 6 11:18 (-7) 12 P R P V P
17. Mallorca 12 3 2 7 9:18 (-9) 11 P R P V V
18. Celta de Vigo 12 2 3 7 6:15 (-9) 9 P P P P V
19. Espanyol 12 2 2 8 6:20 (-14) 8 P P V P P
20. Leganés 12 1 2 9 6:21 (-15) 5 P P V P P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace