Shrnutí 8. kola Primera División

Rubiho Betis se stále hledá (© marca.es)

Real Madrid přestřílel Granadu a udržel první místo. Na pozici nejbližšího pronásledovatele se po výhře nad Sevillou posunula Barcelona. Eibar remízou na hřišti Betisu prodloužil svoji sérii neporazitelnosti na tři zápasy.

Leganés nestačil na Levante a zůstává jediným týmem bez výhry. Valencia porazila Alavés a Osasuna Villarreal, což pro ni znamená 29. soutěžní zápas na domácí půdě bez porážky v řadě.

Mallorca si polepšila na úkor Espanyolu, Celta Vigo udolala Athletic a Valladolid remizoval s Atléticem. Real Sociedad padl s Getafe.

 
04.10.19 21:00 Real Betis 1:1 SD Eibar
Branky: 66. L. Morón García  – 34. F. Orellana Valenzuela (z pen.)

Rubiho Betisu se stále nedaří rozjet motory na plný výkon, naopak Eibar je po slabých úvodních kolech znovu bojovným týmem, který pravidelně sbírá body.

Další, už sedmý za poslední tři kola, přidali Baskové právě na Villamarínu, čímž prohloubili nejistoty ohledně nového projektu Betisu. O vedení přitom domácí připravila špatná koncovka, Álex pálil z tutovky jen do boční sítě, Lorena výtečně vychytal Dmitrović. Eibaru stačilo málo. Canales udeřil Escalanteho a pokutový kop proměnil Orellana.

Na začátku druhé půle vystrašil Joela Inui, v 69. minutě se už skóre podruhé měnilo, tentokrát zásluhou Betisu. Loren byl autorem branky, která měla spustit tlak domácích, jenže Dmitrović už ohrožen nebyl. V nastavení byl po druhé žluté kartě vyloučen Escalante, na stav 1-1 to vliv nemělo.

05.10.19 13:00 Leganés 1:2 Levante
Branky: 76. M. Braithwait  – 45. R. Martí Salvador (z pen.), 49. J. Gómez Campaña

Ani na osmý pokus se Leganésu nepovedlo dosáhnout na vítězství a zůstává jediným klubem La Ligy, který má v této kolonce varovnou nulu. Nad síly Okurek tentokrát bylo Levante.

Přitom Leganésu si zasloužil lepší výsledek, jenže na to se historie ptát nebude. Klíčový okamžik přišel v nastaveném čase úvodního poločasu, kdy hodně sporný zákrok na hranici vápna (a možná před ní) mezi Siovasem a Rogerem ohodnotil arbitr jako penaltový a sám faulovaný z puntíku mířil přesně.

Ve 49. minutě nachytal Soriana nečekanou střelou Campaña a náskok Levante byl dvojnásobný. Leganés nesložil zbraně a šel do útoku, za což byl odměněn snížením Baraithwaitea, stejný fotbalista mohl vyrovnat z další penalty, avšak neproměnil. Leganésu přesto sahal po bodu, ve třech případech mu zmařil radost skvělý Aitor, naposledy v nastavení, kdy vychytal Soriana, jenž se vydal podpořit ofenzivu. Právě svému brankáři může Levante děkovat za lví podíl na důležitých třech bodech.

05.10.19 16:00 Real Madrid 4:2 Granada
Branky: 2. K. Benzema , 45. E. Hazard , 61. L. Modrić , 90. J. Rodríguez Rubio  – 69. D. Machís Marcano (z pen.), 78. D. Sousa Coutinho Meneses Duarte

Real Madrid se vrátil na vítěznou cestu, na Bernabéu si ale jasnou situaci znovu zkomplikoval a musel se o výhru nad Granadou obávat až do nastaveného času.

Favorit si postupně vybudoval vedení, když se už ve druhé minutě po skvělém pasu trefil Benzema a na konci půle svým prvním gólem v bílém dresu Hazard. Když Modrić parádní ranou zvýšil ve druhém dějství už na 3-0, zdálo se rozhodnuto.

Areola ale příliš otálel s rozehrávkou a při snaze o ni nakopl protihbráče - penalta, kterou proměnil Machís. V 78. minutě snížil na jediný gól Domingos Duarte po rohu a fanoušci Realu Madrid se začali strachovat. Úlevu jim přinesl až samotný závěr, kdy James čtvrtou brankou definitivně Granadu zlomil.

05.10.19 18:30 Valencia 2:1 Deportivo Alavés
Branky: 27. M. Gómez González , 83. D. Parejo Muñoz (z pen.) – 89. L. Pérez Martínez

Valencia konečně dosáhla prvního domácího vítězství od nástupu Alberta Celadese. Proti Alavésu sice zcela nepřesvědčila, v současné situaci jsou ale pro Netopýry nejdůležitějším měřítkem výsledky.

Nejlepší zprávou prvního poločasu byl pro Valencii výsledek, do kabin šla za vedení 1-0, když Rodrigo uvolnil Maxiho a někdejší forvard Celty se zachoval jako opravdový zakončovatel. Domácí soupeře nepřehrávali nijak výrazně, bylo však patrné, že disponují kvalitnějšími fotbalisty.

Nejlepší chvíle Alavésu přišly mezi 51. a 55., kdy si vytvořil tři solidní šance, žádnou ale neproměnil. A tak Parejo proměněnou penaltou na svoji osobu po zákroku Sivery navýšil náskok Valencie na 2-0. Snížení Lucase Péreze přišlo příliš pozdě, Celadesovi svěřenci si už výsledek pohlídali.

05.10.19 21:00 Osasuna 2:1 Villarreal
Branky: 46. F. Roncaglia , 79. L. Ávila  – 5. P. Francisco Torres

Ani třetí nejlepší útok elitních evropských soutěží nedokázal pokořit Osasunu na stadionu El Sadar. Villarreal na hřišti nováčka padl 1-2 a Osasuna slaví 29. domácí zápas bez porážky.

Dnešní triumf červených je o to cennější, že museli utkání otáčet. Po dorážce Paua Torrese už z páté minuty totiž Žlutá ponorka dlouho vedla a zdálo se, že má nad střetnutím kontrolu.

Osasunu ovšem zdobí bojovnost a ochota poprat se s osudem i za nepříznivých podmínek. Jen několik desítek vteřin po příchodu ze šaten vypálil z 25 metrů Roncaglia a jeho krásná rána skončila v síti. Chukwuezeho hlavičku skvěle zneškodnil Rubén, Osasuna kontrovala nájezdem Ávily, proti němuž zazářil prozměnu sergio Asenjo. O chvíli později se oba hráči střetli znovu, tentokrát s gólovou radostí pro domácího útočníka, jehož střela zapadla přesně k tyči. Závěr si pamplonští pohlídali a díky třemu bodům je čeká posun do klidného středu tabulky.

06.10.19 12:00 Mallorca 2:0 Espanyol
Branky: 37. A. Budimir , 73. S. Sevilla López

Závan čerstvého vzduchu neopustil Son Moix a díky němu se pořádně ulevilo fotbalistům Mallorcy, kteří zvládli lépe duel trápících se mužstev. Zatímco ostrované si po výhře 2-0 polepší, Espanyol se potápí do sestupového pásma stále více.

Až další dny ukáží, jestli to bude Davida Gallega stát místo. Jak už je u Espanyolu obvyklé, ani dnes se mu nedařilo směrem dopředu. Katalánci se nesmírně trápí v útoku, kde jim vázne kombinace a šancí si vytvářejí minimum.

Ani Mallorca nezářila, na rozdíl od hostů ale nepotřeba výjimečný výkon, aby vsítila dvě branky. Budimir v prvním poločase a Salva Sevilla ve druhém vytrestali Espanyol za podprůměrné představení. Celkově zápas slabé úrovně skončil radostněji pro Mallorcu.

06.10.19 14:00 Celta de Vigo 1:0 Athletic Club
Branky: 74. I. Aspas Juncal

Nebylo to pohledných devadesát minut, ale jestli to někoho nebude trápit, pak to bude Celta Vigo. Jediný gól Iaga Aspase ji totiž dovedl ke třem bodům v upracovaném střetnutí proti Athleticu.

Celta získala více než tři body - sebedůvěru do dalších bojů. Galicijci potřebovali zabrat, aby zahnali chmury z několika špatných výsledků, což se jim povedlo. Athletic naproti tomu prohrál podruhé v řadě a nenavázal na předešlé týdny, kdy se vyhoupl až do čela tabulky.

Na Balaídosu to nebyla zábavná hodina a půl. Ve skutečnosti šlo o jeden z nejméně pohledných zápasů dosavadní sezóny. V podstatě osamocená příležitost skončila míčem v síti, postaral se o to Iago Aspas, jenž měl z malého vápna v 74. minutě snadnou úlohu. Další vzrušení nepřišlo, body zůstaly domácím.

06.10.19 16:00 Real Valladolid 0:0 Atlético Madrid

Valladolid a Atlético si rozdělily po bodu, na stadionu Zorrilla se na gól čekalo marně, byť obě mužstva mu byla blízko. S bodem bude spokojenější Pucela, neboť předpoklady dávaly více šancí hostům z Madridu.

Valladolid v prvním poločase, kdy dostal po zákroku Thomase na Sandra výhodu pokutového kopu. Sám Sandro dostal možnost ukončit své téměř dvouleté čekání na gól, místo toho svou střeleckou krizi ještě prohloubil, neboť z puntíku napálil balón nad. To už v době, kdy domácí měli hrát v oslabení. Ostrý zákrok Toni Villy na Moratu ale rozhodčí nepochopitelně ocenil jen žlutou kartou.

Atlético mělo nejlepší chvíli v závěrečné fázi zápasu, Correovi zkazila radost tyč. Nikterak atraktivní mač vítěze nenašel.

06.10.19 18:30 Real Sociedad 1:2 Getafe
Branky: 5. M. Merino Zazón  – 69. J. Mata Arnaiz , 89. N. Maksimović

Real Sociedad nedotáhl do úspěšného konce dobře rozehraný zápas proti Getafe a jsou to právě Madriďané, kdo dal o branku více.

První poločas patřil domácím, už v páte minutě využil centr Portua ke gólové hlavičce Mikel Merino a Erreala vedla. Hostitelé byli i nadále lepší, další zásah už přidat nedokázali, několikrát je zastavilo postavení mimo hru.

Litovat mohli po změně stran, protože druhé dějství bylo zrcadlové. Tentokrát to bylo Getafe, kdo se neostýchal útočit. Tlak hostů navíc podpořilo vyloučení Loorenteho. Jaime Mata vyrovnal a obrat dokonal v předposlední minutě Maksimović. Getafe možná překvapivě dobylo Anoetu 2-1.

06.10.19 21:00 FC Barcelona 4:0 Sevilla
Branky: 27. L. Suárez Díaz , 32. A. Vidal Pardo , 35. O. Dembélé , 78. L. Messi

Barcelona navázala na dobré výsledky posledních týdnů a na Camp Nou smetla Sevillu 4-0, byť utkání nebylo tak jasné, jak se může z výsledku zdát.

Katalánci dali Seville lekci z produktivity a ukázali jí, že ve fotbale rozhoduje schopnost využít šance. Sevilla tři neproměnila - jednou De Jonga vychytal Ter Stegen a v dalších dvou Nizozemec netrefil zařízení. Domácí naopak udeřili z první vážné situace před Vaclíkem, a to parádním způsobem. Luis Suárez přidal do své osobní kolekce branek dosažených nůžkami další kousek, balón zapadl přesně k tyči. O chvíli později protečoval pas Arthura mimo dosah Vaclíka Arturo Vidal a třetí gól v rychlém sledu vsítil po povedené individuální akci, při níž ustlal Diegu Carlosovi, Dembélé.

Nedlouho po návratu na trávník potvrdil De Jong, že je smolařem utkání, ve čtvrté příležitosti poslal balón do tyče. Za Barcelonu zahrozil Messi, Vaclík byl pozorný. Dembélé českého reprezentanta nezaměstnal, neboť vystřelil nad. V 78. minutě se už skóre znovu měnilo, a to zásluhou toho nejpovolanějšího - Lionel Messi zakroutil přímý kop mimo dosah brankáře. Dvě minuty před koncem došlo ke kuriózní situaci, kdy byli naráz vyloučeni dva hráči Barcelony - Araujo za to, že pomohl k zemi unikajícímu Chicharitovi a Dembélé za protesty. Na vývoj střetnutí a jeho vyústění to už vliv nemělo.

 

Tabulka po 8. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Real Madrid 8 5 3 0 16:8 (+8) 18 V R V V V
2. Barcelona +2 8 5 1 2 20:10 (+10) 16 V V V P V
3. Atlético Madrid 8 4 3 1 7:4 (+3) 15 R R V R P
4. Granada –2 8 4 2 2 15:10 (+5) 14 P V R V V
5. Real Sociedad 8 4 1 3 13:9 (+4) 13 P P V V V
6. Sevilla 8 4 1 3 10:11 (-1) 13 P V P P V
7. Athletic Club 8 3 3 2 7:4 (+3) 12 P P R V R
8. Valencia +1 8 3 3 2 12:12 (0) 12 V V R R P
9. Villarreal –1 8 3 2 3 19:13 (+6) 11 P V P V V
10. Levante +2 8 3 2 3 10:10 (0) 11 V R P R P
11. Osasuna +2 8 2 5 1 7:7 (0) 11 V R P R R
12. Getafe +4 8 2 4 2 12:12 (0) 10 V P R V R
13. Real Valladolid –3 8 2 4 2 7:8 (-1) 10 R V R P R
14. SD Eibar –3 8 2 3 3 10:10 (0) 9 R V V R P
15. Celta de Vigo +2 8 2 3 3 5:9 (-4) 9 V P R R P
16. Real Betis –1 8 2 3 3 11:16 (-5) 9 R P V R R
17. Deportivo Alavés –3 8 2 2 4 5:9 (-4) 8 P V P P P
18. Mallorca +1 8 2 1 5 6:12 (-6) 7 V P P P R
19. Espanyol –1 8 1 2 5 4:14 (-10) 5 P P R P V
20. Leganés 8 0 2 6 4:12 (-8) 2 P P R R P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace