Zrcadlo 1. kola Primera División

Momentka ze zápasu Girona - Atlético (© marca.es)

První kolo nejvyšší soutěže je minulostí a my vám přinášíme jeho souhrn formou Zrcadla, které odráží všechny důležité události.

Chybět nebudou ani populární videa - Co oko nevidělo, která zachycují nečekané situace na stadionech i mimo ně, Zvuky kola a další.

O čem se mluví

O VAR. Video Assistant Referee je stále ve fotbale tak trochu v plenkách, přesto ho už používají v Bundeslize či Serii A. Ne vždy je jeho uplatnění a uvedení do praxe bez výhrad, ale určitý posun směrem ke spravedlivějšímu posuzování kritických momentů zápasů přece jenom nabízí. La Liga přitom chtěla využívat videorozhodčí už v letošní sezóně a vše měla připravené, jenže strnulost Španělského fotbalového svazu celou věc odsunula minimálně o rok. 

Co se povedlo

Vstup postupujících do sezóny. Možná to byl nováčkovský elán, ale možná také důkaz, že Girona, Getafe i Levante budou hrát v Primeře důležitou roli. Girona v úvodním kole remizovala s Atléticem Madrid 2-2, Getafe získalo bod na San Mamés a Levante díky brance z konce utkání přetlačila v derby Villarreal.

A co se nepovedlo

Slabá ofenziva. Jako by střelci ještě nenastoupili po dovolené do práce v ideálním rozpoložení. Hned osm klubů z dvaceti vyšlo v prvním kole střelecky naprázdno. Průměr dvou branek na zápas je slabý a jsou pod něj podepsány zejména dva zápasy - Girona - Atlético (2-2) a Celta Vigo - Real Sociedad (2-3).

Hvězda kola

Cristhian Stuani - Girona si od příchodu zkušeného útočníka hodně slibuje a Uruguayec vstřelil hned v prvním utkání dva góly, čímž se zasloužil o cennou remízu s Atléticem. Ofenziva je u nováčků často problémem, a přestože je na soudy ještě brzy, Girona ho možná nebude muset řešit.

Muži v černém

Hned první kolo bylo plné jejich chyb nebo minimálně sporných situací, které by VAR pomohlo rozklíčovat. Jediná branka v zápase Leganés - Alavés byla dosažena po offsidu a také v zápase Barcelona - Betis při úvodní brance mohlo jít o postavení mimo hru, rozhodující gól Realu Sociedad na půdě Celty padl z penalty nařízené za faul, k němuž podle všeho došlo před vápnem, u trefy Sevilly nebylo zcela jasné, zda-li míč přešel plným objemem čáru, v případě branky Getafe to naopak zřetelné bylo, jenže rozhodčí to nepostřehli a navíc později přehlédli penaltový zákrok ve prospěch Athleticu, naopak Levante zdolalo Villarreal díky penaltě po čistém zákroku a Sergio Ramos měl být vyloučen už krátce po začátku druhého poločasu na Riazoru, ne až v nastaveném čase. Hodně chyb, které výrazně ovlivnily výsledky několika zápasů...

Výroky týdne:

"Jsi sráč." - Antoine Griezmann směrem k rozhodčímu poté, co mu udělil žlutou kartu za přifilmovaný pád a za tento komentář hned vzápětí i červenou.

"Ku.da tvojí matky." - Také Éver Banega protestoval proti žluté takovým způsobem, že okamžitě přišel i tmavý kartónek.

"Můžeme to nazvat perzekucí." - Cristiano Ronaldo dostal nejnižší možný trest za strčení do rozhodčího, přesto byl nespokojený.

"Když vyhrajete hodně trofejí, soupeři k vám potom cítí mnohem větší empatii (chtěl říci antipatii)." - Sergio Ramos. Empatie, antipatie, jablka, hrušky...

"Ještě jsem smlouvu neprodloužil. Musím budoucnost zvážit, což jsem dříve nedělal." - Kritizované vedení Barcelony zřejmě leží v žaludku i Andrési Iniestovi, který dříve říkal, že chce v klubu ukončit kariéru.

"Vrátil se." - Popisek Lionela Messiho ke včerejší fotce s Luisem Suárezem a Neymarem inspirovaná proslaveným "Se queda" Gerarda Piquého.

Co oko nevidělo:

Zvuky kola:

Potyčka v zápase Deportivo - Real Madrid poté, co Sergio Ramos odmítl zakopnout míč do autu při zranění protihráče jako reakci na stejné chování domácích:

Lionel Messi působil v zápase proti Betisu bez Neymara a Luise Suáreze poněkud osamoceně:

Rozhodčí to v utkání Sevilla - Espanyol neměli snadné:

Joaquínovy souboje se Semedem:

 

Budeme rádi za každou zpětnou vazbu, jak se vám Zrcadlo líbí, případně co vám v něm chybí.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace