Zrcadlo 8. kola Primera División

Xabi Prieto (© marca.es)

Přinášíme vám tradiční ohlédnutí za posledním kolem Primera División formou Zrcadla, v němž se odráží vše důležité a zajímavé.

A to včetně populárních videí Co oko nevidělo, které poukazuje na zajímavé okamžiky zachycené kamerou, Zvuky kola, ale i dalších. Těšit se můžete i na Ideální sestavu kola, Gól kola nebo Severokorejských raket.

O čem se mluví

O Xabi Prietovi. A to hned ze dvou důvodů. Ikona Realu Sociedad nastoupila proti Alavésu do 76. ligového utkání v řadě. Naposledy chyběl na hřišti v 8. kole sezóny 2015/2016, od té doby jej týden co týden bez přestání vídáme na trávníku. To jen dokazuje velikost a oddanost tohoto profesionála. Ke smůle fanoušků nejen Errealy je to zřejmě Prietova poslední sezóna. Ačkoliv výkonností stále patří mezi to nejlepší, co baskický klub nabízí, sám Xabi Prieto se nechal slyšet, že se chystá pověsit kopačky na hřebík: "Užívám si každý den, zápasy i tréninky, protože vím, že to zřejmě poslední sezóna. Ale jsem v klidu, protože až přijde ten těžký moment rozhodnutí, promluvím si o všem s vedením klubu a uvidíme."

Co se povedlo

Další hezké gesto Leganésu. Skromný klub nemá peněz nazbyt, přesto věnoval statisíce eur na rozvoj ženského a dětského sportu. Každý týden baví příznivce povedenými plakáty zvoucími na zápasy. A tentokrát potěšil i Eugenia, veterána mezi fanoušky, který nikdy nechyběl na žádném tréninku či zápase. Minulý týden ale kvůli zdravotním problémům nemohl být na stadionu přítomen. Když opustil nemocnici, jeho první kroky vedly samozřejmě na Butarque, kde ho čekalo překvapení v podobě přivítání od kapitána Mantovaniho, jenž mu kromě dlouhého rozhovoru věnoval také dres podepsaný celým týmem.

A když už jsme u Leganésu, tak stojí za zmínku i jeho sportovní úspěchy. Čtyři čistá konta v řadě, tři venkovní výhry ze čtyř výjezdů a umístění na pohárových příčkách. To po osmi odehraných kolech není ze strany podceňovaného mužstva špatné, co říkáte?

A co se nepovedlo

Další trapná vystoupení Las Palmas a Málagy. Pako Ayestarán zatím nepozvedl kanárský celek ani o píď a prohrál deváté utkání v Primeře v řadě (7 ve Valencii, 2 na Gran Canarii), při domácím debaklu od Celty Vigo vypadali hráči žlutomodrých, jako by se na hřišti viděli poprvé a netušili, co vlastně mají hrát... Ještě hůře je na tom Málaga, která patří po osmém kole mezi historicky nejhorší celky vůbec. Jediný bod a bezmoc Málagy na trávníku dohánějí fanoušky k šílenství, které ventilují pokřiky proti majiteli klubu Al Thanimu. Nervy na pochodu mají i samotní hráči, což dokazují zbytečná vyloučení, ať už to nedávné Kuzmanoviće nebo Recia z tohoto víkendu... Rýsují se nám hlavní adepti na sestup, nebo se Las Palmas i Málaga včas vzpamatují?

Hvězda kola

Iago Aspas. Reprezentační útočník neměl v úvodu sezóny ideální střeleckou formu, vždyť sedmkrát vyšel naprázdno. Až na Gran Canarii otevřel stavidla a to pořádně, neboť zaznamenal hattrick. Zejména díky němu Celta vyhrála snadno 5-2.

Smolař kola

Diego Rolan. Jako jeden z mála fotbalistů Málagy se na hřišti neúnavně zkoušel vzepřít osudu a vytáhnout mužstvo nahoru, jenže v tolik důležitém utkání proti Leganésu, od něhož fanoušci modrobílých očekávali obrat k lepšímu, po povedené akci trefil jen tyč. Stačilo pár centimetrů a vše mohlo pro Andalusany nabrat pozitivnější směr.

Muži v černém

Branka Getafe do sítě Realu Madrid padla z těsného offsidu, což by ještě bylo v toleranci, zato další omyly sudích už měly důležité konsekvence. Espanyol se právem cítil okraden poté, co mu nebyl uznán vítězný gól v závěru proti Levante kvůli faulu, který neviděl nikdo jiný než arbitr. Absurdní bylo vyloučení brankáře Celty Vigo Rubéna Blanca za tvrdý, ale čistý zákrok, při němž zasáhl jako první balón. Valencia měla na Betisu kopat pokutový kop po faulu Durmisiho na Solera, naopak penalta nařízená za ruku Kondogbii byla minimálně sporná a jednomu z gólů Netopýrů předcházelo naproti tomu hraní rukou, po němž měla být přerušena hra.

Gól kola

Utkání Betis - Valencia mělo vše, co má fotbalový zápas mít. A k tomu ještě něco navíc - tuto Guedesovu parádu.

Ideální sestava kola

Podle webu El Desmarque:

Podle deníku Marca

Výroky kola

"Neuznat Espanyolu gól je velmi snadné." - Quique Sánchez Flores po neuznané brance v závěru utkání proti Levante.

"Tohle není basket, ale fotbal. Vždy k nějakému kontaktu dojde." - Sergi Darder na stejné téma.

"Výška trávníku? Nejsem jeho správce, soustředím se na práci týmu. Ale pokud mě pozvete na večeři, bude se jíst na vašem ubrusu a vašich talířich. A když vás pozvu já, budu se jíst má mém ubrusu a mých talířích." - Reakce Diega Simeoneho na možnou kritiku trávníku na Wandě ze strany Barcelony.

"Přizpůsobíme se menu, nádobí, všemu." - Reakce Ernesta Valverdeho.

"Něco děláme špatně. Od trenéra až po kustoda." - Obránce Getafe Juan Cala.

"Benzema je přeceňovaný. Jeden gól za dva zápasy není v klubu, jako je Real Madrid, nic úžasného." - Gary Lineker, jehož gólový průměr v Barceloně byl 0,37 branky na zápas...

Severokorejské rakety (citace z ve Španělsku velmi populárního Twitteru @norcoreano, falešného profilu Kim Čong-una, který paroduje severokorejského vůdce a ironicky komentuje i dění v La Lize)

"Záběry nepokojů při katalánském referendu připomínají fanoušky Atlética v nastaveném čase finále Ligy mistrů."

"Za Argentinu hrají Casco, Mammana, Enzo Pérez, padesátiletý Gago a Toto Salvio, ale když nevyhraje, je to vina Messiho."

"O domluvě mezi Kolumbií a Peru, že nebudou střílet góly, se mluví, jako by to bylo něco zvláštního, přitom Paco Alcácer to dělá už rok a půl."

"Hráči Gabonu si stěžovali, že je otrávili pomerančovým džusem. Někteří si na hřišti připadali jako André Gomes."

Co oko nevidělo

Zvuky kola

Jedna remíza, dva styly

Mateu Lahoz při zápase Atlético - Barcelona

Asistent rozhodčího a slunce na San Mamés

Jak prožívá zápas José Luis Mendilibar

Cristiano sám proti sobě

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace