Zrcadlo 2. kola Primera División

Las Palmas slavily výročí a našel se čas i pro vtípky (© marca.es)

Primera División měla tento víkend volno kvůli reprezentační přestávce, my se ale ještě vrátíme k poslednímu kolu, tedy druhému. A to formou Zrcadla, v němž se odrazily důležité události.

A to včetně populárních videí Co oko nevidělo, které poukazuje na zajímavé okamžiky zachycené kamerou, Zvuky kola, ale i dalších. Těšit se můžete i na novinky v podobě Ideální sestavy kola, Gól kola nebo Severokorejské rakety.

O čem se mluví

O vedení Barcelony. Prezident klubu Josep Maria Bartomeu i technický (sportovní) ředitel Robert Fernández neprožívají zrovna šťastné období. Barcelona propadla v dvojzápase Supercopy, a tak po odchodu Neymara očekávali fanoušci výrazné posílení kádru. Ano, přišli Paulinho nebo Dembélé, ale přece jenom se čekalo něco více (čtěte Coutinho). Navíc stále panují nejasnosti kolem Messiho nové smlouvy, o níž Bartomeu dvakrát prohlásil, že je již podepsaná, ale skutečnost je taková, že autogram argentinské hvězdy na ní ještě není. Samozřejmě, že setrvání Messiho na Camp Nou je takřka jisté, ale vedení si podobným mírně řečeno mlžením zrovna pozici a důvěryhodnost neupevňuje... Ostatně i verze Liverpoolu a Unaie Emeryho ohledně jednání o Coutinhovi a Verrattim se výrazně liší od verze Fernándeze. Kde je pravda, se asi nedozvíme, ale problémů a nejasností je okolo Bartomeua a spol. zkrátka až příliš.

Co se povedlo

Domácí začátek nové éry Betisu. Je to poněkud nadnesené slovní spojení, ale faktem je, že andaluský klub se změn nebál. Během léta za 30 milionů eur obměnil podstatnou část základní jedenáctky a jména jako Joel Campbell, Camarasa, Tello, Guardado, Javi García, Sergio León či Boudebouz naplňují fanoušky nadějí, že by Verdiblancos mohli po letech vybočit z průměru. První zápas na stadionu Benita Villamarína, který rovněž přošel některými změnami, ať jde o novou tribunu, sedačky či LED osvětlení, dopadl pro Béticos dobře. Dobrá hra, chuť strhnout v závěru výhru na svou stranu a úžasná atmosféra a podpora publika (které koupilo rekordní počet sezónních vstupenek) rovnalo se vítězství nad Celtou Vigo.

Povedla se také oslava 500. utkání Xabi Prieta v dresu Realu Sociedad. Čtyřiatřicetiletý fotbalista si osladil jubileum gólem do sítě Villarrealu, ale o to vlastne nešlo. Xabi Prieto totiž reprezentuje to, co fotbalista reprezentovat má (a reprezentuje jich to stále méně) - slušnost na hřišti i mimo něj a oddanost klubu. Klobouk dolů.

A co se nepovedlo

Další tragické představení Villarrealu. V prvním kole podlehla Žlutá ponorka v derby Levante, v tomto Realu Sociedad na Anoetě vysoko 0-3. A mohlo být hůře, protože Erreala Villarreal doslova přejela. Jen střídající brankář Barbosa uchránil hosty od ještě většího debaklu. Nelze opomínat početné absence, které musí Fran Escribá v úvodu sezóny řešit, ale kádr je natolik silný, že by si i tak měl poradit. Nebo alespoň být důstojným soupeřem.

Villarreal má zdatného konkurenta v podobně slabé Málaze. Ta sice nemá potíže s marodkou, ale zato má problém v prezidentském křesle. Kontroverzní majitel klubu Al Thani stále posílá jedovaté vzkazy Míchelovi a dalším skrz Twitter, což na náladě v týmu také nepřidá... 

Hvězda kola

Koke. Záložník Atlética dal poprvé v kariéře dva góly v zápase a odnesly to Las Palmas, na jejichž půdě Madriďané triumfovali jednoznačně 5-1. A oba góly reprezentačního fotbalisty stály za to. I proto jde titul hvězdy kola Kokemu a ne dvougólovému Asensiovi z Realu Madrid či Mantovanimu, který byl úžasný v dresu Leganésu, když skvěle bránil útoky Espanyolu, dirigoval celé mužstvo a ještě vystřelil Okurkám nečekanou výhru.

Muži v černém

I druhé kolo bylo ovlivněno kiksy rozhodčích. Dvě nejvýraznější - branka Girony, jediná v zápase proti Málaze, neměla platit kvůli postavení mimo hru a Levante vyrovnalo proti Deporu z penalty, kterou Ivi trapně nasimuloval, aniž by došlo ke kontaktu s obráncem.

Gól kola

Enis Bardhi se představil fanouškům La Ligy touhle parádou z přímého kopu.

Ideální sestava kola

Výroky týdne

"Až Messi a já skončíme? Budou tu Asensio, Neymar..." - Cristiano Ronaldo. Ano, opravdu zmínil dříve Messiho než sebe!

"Hráč jako Messi si musí vyzkoušet i jinou ligu a klub a ukázat, jak dobrý je." - Mino Raiola radí Messimu, aby zamířil do Premier League.

"Ujmi se dortu ty, když máš tak rád večírky." - Prezident Las Palmas Miguel Ángel Ramírez u příležitosti oslavy 68. výročí klubu popíchl záložníka Tanu, který pár dní předtím strávil noc na diskotéce a poté se na ulici málem popral.

"Je falešný, zrádce a srab. Celý rok volal a žádal o nápady, které neměl, jak mužstvo vést. A pak ukáže záda. Takový je. Neschopný trenér a špatný člověk." - Manželka důrazného stopera Caty Díaze Celeste Marzella vzkazem na Instagramu José Bordalásovi ukázala, že umí "soupeře" nakopnout stejně tvrdě jako její manžel.

"Hned po příchodu jsem pochopil, že Betis je něco jako náboženství." - Feddal ví, že dobře mířenou lichotkou zelenobílému božstvu nic nezkazí.

"Jestli sestoupíme, budeme tým Segundy, fanoušci Segundy a novináři Segundy." - Obránce Las Palmas Aythami si naivně myslí, že novináři budou s týmem i ve zlých časech...

Severokorejské rakety (citace z ve Španělsku velmi populárního Twitteru @norcoreano, falešného profilu Kim Čong-una, který paroduje severokorejského vůdce a ironicky komentuje i dění v La Lize)

"Pokud nemáte rádi světové války, nebojte se. Ta, co se chystá, bude poslední..."

"Byly schváleny nové sankce proti KLDR. Nikdo ze zahraničí mi nic neprodá. Připadám si jako Josep Maria Bartomeu."

"Pokud nikoho nekoupíte, nemůžou vás za nákupy kritizovat."

"Bartomeu volal do Liverpoolu a představil se jako zástupce O2 v naději, že mu hned nezavěsí."

"Vidíš toho brazilskýho kluka Paulinha? Maldini o něm prý řekl, že je to nový Garrincha."

"Real Madrid koupil mladé a talentované hráče. Vallejo, Theo, Marcos Llorente a Dani Ceballos, skvělé posily Getafe pro příští rok."

"Isco a Asensio jsou ve formě. Budou skvělí pokaždé, když se zraní Bale."

Co oko nevidělo

Můžete se těšit na pověrčivého Boatenga, který vbíhá na hřiště zásadně pozpátku, nůžky, jež zapomněl lékař týmu Osasuna na hřišti, obětavou podavačku míčů, která sháněla Gorkovi láhev s pitím po celém stadionu, na fanoušky nabroušeného Juana Calu, tanečníka z Las Palmas, fanoušky Alavésu i Lionela Messiho (kteří na sobě ale přes léto mohli trochu více zapracovat), počet fanoušků na Ipurúe, který byl 5 932, ale ve skutečnosti měl být o dva vyšší, na povel maminky ksichtícího se příznivce Realu Sociedad, spáče z řad Espanyolu, kterého probudil až návrat Sergia Garcíi a rychle vysvětlil přítelkyni, že "tenhle kluk je hodně dobrý, jmenuje se Sergio García", liják na Wandě, fans Valencie peroucí se o dres Pareja, které chtěl rozsoudit madridský protějšek v triku se jmenovkou Super Táta, a skupinu fanoušků Las Palmas, která má vlastní vytuněný autobus.

Zvuky kola

Fotbal občas bolí fanoušky i fyzicky...

Debut Javiera Alberoly Rojase, nejmladšího rozhodčího historie Primery

Ani Benzema, ani Bale, lídrem Realu Madrid proti Valencii byl Marco Asensio

Kondogbia byl hvězdou Valencie na hřišti, Marcelino za postranní čárou

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace