Rozhodčí De Burgos Bengoetxea: Když uděláte chybu, v noci nespíte

Ricardo de Burgos Bengoetxea (© marca.es)

Rozhodčí Ricardo de Burgos Bengoetxea poskytl deníku Marca rozhovor, v němž popisuje nelehký úděl fotbalového arbitra.

De Burgos Bengoetxea se stal sudím po vzoru svého otce, jenž pískal v 80. letech. "Na moje zápasy ale nechodí," přiznává. "Byl jen na tom prvním na stadionu Levante, ale měl takové nervy, že v poločase raději odešel."

Podle dvaatřicetiletého arbtira by si muži v černém zasloužili více respektu, zejména ve Španělsku: "Kultura ve sportu je taková, že hráčům se chyby odspouští, rozhodčím ne. Ale i my jsme sportovci jako fotbalisté. Oni dělají chyby, my také. Oni nedají penaltu, my ji chybně nařídíme. Rádi bychom se omylům vyhnuli, ale to je nemožné. Jsme jen lidé. Každé rozhodnutí děláme proto, že jsme o něm na sto procent přesvědčení. Když uděláte chybu, v noci kvůli tomu nespíte. Přijímáme kritiku, ale by být konstruktivní, ne jen taková, aby ublížila. Důležité je od všeho se odprostit a k dalšímu zápasu nastoupit s čistou hlavou."

"Ve Španělsku jsme hodně podhodnocení, přitom v Evropě mají ke španělským rozhodčím obrovský obdiv. La Liga má skvělou úroveň, ale strašné ohlasy. Pro lidi v zemi jsme neznámí, ale venku nás poznají hned. Rozhodčí potřebuje kritiku, aby se zlepšoval, ale nemám rád lidi, kteří vás jen chtějí shodit. Pokud je kritika konstruktivní, rád si ji vyslechnu."

Říká se, že rozhodčí a novináři se rekrutují z řad neúspěšných a frustrovaných fotbalistů. Jaký je názor De Burgose Bengoetxey? "Viděl jsem dva světy. Ten první doma v době, kdy pískal můj otec, a druhý na hřišti, když jsem hrál. Možná bych se nedostal na nejvyšší úroveň, ale úplně špatný jsem nebyl. Nejsme frustrovaní hráči. Rozhodčí jsou jedna ze součástí fotbalu a já mám štěstí, že k ní patřím."

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace