Vzpomínky bývalých rozhodčích: urážky, výhrůžky, pronásledování. Současná doba je v tomto směru lepší, shodují se

Rozhodčí (© marca.es)

Řada bývalých rozhodčích pro deník Marca zavzpomínala na dobu, kdy se to hemžilo urážkami, výhrůžkami nebo dokonce pronásledováním.

Všichni se shodují, že práce rozhodčích je nedoceněná, ale přístup k ní ze strany fanoušků i médií se postupně zlepšuje.

"Zejména ohledně médií je to jako noc a den. Dříve bylo mnohem více napadání, noviny nás drtily. Ale rozhodčím je jedno, co se o nich píše. Ze začátku jsem z toho byl znechucený, ale naučil jsem se to neřešit. Současní rozhodčí jsou po všech směrech lépe připravení - fyzicky, psychologicky, složením stravy i ekonomicky. Navíc jim pomáhá VAR. Díky technologii se počet chyb snížil," říká Andujar Oliver. "Já musel doma odpojit telefon, protože mi neustále někdo vyhrožoval a nadával, i když to zvedla žena. Nakonec jsme museli změnit číslo."

Urío Velázquez je ale kritický i k současným poměrům: "Respekt k rozhodčím upadá obrovským způsobem. Pískne nějaký jasný zákrok - tvrdý skluz - a vidítě hráče, jak prstíkem ukazuje, že se ničeho nedopustil. Nebo jsou k vidění shromáždění, jak já tomu říkám - sedm osm hráčů se seběhne k rozhodčímu a protestují. Dnešní rozhodčí jsou připravenější, hezčí, bohatší, ale ztratili respekt. V minulosti jsme možná působili drsněji, protože jsme klidně hráče poslali do p.dele, teď jim rozhodčí vše vysvětlují, i když je to to poslední, co musejí dělat. Hráči taky nevysvětlují, proč neproměnili šanci nebo špatně přihráli."

Bohaté zkušenosti s kritikou má Rafa Guerrero: "Pronásledovali mě po celé zemi. Ostatní rozhodčí možná v některých městech, mě všude. Byl jsem terčem novinářů i fanoušků. Nikomu nepřeji, co jsem zažil. Poznal jsem lidskou nenávist a nic horšího neznám. Rozhodčí by měli mít od vlády příplatek za to, že jsou pro lidi hromosvodem. Ještě ani nezačne zápas a už na vás křičí, že jste zku.vysyn. Říkají, že jste někoho okradl. Nesnáším to slovo. Kdyby to tak bylo, kde jsou peníze nebo úplatky? V současné době je to lepší, ale ne dostatečně. Rozhodčí by měli každý týden předstoupit před novináře jako hráči a trenéři. I když nerad mluví, měl by to udělat. Fanoušci by tak rozhodčí lépe pochopili."

"Ale mám i zábavné historky. Jednou jsem odmával postavení mimo hru, protože jsem si spletl policistu, který stál u hřiště, s jedním z hráčů týmu v zelených dresech. V zápase regionální soutěže jsem vyloučil svého vlastního otce. Dva měsíce jsme se pak nebavili. Před jedním finále jsme si museli nastudovat, kde stojí policisté, abychom věděli, jestli stihneme před rozzlobenými fanoušky doběhnout do šaten."

Iturralde González prozradil svůj zážitek: "Jeden z bláznivých fanoušků mě pronásledoval v autě po Extremaduře. Ale ještě horší je situace v nižších soutěžích, kde kromě slovního napadání dochází i k fyzickým konfliktům. Dnes je to lepší než dříve, stále ale ne zcela v pořádku."

Urío Velázquez zase musel po utkání v Cartageně čekat pět hodin v útrobách stadionu, než pro něj bylo bezpečné odjet domů. Fotografie Japóna Sevilly se dlouho objevovala v televizi po zápase Oviedo - Valladolid, v němž nařídil těžko uvěřitelných šest pokutových kopů.

Již zmiňovaný Urío Velázquez však hledá chybu i u samotných rozhodčích: "Některá rozhodnutí arbitrů a VARu nechápu ani já, pravidla nejsou dostatečně vysvětlena, což je problém. Velasco Carballo (šéf rozhodčích) říká, že rozhodčí rozhodnou správně v 97 případech ze 100, ale každý vidí, že chyb je velké množství. Měl by být skromnější. Říká, že máme nejlepší rozhodčí na světě, ale v každé organizaci jsou dobří, průměrní a špatní. Nebylo by na škodu, kdyby prohlásil, že VAR se stále vyvíjí a ještě nefunguje ideálně."

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace