Cala rasismus popírá: Je to cirkus a veřejný lynč. Nevěříme ti, reaguje Valencia

Hráči Valencie se postavili proti rasismu (© marca.es)

Disciplinární komise začala vyšetřovat případ údajné rasistické urážky Mouctara Diakhabyho ze strany Juana Caly.

Stoper Cádizu údajně označil Diakhabyho z Valencie za "zasraného negra", Netopýři proto opustili hřiště a vrátili se na něj po dvaceti minutách pod pohružkou kontumace. Na soupeře nestačili a padli 1-2, výsledek se ale stal podružným tématem.

Španělský tisk řeší spor obou hráčů, což Cala označil za cirkus: "Řekl jsem mu, ať mi dá pokoj. Stal se z toho cirkus. Jsou dvě možnosti - buď si to Diakhaby vymyslel nebo to špatně pochopil. Zbytek je jen cirkus. Na sociálních sítích jsem terčem výhružek, co se stalo s presumpcí neviny? Nikdo si takový veřejný lynč nezaslouží. Tady mají mé telefonní číslo, aby se mi mohli alespoň omluvit. Ve španělském fotbale žádný rasismus neexistuje. Klidně se s ním posadím k jednomu stolu. Žil jsem po boku Číňanů, Jihoafričanů, v Guinei jsem byl s Kanoutém a Benjamínem. Co se děje, je divadlo. Jsem v šoku. Hrajeme bez publika před 20 až 25 kamerami, mikrofony, hráči a rozhodčími a nikdo nic neslyšel."

Diakhaby se k incidentu rovněž vyjádřil: "Označil mě za zasraného negra, což nelze tolerovat. Nemohu to dovolit, má reakce mluvila za vše. Jeden z hráčů Cádizu nám řekl, jestli se vrátíme na hřiště, když se Cala omluví. Odmítli jsme, protože nemůžete něco udělat, omluvit se a považovat tím vše za vyřešené. Dnes už se cítím dobře, ale velmi to bolelo."

Prezident La Ligy Javier Tebas prohlásil, že je to "slovo proti slovu, ale podle Diakhabyho reakce je zjevné, že se něco stalo". "Budeme to vyšetřovat," dodal.

Valencia se svého fotbalisty zastala, hráči před tréninkem společně vystoupili proti rasismu. Vedení klubu následně vydalo prohlášení pod titulkem "Juane Calo, nevěříme ti", v němž uvádí: "Juan Cala propásl možnost, aby přiznal chybu a omluvil se. Místo toho napadl našeho hráče a další členy klubu. Valencia stojí za Diakhabym a věří mu, proto nepřestane bojovat proti rasismu ve sportu i společnosti."

Vše podstatné o fotbalovém klubu Valencia CF, včetně aktuálního zpravodajství, najdete na stránkách www.valenciacf.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace