Shrnutí 5. kola Primera División

Radost hráčů Realu Sociedad (© as.com)

První zápas kola přinesl jediný gól, Real Sociedad díky němu porazil Huescu. Alavés nastřílel Rayu na jeho hřišti pět branek. Real Madrid těsně udolal Espanyol.

Eibaru stačila jedna trefe k výhře nad Leganésem, Valladolid se dočkal prvních gólů v sezóně, a to hned třech, díky kterým remizoval v divokém střetnutí ve Vigu se Celtou. Getafe nestačilo v derby na Atlético.

 
21.09.18 22:00 Huesca 0:1 Real Sociedad
Branky: 64. M. Merino Zazón

Real Sociedad zvítězil na hřišti Huescy, stačil mu k tomu jediný gól Mikela Merina z druhého poločasu. Domácí v závěru nevyužili dvojnásobnou přesilovku a zůstávají před vlastním publikem bez bodu i bez vstřeleného gólu.

Garitano dal i tentokrát důvěru Rullimu, přestože se brankář Errealy podepsal v minulém kole pod oba góly Barcelony. Tentokrát prožil poměrně klidné večer, nejhůře mu bylo na konci utkání, kdy Huesca poslala balón do tyče.

To už v době, kdy hosté vedli zásluhou přízemní rány Merina, pro něhož to byl první gól v novém působišti. Na výsledku nic nezměnila ani dvě hloupá vyloučení. Juanmi byl žlutě napomenut za faul a druhý trest inkasoval vzápětí za protesty, Theo šel rovněž do kabin předčasně, a to poté, co dal Mustovi facku. Real Sociedad zvítězil v Huesce 1-0.

22.09.18 14:00 Rayo Vallecano 1:5 Deportivo Alavés
Branky: 30. R. de Tomás Gómez  – 8. J. Navarro Jiménez , 34. I. Gómez Pérez , 56. J. Calleri , 77. I. Gómez Pérez , 90. J. Franco Alviz

Rayo Vallecano se nevrátilo do domácího prostředí stadionu Vallecas šťastně, od Alavésu schytali Madriďané vysoké debakl 1-5. Pro celek z Vitórie jde o třetí triumf v řadě, což mu zajistí umístění v horních patrech tabulky.

Rayo Vallecano začalo tlakem, jenže jako první udeřili hosté zásluhou Xima Navarra po standardní situaci. Rayo vedené výborně hrajícím Kakutou se vrhlo do útoku a odměnou mu bylo srovnání stavu na 1-1, prosadil se De Tomás. Jenže o chvíli později se krásně na vzdálenější tyč trefil Ibai Gómez, VAR navíc v akci odhalil loket, kterým udeřil Ba do hlavy Calleriho, za což následovala červená karta.

Alavés s dlouhou přesilovkou naložil mistrovsky, po změně stran přidal ještě tři góly, které si rozdělily Calleri, po perfektní týmové spolupráci a efektním zakončení Ibai a v nastaveném času Burgui. Alavés slaví vysoké vítězství.

22.09.18 17:15 Celta de Vigo 3:3 Real Valladolid
Branky: 5. I. Aspas Juncal , 9. M. Gómez González , 54. I. Aspas Juncal  – 39. Ó. Plano Pedreño , 65. E. Ünal , 90. L. Suárez

Valladolid dal zapomenout na střelecké trápení a konečně se dočkal prvních gólů v sezóně, a to rovnou tří. Přesto mu to stačilo "jen" k remíze na těžkém bojišti, kterým je každým rokem Balaídos.

Celtu může konečný výsledek mrzet, protože dvakrát odskočil nováčkovi na rozdíl dvou branek. Poprvé se tak stalo v samotném úvodu. Uběhlo jen několik minut a na střelecké listině už byla jména Iaga Aspase a Maxi Lópeze. Valladolid ještě do poločasu snížil Planem.

Když deset minut po změně stran přidal třetí zásah domácích Aspas, zdálo se rozhodnuto. Jenže Valladolid byl v útoku odvážný a trestal nepozornost a nedůraz obrany Celty, kterou dvakrát zachránila branková konstrukce. Ani ta nic nezmohla proti Ünalovi, jehož kontaktní gól ještě zintenzivnil snahu Pucely o vyrovnání. Toho se hostující mužstvo dočkalo v nastaveném čase. Pohlednou souhru zakončil ze snadné pozice střídající Leo Suárez. Atraktivní mač skončil výsledkem 3-3.

22.09.18 17:15 SD Eibar 1:0 Leganés
Branky: 52. E. García Martínez

Eibar pokračuje ve zlepšených výsledcích a v souboji s Leganésem mu stačila jediná branka Kike Garcíi, aby se jeho bodové konto navýšilo o další trojku.

Domácí měli na Ipurue vytrvalou převahu, byť se do nebezpečných situací příliš nedostávali. V prvním poločase byl nejblíže gólu Enrich, jehož pumelice skončila na břevně. Hosté se soutředili výhradně na urputné bránění, jako jediný vystrašil Dmitroviće Carrillo, jehož hlavička ale mířila přesně do míst, kde stál brankář.

V 52. minutě přišel jediný gólový moment. Kike García usměrnil hlavou do sítě míč po ideálním centru z levé strany. Eibar si bez větších problémů náskok pohlídal a zaslouženě zvítězil.

22.09.18 19:30 Getafe 0:2 Atlético Madrid
Branky: 14. D. Soria Solís (vlastní), 60. T. Lemar

Atlético Madrid se po Lize mistrů raduje z vítězství i v domácí soutěži, svěřenci Diega Simeoneho díky Lemarovi ovládli malé derby na hřišti Getafe.

Letní posila Atlética už po patnácti minutách napřáhla z dálky, míč se odrazil od brankové konstrukce do zad Davida Sorii a od brankáře Getafe do sítě. Šťastná trefa byla prakticky jedinou zajímavou situací v prvním poločase.

Stejný fotbalista zvýšil na 2-0 pro Atlético po hodině hry, když su položil Soriu a poslal balón do odkryté svatyně. Getafe mohl vrátit do hry bleskově Ángel, jenže Oblak byl proti. Následně byl vyloučen Iván Alejo za šlápnutí na Saúla, což bylo definitivním potvrzením tříbodového zisku pro Atlético.

22.09.18 21:45 Real Madrid 1:0 Espanyol
Branky: 41. M. Asensio Willemsen

Espanyol předvedl na Bernabéu velmi dobrý výkon, odměny se ale nedočkal. Real Madrid dokráčel ke třem bodům díky jediné brance Marca Asensia.

Domácí sice drželi míč na kopačkách, přes spolehlivě pracující defenzivu Pericos se jim ale nedařilo dostávat na dostřel Diega Lópeze. Espanyol vyrážel do rychlý brejků a po jednom z nich pálil z dobré pozice Hernán Pérez, avšak Courtois byl pozorný. První skutečná šance Realu Madrid skončila gólem. Marco Asensio vystřelil po zemi k zadní tyči, Diego López byl bez šance.

Stejný obrázek byl k vidění ve druhé půli. Borja Iglesias po kiksu Sergia Ramose poslal obloučkem balón do břevna, kapitán Realu Madrid mohl chybu napravit na druhé straně, proti jeho hlavičce se ale zaskvěl Diego López. Posledních dvacet minut utkání bylo hodně rozháraných, stav 1-0 se už nezměnil.

23.09.18 13:00 Levante 2:6 Sevilla
Branky: 12. R. Martí Salvador , 90. M. Simon  – 11. W. Ben Yedder , 21. D. Martins Carriço , 35. W. Ben Yedder , 45. W. Ben Yedder , 49. André Silva , 59. Pablo Sarabia

Sevilla navázala na pětigólový příděl Standardu Lutych a také v lize si s chutí zastřílel. Levante ztrapnila před jeho vlastním publikem vysokým vítězstvím 6-2.

První poločas nabídl strhující podívanou, během níž nebyl prostor na prostoje, neustále se něco dělo. Na gól Ben Yeddera okamžitě zareagoval vyrovnáním Roger, jenže hosté si vzali vedení rychle zpět, když nejisté vyběhnutí Oiera potrestal Carriço. Levante mohlo i podruhé stav srovnat, když kopalo penaltu, tu však Moralesovi zneškodnil opět spolehlivý Vaclík. Naopak udeřila Sevilla, a to hned dvakrát Ben Yedderem. Útočník Andalusanů nejprve zakončil povedený brejk, aby v závěru půle potrestal obrovskou minelu Oiera, jemuž vypadl snadný míč z rukou. Hattrick.

Druhý poločas se dohrával jen z povinnosti, o výsledku bylo rozhodnuto. Náskok hostů navýšili André Silva a Sarabia, alespoň částečně zmírnil utrpení Levante v poslední minutě debutant Moses Simon. Sevilla díky dokonalému zakončování a chybám Levante vyhrála jednoznačně 6-2.

23.09.18 17:15 Villarreal 0:0 Valencia

Villarreal ani Valencia nedokázaly zahnat chmury, které vytvořil nejistý vstup do sezóny, a ve vzájemném derby slabé úrovně se rozešly bez branek.

Je to výsledek, s nímž není spokojen ani jeden tým, neboť nic neřeší. Žlutá ponorka i Netopýři potřebují začít sbírat body po třech, než bude pozdě. Nerozhodný výsledek je zřejmě logickým vyústěním na hřišti viděného.

Za Villarreal zahodil nejlepší šanci v první půli Bacca, Valencia ožila po příchodu Guedese, jenž měl nejblíže k rozvlnění sítě, Asenjo byl pozorný. Nic na dělbě bodů nezměnilo ani vyloučení Pareja za zbytečně ostrý zákrok na Moriho, domácí přesilovku nevyužili.

23.09.18 21:00 Real Betis 2:2 Athletic Club
Branky: 51. M. Bartra Aregall , 68. S. Canales Madrazo  – 7. I. Williams Arthuer , 18. R. García Escudero

Betis a Athletic se o body podělily. Výsledek 2-2 se zrodil po dvou zcela rozdílných poločasech, ten druhý ovlivnila početní výhoda domácího Betisu.

Úvodních 45 minut ale mělo jasně červenobílé barvy. Athletic měl navrch, což promítl i do skóre. Už v sedmé minutě ho poslal do vedení Williams, aby o deset minut později náskok Basků pojistil Raúl García povedenou přízemní střelou přesně k tyči. Komplikací pro hosty bylo vyloučení Susaety po druhé žluté kartě.

Celý druhý poločas musel Athletic absolvovat v oslabení, což Betis potrestal. Překvapivě to byl Bartra, kdo napodobil Raúla Garcíu a vrátil domácí do hry. Rovněž vyrovnání Canalese bylo hodně podobné předchozím gólům. Betis se snažil dokončit obrat, ale neuspěl. Athletic vybojoval zasloužený bod.

23.09.18 21:45 FC Barcelona 2:2 Girona
Branky: 19. L. Messi , 63. G. Pique  – 45. C. Stuani Curbelo , 51. C. Stuani Curbelo

Ani Barcelona se už nemůže pyšnit stoprocentní bilancí. O první body ligové sezóny ji obrala v katalánském derby Girony. Na Camp Nou se zrodil výsledek 2-2.

Když ve dvacáté minutě uklidil Messi míč do sítě po pasu Artura Vidala, zdálo se, že Barcelona má nakročeno k triumfu. Jenže poté šel do akce systém VAR, který odhalil loket Lengleta do hlavy Ponse, což znamenalo červenou kartu. Zaskočenou Barcelonu potrestal outsider dvěma góly, které orámovaly poločasovou přestávku. Obě měl na svědomí Stuani a v obou případech využil nedůrazu Piquého.

Domácí stoper vše napravil vyrovnáním na 2-2 a Barcelona začala mít i přes početní nevýhodu jednoznačně navrch. Několikrát nebezpečně ohrozila Bona, ale kýženou branku nevstřelila. Girona se štěstím uhájila nerozhodný výsledek a je prvním celkem letošní La Ligy, který s obhájcem neprohrál.

 

Tabulka po 5. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 4 4 0 0 14:3 (+11) 12 V V V V
2. Real Madrid 4 3 1 0 11:3 (+8) 10 R V V V
3. Deportivo Alavés +4 5 3 1 1 8:5 (+3) 10 V V V R P
4. Celta de Vigo –1 5 2 2 1 10:8 (+2) 8 R P V V R
5. Atlético Madrid +4 5 2 2 1 5:4 (+1) 8 V R P V R
6. Espanyol –2 4 2 1 1 5:3 (+2) 7 V P V R
7. Real Sociedad +6 5 2 1 2 7:7 (0) 7 V P P R V
8. Getafe –3 5 2 1 2 4:4 (0) 7 P V R V P
9. Eibar +6 5 2 1 2 5:6 (-1) 7 V R V P P
  Girona –3 4 2 1 1 5:6 (-1) 7 V V P R
11. Athletic Club –3 3 1 2 0 5:4 (+1) 5 R R V
12. Real Betis –2 4 1 2 1 1:3 (-2) 5 R V R P
13. Levante –2 4 1 1 2 6:5 (+1) 4 P R P V
14. Sevilla –2 4 1 1 2 4:4 (0) 4 P P R V
15. Villarreal –1 4 1 1 2 2:3 (-1) 4 V P R P
16. Huesca 5 1 1 3 6:13 (-7) 4 P P P R V
17. Real Valladolid +2 5 0 3 2 3:5 (-2) 3 R P R P R
  Valencia 4 0 3 1 3:5 (-2) 3 R R P R
19. Rayo Vallecano –1 4 1 0 3 3:10 (-7) 3 P V P P
20. Leganés 5 0 1 4 4:10 (-6) 1 P P P R P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace