Laporta o Messiho konci: Klub je více než kdokoliv, i než nejlepší hráč světa

Joan Laporta (© sport.es)

Prezident Barcelona Joan Laporta dnes vysvětlil, proč klub nedokázal udržet v kádru Lionela Messiho.

Laporta potvrdil, že obě strany dosáhly nedávno dohody o prodloužení smlouvy, jenže se ukázalo, že pro Barcelonu by šlo o příliš velkou ekonomickou zátěž.

"KLub je více než kdokoliv, i než nejlepší hráč světa. Nemohu udělat něco, co by nás mohlo zničit. Máme 122letou historii. Nemohu dávat falešnou naději, že se situace ještě otočí. Jednání skončila. Výdaje na platy včetně Messiho byly 110 procent příjmů, bez něj 95 procent. Nemáme pod platovým stropem, který určují finanční pravidla La Ligy, žádný prostor. Klub jsme přebrali v horší ekonomické situaci, než jsme myslel. Leovi není co vytknout, udělal vše pro to, aby v Barceloně zůstal. Byl ochotný udělat řadu ústupků. Barcelona zůstává jeho domovem. Přeji mu jen to nejlepší," uvedl Laporta.

"Leo chtěl zůstat, proto je zklamaný. Já jsem také smutný, ale udělali jsme rozhodnutí, které je nejlepší pro klub. Chtěli jsme, aby éra po Messim začala do dvou let, kvůli okolnostem se vše urychlilo. Nabízeli jsme mu dvouletý kontrakt, který by se vyplácel po dobu pěti let, což La Liga odmítla. Následně jsme přešli na pětiletou smlouvu, ale ani ta se nevešla do mezí La Ligy. Leo nikdy nechtěl nic, co by v rámci jednání nebylo logické. Dokonce jsme si podali ruce a uzavřeli dohodu, poté ale přišla studená sprcha, protože ani tentokrát jsme nevyhověli požadavkům. La Liga chtěla Messiho udržet, ale jsou kluby, které trvají na dodržování pravidel, což je potřeba respektovat. Minulou sezónu jsme byli ve ztrátě 487 milionů eur, přičemž jsme očekávali ztrátu 200 milionů eur. Nevím, jak Messiho odchod ovlivní příjmy, musíme sponzorům vysvětlit, co Barcelona znamená a že má kvalitní hráče. Musíme žít v realitě."

"Leo zanechal skvělou stopu, přepsal historii. Je to hráč s nejvíce úspěchy, jakého klub pamatuje. Budeme mu navždy vděční."

Výčet Messiho úspěchů je dechberoucí: 10x vítěz ligy, 7x Copy a Supecopy, 4x Ligy mistrů a 3x Super Cupu a mistrovství světa klubů. Individuálním trofejím vévodí 6 Zlatých míčů a stejný počet Zlatých kopaček. Čtyřiatřicetiletý Argentinec opouští Camp Nou s bilancí 778 zápasů a 672 branek.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace