Čím výše, tím lépe. Kluby La Ligy hrají v závěru sezóny o miliony z televizních práv

La Liga (© as.com)

Přestože mnoho klubů sezónu dohrává bez větších cílů, konečné umístění v tabulce je důležité. Každá ztracená pozice znamená nižší příjmy z televizních práv.

Ta se za poslední roky proměnila s cílem snížit rozdíl mezi nejlepšími a nejhoršími účastníky Primery. A tak zatímco v sezóně 2014/2015 byl poměr výdělků osm ku jedné, vloni si už kluby z popředí tabulky přišly z prodeje televizních práv "jen" na čtyřnásobek oproti těm z opačného pólu. Model anglické Premier League však pracuje s poměrem 1,54:1, díky čemuž si i slabší kluby mohou dovolit drahé posily, což je ve Španělsku stále utopie.

Vloni se celkově rozdělilo v La Lize 1,247 miliardy eur. Část tvoří pevná složka ve stejné výši pro všech 20 klubů, ale 25 procent (celkově 311,68 milionu eur) je závislých na konečném umístění v sezóně. To se bere v úvahu za pět předešlých let, pád o jednu pozici tak může v součtu znamenat ztrátu až 6,25 milionu eur.

Zmíněných 311,68 milionu eur je následně rozporcováno na jednotlivé roky. Na umístění v uplynulé sezóně padne 35 procent, předešlý ročník má hodnotu 20 procent a nejstarší tři z pětiletky po 15 procentech. Z peněz určených na každý rok jde šampionovi 17 procent, druhému v pořadí 15 procent, třetímu 13 procent a tak dále. Poslední tým tabulky může počítat s 0,25 procenta.

To vše v praxi znamená, že jedna ztracená pozice v rámci nejlepší sedmičky tabulky znamená nižší příjem o 2 miliony eur v dané sezóně a další 4 miliony eur v následujících čtyřech ročnících. Zatímco sportovní odměna je za druhou a třetí příčku, o níž bojují Atlético a Real Madrid, shodná (postup do Ligy mistrů) a stejně tak za pátou a šestou (postup do Evropské ligy), o níž se pere Villarreal s Betisem, po finanční stránce je rozdíl patrný.

Podobné je to ve středu tabulky, byť zde jsou nůžky rozevřeny méně. Mezi devátým a šestnáctým stupínkem je osm klubů, které dělí pouhých pět bodů. Skončit na nejlepším místě z této skupiny znamená oproti poslednímu výhodu okamžitých 1,91 milionu eur a 3,55 milionu eur v dalších čtyřech letech. A to nejsou pro Gironu či Levante malé částky...

Závěr sezóny proto není jen kláním o čest, ale i o finanční přilepšení.

Rozdělení té části příjmů z televizních práv (25 procent), která je závislá na umístění v posledních pěti ročnících La Ligy:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace