Vysoká investice od CVC do La Ligy - otázky a odpovědi

La Liga (© marca.es)

Nadšení i obavy, zdali vše proběhne v pořádku. Takové byly reakce na dohodu La Ligy se investiční společností CVC, která do soutěže napumpuje 2,7 miliardy eur.

Obrovská částka, z niž půjde 90 procent do pokladen klubů, vyvolává řadu otázek, na které shrnul odpovědi deník Marca.

Vyřeší investice potíže klubů s platovým stropem?

Ne zcela, ale z velké části ano. Zejména menší kluby mají o starost méně, ty větší ještě čeká práce se splněním podmínek, avšak mají ji výrazně usnadněnu.

Může už Barcelona zapsat Messiho na soupisku?

Ne, ale už to nevypadá nemožně, možná dokonce snadně. Katalánci zinkasují 270 milionů eur, z nichž je 40,5 určeno na mzdy. Právě nedostatek prostředků k jejich vyplácení byl největší problém Barcelony. Ten se nyní (společně s očekávanými příjmy z prodeje některých hráčů) zmírní, zmizí.

Může některý klub peníze od CVC odmítnout?

Může, ale byl by sám proti sobě, protože by pomohl soupeřům. Je to jako s televizními právy, kdy například Real Madrid nesouhlasil s jejich rozdělením, ale částku přijal.

Co La Liga za 2,7 miliardy eur prodala společnosti CVC?

Nic. Je to jako kdyby si La Liga najala externí společnost na zlepšení marketingu a zaplatila za to. Jde o strategickou spolupráci, CVC si zajistilo desetiprocentní podíl z reklamních příjmů a jiných budoucích aktivit. Hodnota La Ligy byla stanovena na 24,25 miliardy eur.

Vydělá na dohodě ještě někdo?

Ano. Kromě zmíněných 2,7 miliardy La Lize poputuje ještě dalších 100 milionů eur směrem k RFEF a CSD, a to na podporu ženského a amatérského fotbalu.

Patnáct procent jde na posílení týmu, ale co zbytek? 

Sedmdesát procent je určeno na vylepšení stadionu, tréninkových center, digitalizaci, technologické inovace, posílení mezinárodní značky... Patnáct procent mohou kluby využít na snížení dluhu a zmírnění dopadů koronavirové krize a zbylých 15 procent míří ke sportovnímu týmu (mzdy či hráčské posily). Poslední část mohou celky využít okmažitě nebo ji rozložit až do tří let.

Kdo je CVC? Jde o důvěryhodnou společnost?

Ano, jde o jednu z investičních skupin, která nejlépe zná sportovní prostředí. Stala se akcionářem seriálu Moto GP či formule 1 v době, kdy byly oba motorsporty na vrcholu a nejvíce rostly. Také chce udělat revoluci v tenise a voljebalu, CVC navíc bylo blízko obdobné dohody s italskou Serií A. Je to seriózní společnost, která chce vydělat, což znamená, že vydělají i kluby. 

Kolik jednotlivé kluby dostanou?

Částky pro jednotlivé účastníky La Ligy budou odstupňované podobně, jako je tomu u příjmů z televizních práv. Barcelona si přijde na 270 milionů eur, Real Madrid na 261 a Atlético na téměř 200.

Villarreal vydělá 110 milionů eur, což potěšilo jeho prezidenta Fernanda Roiga: "Je to skvělá zpráva v těžké době. Částka nám pomůže růst a být v příštích letech v Evropě konkurenceschopní. Jde o peníze, které nikdo neočekával."

Podobně mluví i Roigův protějšek Ángel Haro z Betisu: "My získáme okolo 100 milionů eur, což zlepší nejen naší aktuální situaci, ale i tu dlouhodobou. Myslím, že výhodnější podmínky vyjednat nelze, v podstatě vám někdo platí, abyste si vzal jeho peníze."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace