Černý víkend VARu. Na systém se valí kritika ze všech stran

VAR (© marca.es)

Sedmnácté kolo La Ligy přineslo několik vítězů a jednoho velkého poraženého - VAR.

Systém videorozhodčího totiž během víkendu několikrát selhal a valí se na něj kritika ze všech stran.

Osasuna nemůže skousnout evidentní penaltový zákrok Felipeho na Brašanaće, který sice rozhodčí za monitorem kontroloval, přesto kolegovi na trávníku neporadil, aby ukázal na puntík. "Čtvrtý rozhodčí mi řekl, že se penalta nepískala, protože Brašanać ukouzl, což je lež. Můžeme tolerovat chybu, ale lež ne," zlobil se trenér Osasuny Jagoba Arrasate.

Největší pozornost vzbudil závěr zápasu mezi Realem Sociedad a Barcelonou, ve kterém Llorente stáhl k zemi Piquého. Ani tentokrát se penalta nekopala, přestože identický zákrok Busquetse na Llorenteho z úvodu střetnutí za penaltový označen byl. VAR na Llorenteho zákrok hlavního arbitra ani neupozornil, stejně tak na dřívější úder loktem Artura Vidala jednomu z protihráčů.

Obětí podobné agrese se stal i útočník Betisu Borja Iglesias, ani v tomto případě ke kontrole situace nedošlo. Betisu se nelíbil ani další podezřelý moment z velkého vápna, a to když padl na zem Loren Morón.

Celta Vigo stejně jako Barcelona nebo Osasuna chystá formální stížnost ke Španělskému fotbalovému svazu. "Penalta, červená, penalta, druhá žlutá. První tři měl VAR jednoznačně zkontrolovat. Proč to neudělal? Respekt," vyjmenovali Galicijci na sociálních sítích momenty, které jim jsou trnem v oku.

Na dlouhý seznam kritiků se přidal i Leganés, podle kterého inkasoval vyrovnávací branku od Alavésu poté, co se Joselu dotkl míče rukou. VAR situaci řešil, porušení pravidel nenašel.

Šéf rozhodčích Velasco Carballo vždy systém videorozhodčího chválí, lidé mu podle něj "věří" a dodává, že vše působí, jako "bychom VAR používali celý život". Skutečnost zdaleka tak růžová není. VAR je terčem čím dál hlasitější a ráznější kritiky ze všech stran - od trenérů, hráčů, klubů, fanoušků i tisku. Nejednotný metr a nedostatečná ochota upozornit rozhodčího na nedovolené zákroky, které nezaznamenal. To jsou nejčastější výtky směrem k fungování videorozhodčího. Místo větší spravedlnosti VAR naopak ještě více rozdmýchává vášně.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace