Jako bychom VAR používali celý život, říká spokojeně šéf rozhodčích

VAR v akci (© marca.es)

Šef rozhodčích Velasco Carballo zhodnotil první rok fungování systému videorozhodčího (VAR) v La Lize.

Přestože v průběhu sezóny se proti VAR několikrát strhla velká kritika, někdejší arbitr je z novinky nadšený: "Rozhodčí se změnám přizpůsobili velmi rychle. VAR se podařilo skvěle začlenit, a to nejen ze strany rozhodčích, ale také fanoušků a médií. Jako bychom VAR používali celý život. Lidé ve VAR věří."

"Stále je co vylepšovat. Chtěli bychom zkrátit čas, který kontrola záběrů zabere, sjednotit kritéria a přiblížit se nulové chybovosti," dodal Velasco Carballo s tím, že od příští sezóny by se měl VAR využívat i v Segundě.

A jaká jsou čísla VAR? Oproti ročníku 2017/2018 přibylo červených karet (o 23 procent) i penalt (o 15 procent), ubylo protestů (o 17 procent) a simulací (o 68 procent). VAR kontroloval celkem 4 293 situací, 121 z nich přímo s arbitrem. Průměrně trvalo vyřešení daného momentu 83 vteřin, pokud šel rozhodčí k monitoru, pak 129 vteřin. 

Skutečná čísla ale nemusí být tak příznivá, jak tvrdí komise rozhodčích. Ta uvedla, že špatně nařízených nebo přehlédnutých penalt bylo 25, zatímco rozhlasová stanice COPE jich napočítala 99...

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace