Mendilibar: Nevěřím VARu, všechny bych je vyházel

José Luis Mendilibar (© marca.es)

José Luis Mendilibar patří mezi největší kritiky systému videorozhodčího (VAR), servítky si kouč Eibaru nebral ani v rozhlasovém pořadu El Larguero.

"Můj názor je známý od první chvíle, kdy byl VAR oznámen. Asistenti rozhodčího před jeho zavedením posoudili správně 90 procent situací. Když VAR oznámili, ujišťovali nás, že s jeho rozhodnutími bude souhlasit 9 lidí z 10, což se ukazuje jako lež. Nevím, proč se do takových věcí pouštějí. Nevěřím VARu. Ani těm, kteří v záběrech umisťují ofsajdové čáry. Všechny bych je vyházel. Stroje stále ovládají lidé, kteří to umějí lépe, nebo hůře. Nebo lidé, kteří to nechtějí dělat správně. Nevím. Jisté je, že přibývá zmatků, což ukazuje, že VAR nefunguje správně," řekl Mendilibar.

"Mysleli jsme, že s množstvím záběrů z kamer bude snadné každou situaci posoudit, ale není to tak. Nespokojenost s VARem roste a mezi protestující se přidává stále více trenérů," pokračuje zkušený trenér a dodává, že velkým problémem pro něj je i netransparentnost systému. "Někdy ani nevíte, na co se máte soustředit, protože netušíte, co se zkoumá. Jestli hra rukou, faul, ofsajd... Rugby je dobrým příkladem, jak by to mělo vypadat. V něm se záběry vysílají živě na stadionu a je slyšet komunikace mezi rozhodčími. Hned máte jasno, jestli rozhodli dobře, nebo ne. V našem fotbale se vše odehrává v pozadí. Záběry jsou zveřejněny se zpožděním a nevíte, jestli neukáží takový záběr, jaký jim vyhovuje. Jestliže má VAR pokračovat, měl by být mnohem transparentnější, zejména pro lidi na stadionu, kteří často vůbec nevědí, co se děje. Přitom bychom to měli vědět všichni."

Přestože si Španělský fotbalový svaz systém opakovaně pochvaloval a vyjádřil spokojenost s jeho fungováním, fanoušci i samotní hráči a kouči se proti mnohým sporným rozhodnutím ohradili. Většině z nich se navíc nelíbí, že kontrola situací zabírá až příliš času. Například ve čtvrtém ligovém kole letošní sezóny se jen kvůli komunikaci s rozhodčím u videa nehrálo v osmi zápasech 32 minut a 26 vteřin. 

Podívejte se na tabulku, která ukazuje, kolik času ukrojil systém VAR ze zápasů 4. ligového kola:

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace