La Liga změní poskytovatele systému VAR, potvrdil Velasco Carballo a vysvětlil pravidlo o hraní rukou

Záběr z utkání (© marca.es)

Šéf Technické komise rozhodčích Velasco Carballo potvrdil změny, které La Ligu čekají od sezóny 2019/2020.

Přestože si sám Velasco nemohl vynachválit mnohými kritizované fungování systému VAR, rozhodl se Španělský fotbalový svaz pro změnu poskytovatele. Zatímco v ročníku 2018/2019 ho měla na starosti společnost Mediapro, od sezóny 2019/2020 to bude Sony se svým Hawk-eye, a to nejen v Primeře, ale také v Segundě.

"Chyb se neobáváme. Nový poskytovatel využil svůj systém v tolika zápasech, které odpovídají 14 sezónám. Má více zkušeností než kdokoliv jiný. Uklidňuje nás také fakt, že Hawk-eye se používá na Euru U21, používal se na mistrovství světa v Rusku, na mistrovství světa žen, Lize mistrů... Největší akce věří systému Hawk-eye," uvedl Velasco Carballo, jenž vzápětí vysvětlil úpravu pravidla o hře rukou ve velkém vápně na základě změn, které určuje IFAB (Pravidlová komise).

To bude odlišné pro útočící a bránící tým. Zatímco jakákoliv ruka (i neúmyslná) útočníka vedoucí ke gólu či šanci bude označena jako nepovolená hra, dopustí-li se identického prohřešku obránce, nebude to znamenat trest v podobě pokutového kopu. "Ve Španělsku změna tak patrná nebude, protože takový metr již používáme. Pokud ve velkém vápně zahraje útočník rukou a akce skončí gólem nebo šancí, bude hra přerušena, i když půjde o ruku neúmyslnou nebo zcela náhodnou. Vždy se bude pískat. Stejný zákrok obránce nebude potrestán penaltou. Je to podle selského rozumu - nemůžete potrestat obránce pokutovým kopem, ale nemůžete dovolit, aby útočící hráč vstřelil gól rukou. Dříve to nebylo černé na bílém, teď už ano," dodal Velasco.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace