Co dnes dělají... Asier del Horno

Asier del Horno s raketou na pelotu (© elpais.es)

Patřil mezi nejnadějnější španělské krajní beky své doby, jeho kariéru však ovlivnila četná zranění. Co dělá Asier del Horno dnes?

Kdo to byl?

Levý bek první dekády jedenadvacátého století.

Čím se proslavil?

Byl jedním z nejlepších krajních obránců tehdejší La Ligy, prošel mimo jiné kluby Athleticem, Chelsea či Valencií.

Co dnes dělá?

Aktivní kariéru ukončil v roce 2012, ale se sportem zůstal spojený i nadále, a to jako amatérský hráč baskické peloty. Del Horno si vyzkoušel variantu, při níž se míček odpaluje rukou (Pelota mano), následně přešel na verzi hry s raketou (Paleta Goma Maciza), která je tvořena z jednoho kusu bukového dřeva.

Osmatřicetiletý Del Horno také podniká společně s dalším bývalým fotbalistou Athleticu Franem Yestem v hoteliérství v rodném městě Gallarta.

Zajímavosti:

Pelotě se věnoval už jako kluk. "Vždy jsem byl více hráčem peloty než fotbalistou," říká. "Hrál jsem ji pořád. Domů jsem chodil jen spát."

Kariéru ukončil v poměrně nízkém věku kvůli řadě zranění. Jedno z nich ho stálo účast na mistrovství světa 2006, nahradil ho Mariano Pernía z Getafe.

Za národní tým debutoval ve Valencii proti Skotsku. První reprezentační branku vstřelil Anglii na Bernabéu.

Dařilo se mu proti Realu Madrid a Ikeru Casillasovi, mezi roky 2001 a 2003 mu vstřelil ve 3 zápasech 4 branky.

V roce 2005 ho za 12 milionů eur koupila Chelsea. V dané chvíli šlo o nejdražší prodej Athleticu, překonal přestup Aitora Karanky do Realu Madrid. Do londýnského klubu si ho vyžádal sám José Mourinho.

V Chelsea se mu však i kvůli zdravotním problémům nedařilo a po jediné sezóně znovu měnil dres, za 8 milionů eur ho získala Valencia, za kterou ale debutoval až v březnu. Opět kvůli zranění.

V roce 2006 v Lize mistrů prošlápl brutálním zákrokem koleno Lionelu Messimu, hvězda Barcelony utrpěla vůbec první zranění v profesionální kariéře. Del Horno byl vyloučen, José Mourinho se následně zlobil a obvinil Messiho ze simulování: "Potrestáme Messiho za divadlo? Ano, bylo to divadlo. Katalánsko je kulturní oblast a vědí, co je to divadlo." Fanoušci Barcelony o dva týdny později na Camp Nou pokřikovali na portugalského kouče: "Běž do divadla, Mourinho, běž do divadla."

Při druhé etapě v Athleticu byl společně s Yestem a Zubiaurrem pokutován poté, co flámoval před zápasem Copy proti Racingu. Podle některých zdrojů mu Athletic vyměřil vůbec nejvyšší finanční postih ve své historii.

Kariéra v kostce:

Asier del Horno Cosgaya se narodil v Barakaldu 19. ledna 1981. Fotbalově vyrůstal v Athleticu, v jehož prvním týmu debutoval v roce 2000. Po pěti letech odešel do Chelsea, po jediné sezóně přestoupil do Valencie. Netopýři jej následně poslali na hostování do Athleticu, Valladolidu a Levante. V dresu posledně jmenovaného celku ukončil v roce 2012 kariéru. S Chelsea získal mistrovský titul a pozvedl Community Shield. Za Španělsko nasbíral 10 startů, dvakrát rozvlnil síť.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace