Co dnes dělají... Paradas Romero

Paradas Romero a Javier Macherano (© elpais.es)

Nejen fotbalisté mají po konci kariéry zajímavý život. A tak se v pokračování seriálu Co dnes dělají zaměříme na bývalého rozhodčího Paradase Romera.

Kdo to byl?

Rozhodčí první a začátku druhé dekády jedenadvacátého století.

Čím se proslavil?

Byl prvním rozhodčím, který ve Španělsku vyloučil José Mourinha. Ve své době patřil mezi nejlepší arbitry La Ligy.

Co dnes dělá?

Kariéru ukončil v roce 2013 ve 40 letech (pět let před dosažením věkového limitu) kvůli sporům s vedením komise rozhodčích. Následně obchodoval s nemovitostmi, a poté se vrhl do politiky.

Kandidoval za stranu Ciudadanos v provincii Málaga do španělského parlamentu. Na kandidátce měl číslo čtyři, Ciudadanos ovšem získali jen dvě křesla, tudíž Paradas Romero neuspěl.

Zajímavosti:

Do Primery byl povýšen poté, co jej v sezóně 2006/2007 zvolili nejlepším arbitrem Segundy.

O rok později obdržel Trofeo Guruceta pro nejlepšího rozhodčího nejvyšší soutěže.

V La Lize debutoval 2. září 2007 v utkání Levante - Murcia (0-0).

Jako první rozhodčí vyloučil ve Španělsku José Mourinha, a to hned dvakrát. Poprvé se tak stalo v sezóně 2010/2011 v utkání Copy mezi Murcií a Realem Madrid. Podle Paradase na něj portugalský kouč opakovaně křičel, ať "se jde vys.at".

Podruhé vykázal Mourinha na tribunu v roce 2012 v souboji s Villarrealem (kdy byli kromě Mourinha vyloučeni také jeho asistent Rui Faría, Sergio Ramos a Özil), kdy ho několikrát označil za "zku.vysyna". "Nikdy se mi za to neomluvil," dodává Paradas.

Kuriózní je, že kariéru ukončil kvůli neshodám s prezidentem svazu Villarem a šéfem komise rozhodčích Manuelem Díazem Vegou. Ti na něj vyvíjeli tlak poté, co Mourinha nevyloučil za protesty v utkání proti Rayu. "Nemáš odvahu to udělat," řekl Vega. "To je to jediné, co mi nemůžete vytknout, protože jsem Mourinha vyloučil už dvakrát," odpověděl Paradas. "Za Vegou zůstalo hodně obětí, ale už nejsme ve Francově éře. V soukromém rozhovoru jsem pak Villarovi řekl, že svaz je zkorumpovaná organizace."

Za nejvíce protestujícího hráče označil Raúla Garcíu.

V La Lize odřídil 87 střetnutí.

Kariéra v kostce:

José Luis Paradas Romero se narodil v Málaze 16. října 1972. Kariéru rozhodčího začal v roce 2002, v roce 2007 se stal arbitrem v nejvyšší soutěži, o šest let později pověsil píšťalku na hřebík.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace