Co dnes dělají... Míchel Salgado

Míchel Salgado (© as.com)

Kam vedly kroky Míchela Salgada poté, co bývalý obránce Realu Madrid a Španělska pověsil kopačky na hřebík?

Kdo to byl?

Pravý bek 90. let a první dekády nového tisíciletí.

Čím se proslavil?

Nesmazatelně se zapsal do historie Realu Madrid, v jehož dresu nasbíral přes 250 ligových startů. Jde o jednoho z nejúspěšnějších odchovanců Celty Vigo a více než padesátinásobného španělského reprezentanta.

Co dnes dělá?

Kariéru ukončil v roce 2012 v Blackburnu Rovers. Poté se přestěhoval za prací do Saúdské Arábie, kde řídí fotbalovou akademii DSC Football Academy a žije dodnes. "Fotbal mě dostal z ulice a dal mi určité hodnoty, které chci předat místním dětem. Vím, že tady nemají stejnou disciplínu jako ve Španělsku, kde je fotbal vždy na prvním místě a je v podstatě náboženstvím, proto jim chceme předat naše znalosti a zajistit vzdělání," uvedl Salgado. A akademii je přes 1 400 dětí od 5 do 16 let.

Příležitostně se také věnuje spolukomentování zápasů pro televizi.

Ve Španělsku podniká v oblasti sportu a nemovitostí. V roce 2004 se přidal k dalšímu bývalému hráči Celty Vigo Valeri Karpinovi, jehož ambiciózní plán zbourat ve Vigu 25 tisíc zastavěných metrů čtverečních sousedících s historickým centrem města a vybudovat vše od nuly však skončil po více než deseti letech krachem a vysokými dluhy. Salgado z projektu v jeho průběhu vycouval.

Salgado je také součástí společnosti, která předloni koupila klub Gibraltar United, v němž byl Salgado jmenován ředitelem.

Zajímavosti:

Za Celtu debutoval v lize shodou okolností v zápase proti Realu Madrid (0-4).

V únoru 1998 přišel temný moment Salgadovy kariéry. Ostrým zákrokem proti Juninhovi z Atlética zlomil Brazilcovi nohu, což pro Juninha Paulistu znamenalo půlroční pauzu, neúčast na mistrovství světa 1998 a úpadek kariéry. Salgado byl potrestán čtyřzápasovou stopkou a pokutou 500 tisíc peset, proti čemuž hlasitě protestovali fanoušci Celty Vigo. Trest byl nakonec zrušen a Salgado nezmeškal ani jeden zápas. Sám Juninho po konci s fotbalem prozradil, že Salgadovi drsný faul nikdy neodpustil.

Real Madrid za něj v roce 1999 zaplatil 11 milionů eur.

Se Španělskem si zahrál na ME 2000 a MS 2006. O turnaje v letech 2002 a 2004 přišel kvůli zdravotním problémům.

O místo v základní sestavě Realu Madrid ho připravil Sergio Ramos.

V roce 2018 se vrátil k fotbalu, ale jen na jediný zápas v panamské lize.

Hrál i za neoficiální galicijskou reprezentaci a trénoval ji.

Jeho žena Malula je dcerou bývalého prezidenta Realu Madrid Lorenza Sanze.

Salgadova 15letá dcera Malu vloni účinkovala v talentové show La Voz Kids, se svojí intepretací písně Rihanny Russian Roullette však neuspěla.

Kariéra v kostce:

Miguel Ángel Salgado Fernández se narodil 22. října 1975 v As Neves. V prvním týmu Celty debutoval v roce 1995. V sezóně 1996/1997 hostoval v Salamance. O dva roky později přestoupil do Realu Madrid, kde strávil deset let. V roce 2009 jej získal Blackburn, kde v roce 2012 ukončil kariéru. Salgado vyhrál následující soutěže: 4x ligu, 3x Supercopu, 2x Ligu mistrů, Interkontinentální pohár a Super Cup. Španělsko reprezentoval 53krát.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace