Co dnes dělají... Seydou Keita

Seydou Keita (© marca.es)

Kam vedly životní kroky Seydou Keity po konci fotbalové kariéry? To se dozvíme v dalším díle našeho seriálu.

Kdo to byl?

Záložník z Mali, jehož kariéra trvala od začátku tisíciletí až do roku 2017.

Čím se proslavil?

Zejména působením v Seville a Barceloně, s katalánským velkoklubem se mimo jiné radoval z dvojnásobného triumfu v Lize mistrů.

Co dnes dělá?

Aktivní kariéru ukončil v roce 2017 v katarském klubu El Jaish. Poté se vrhl na podnikání, konkrétně na výrobu oleje a krmiva pro dobytek v rodném městě Bamaku - metropoli Mali. Žije však stále v Barceloně.

Keita na sebe upozornil během první vlny pandemie koronaviru, kdy pomohl 600 chudým rodinám v Bamaku, kterým věnoval zásoby rýže, cukru, oleje a dalších základních potravin. Celková hodnota pomoci se pohybovala okolo 45 tisíc eur, za což se Keita dočkal velkého uznání.

"Víme, v jak těžké situaci se lidé kvůli pandemii ocitli, proto musíme podporovat ty, kteří to potřebují. Vláda všechny problémy vyřešit nemůže," dodal Keita.

Zajímavosti:

Jeho strýc Salif Keita byl rovněž profesionální fotbalista, působil například ve Valencii, jejíž dres nosil i samotný Seydou Keita.

Sevilla ho koupila v roce 2007 za 4 miliony eur, aby jej o jediný rok později prodala za 14 milionů eur do Barcelony, kde se Keita stal prvním fotbalistou z Mali v historii klubu.

Za Barcelonu si zahrál v úspěšných finále Ligy mistrů, v obou případech jako střídající hráč. V roce 2009 vystřídal Thierry Henryho, o dva roky později Davida Villu.

Z Barcelony zamířil do čínského Dalianu Aerbin, posléze se ale vrátil do Evropy. Zahrál si v AS Řím či Valencii.

V roce 1999 získal Zlatý míč na mistrovství světa hráčů do 20 let.

S reprezentací absolvoval sedm turnajů Afrického poháru národů.

Je hráčem s nejvíce starty i góly za Mali.

Je ženatý a má dva potomky - jednoho narozeného v Seville, druhého v Barceloně.

Žádný fotbalista z Mali nezískal během kariéry tolik pohárů.

Bývalý hráč Alberto Edjogo-Owono o něm řekl: "Z milionů lidí, kteří se na zemi rodí, je jednou za čas jeden člověk výjimečný. Čisté stvoření se zlatým srdcem, který pomůže, kudy chodí. Je to sportovní džentlmen, jenž vždy upřednostil blahobyt ostatních před tím svým."

Životopis v kostce:

Seydou Keita se narodil 16. ledna 1980 v Bamaku. Jako profesionál debutoval v roce 1999 za Marseille. Lorient, Lens, Sevilla, Barcelona, Dalian, Valencia, AS Řím a El Jaish byly jeho dalšími kluby. S Lorientem získal francouzský pohár, se Sevillou Supercopu a s Barcelonou triumfoval třikrát v lize a Supercopě, dvakrát v Lize mistrů, Super Cupu, mistrovství světa klubů a Copě. Dres Mali oblékl 102krát a vstřelil 25 branek.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace