Co dnes dělají... César Cruchaga

César Cruchaga (© as.com)

V dalším pokračováním našeho seriálu a bývalých fotbalistech se podíváme na to, jak se po konci kariéry uchytil César Cruchaga.

Kdo to byl?

Španělský stoper devadesátých let a první dekády nového tisíciletí, jenž strávil téměř celou kariéru v Osasuně.

Čím se proslavil?

Protože jde o jednu z nejslavnějších postav historie Osasuny, kde nosil kapitánskou pásku.

Co dnes dělá?

Cruchaga ukončil kariéru v roce 2009. Svůj pofotbalový život zasvětil zejména padelu, sportu, který kombinuje tenis a squash.

Cruchaga vede padelový klub v navarrském regionu, a to se třemi společníky. Jedním z nich je jeho bývalý spoluhráč Patxi Puñal.

Zajímavosti:

Je velkým milovníkem Sanfermines, tedy oslav svatého Fermína, patrona Pamplony, které vrcholí slavným během před býky ulicemi města, jehož je Cruchaga opakovaným účastníkem. Jednou nebyl daleko od toho, aby ho býk zranil.

Právě tato záliba však byla jedním z důvodů, proč mu nebyl přiznán invalidní důchod, o který opakovaně žádal po zraněních kolena. Cruchaga je uváděl jako důvod konce kariéry, jen čtyřicet dní poté, co se s fotbalem rozloučil, se však účastnil zmíněného běhu... "Bylo jasné, že jsem nemohl pokračovat v tom, čím jsem se živil. Kdo mě zná, tak ví, že bych si nevymýšlel, ale pokud tomu někdo věřit nechce, bude mě brát za zloděje, který chtěl okrást společnost," uvedl Cruchaga.

I kdyby mu byl invalidní důchod přiklepnut, činil by maximální 2 300 eur měsíčně, tedy hluboko pod 50 tisíci eury, které Cruchagovi chodily každý měsíc na účet během působení v Osasuně.

Je čtvrtým hráčem Osasuny s nejvíce zápasy (338) a třetím s nejvíce odehranými minutami za klub (29 442). 

Strávil v Osasuně celou kariéru s výjimkou jednoletého hostování v třetiligové Gavě ještě předtím, než debutoval za první tým Osasuny.

Přezdívá se mu Chori.

Během kariéry vstřelil 19 branek.

Několikrát byla zvažována jeho nominace do španělského národního týmu, nakonec si ale za reprezentaci nezahrál.

Naopak působil v neoficiálních reprezentacích Baskicka a Navarry.

Poslední zápas odehrál proti Realu Madrid, který Osasuna v roce 2009 porazila 2-1, čímž si zajistila záchranu.

Kariéra v kostce:

César Cruchaga Lasa se narodil 26. ledna 1974 v Ezcarozu. Jako odchovanec Osasuny debutoval v prvním týmu v roce 1997 a strávil v ní takřka kompletní kariéru.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace