Co dnes dělají... Gaizka Mendieta

Gaizka Mendieta jako DJ (© elpais.es)

Gaizka Mendieta patří mezi bývalé fotbalisty, kteří po konci kariéry našli uplatnění ve zcela jiném oboru.

Kdo to byl?

Baskický záložník 90. let a začátku nového tisíciletí.

Čím se proslavil?

Zejména působením ve Valencii, během kterého platil za jednoho z nejlepších španělských fotbalistů, po odchodu do zahraničí však jeho kariéra začala rychle uvadat.

Co dnes dělá?

Profesionální kariéru ukončil v Middlesbrough v roce 2008. Následně se stal ambasadorem La Ligy, komentátorem pro Sky Sports a spolupracovníkem organizace Soccerex, která pořádá fotbalové akce, a španělské restaurace Ibérica v Londýně.

Nejvíce času však věnuje hudbě, a to v Londýně, kde se s rodinou usadil a působí zde ako DJ. Se skupinou Gasteiz Gang, kterou založil, se účastnil mezinárodního hudebního festivalu v Benicàssimu, své hudební umění předváděl i ve fanzónách před finálovými zápasy Ligy mistrů 2017 a 2018 či festivalu SOS 4.8 v Murcii. Je velkým fanouškem hudebních stylů rock a indie.

Zajímavosti:

Přestože se narodil v Bilbau, fotbalově vyrůstal v Castellónu, kde jeho otec Andrés působil jako brankář.

Nikdy nehrál za žádný baskický klub.

Ve Valencii byl idolem do takové míry, že o něm tehdejší kouč Claudio Ranieri řekl, že "je tím Netopýrem, kterého má klub ve znaku".

Byl klíčovým prvkem Valencie, která si v letech 2000 a 2001 zahrála finále Ligy mistrů. V tom druhém dal dva góly z penalty (jednu v zápase, jednu v rozstřelu), titul přesto slavil Bayern.

Kromě Španělska (40 utkání, 8 branek) hrál také za Baskicko, o jehož reprezentaci řekl, že by ji rád viděl na mistrovství světa.

Zajímaly se o něj Real Madrid a Barcelona, Valencia ho ale prodala Laziu, kde začal jeho pád. Kataláncům byl Laziem zapůjčen na hostování, nezaujal.

Ve své době byl šestým nejdražším hráčem světa.

Byl součástí reprezentace, která propadla na mistrovství Evropy 2000 a mistrovství světa 2002.

Je považován za jednoho z vůbec nejlepších penaltových exekutorů. Ze 34 penalt proměnil 31.

Skupina Los Planetas jej zmiňuje v textu jedné ze svých nejúspěšnějších písní Un buen día (Skvělý den): "... vylezl jsem z postele, zapnul televizi, kde běžel zápas, a Mendieta vstřelil neskutečný gól..."

Kariéra v kostce:

Gaizka Mendieta Zabala se narodil v Bilbau 27. března 1974. Debutoval za Castellón v roce 1991. Po třech letech přestoupil do Valencie, kde byl až do roku 2001. Poté přišly štace v Laziu, Barceloně a Middlesbrough. Z trofejí dosáhl na Copa del Rey, Supercopu a anglický ligový pohár. Čtyřicetkrát reprezentoval Španělsko.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace