Co dnes dělají... Baba Sule

Baba Sule (© abc.es)

Baba Sule nemohl kvůli četným zraněním naplnit svůj potenciál, po konci kariéru se oklikou k fotbalu vrátil, byť na netradiční pozici.

Kdo to byl?

Ghanský záložník druhé poloviny devadesátých let a prvních roků nového tisíciletí.

Čím se proslavil?

Byl jedním z největších talentů afrického fotbalu. Mistr světa do 17 let prošel i Realem Madrid, v jehož dresu ale nikdy nenastoupil, a mnoha dalšími španělskými kluby.

Co dnes dělá?

Žije trvale ve Španělsku, kde pracuje třetím rokem v celku Fuenlabrada, jenž hraje v Segunda División B, jako kustod. "Když mi klub tuto práci nabídl, byla to pro mě možnost, jak zůstat ve spojení s fotbalem. Neváhal jsem ani vteřinu," říká 40letý Baba Sule, na jehož tváři je za každé situace upřímný úsměv. Po konci kariéry v roce 2011 si vyzkoušel několik zaměstnání. V obchodě El Corte Inglés dělal ostrahu, pracoval také jako elektrikář.

Zajímavosti:

V roce 2006 dělal osobního řidiče Davidu de Geovi, neboť dnes úspěšný brankář neměl jako mladík rezervního týmu Atlética řidičské oprávnění. "Byl velmi stydlivý, ale vycházeli jsme spolu velice dobře. Pomáhal jsem mu s angličtinou, vždy jsem mu zdůrazňoval, že je důležité se tento jazyk naučit. Do dnešního dne jsem v kontaktu s ním i jeho rodinou, která je úžasná. S jeho matkou jsem nedávno chatoval."

V roce 1999 přestoupil do Realu Madrid, odkud odešel hostovat do Leganésu. Dres slavného klubu nikdy neoblékl.

Jeho sportovní kariéru provázela smůla na zdravotní potíže. Když jej získala Mallorca, onemocněl žloutenkou. V Ourense si zlomil vřetenní a loketní kost. První ligový mač za Leganés pro něj skončil zpřetrhanými vazy v koleni. Po pěti měsících se vrátil, ale okamžitě si zranění obnovil. V nemocnici se nakazil virem, který stav kolena ovlivnil. Nakonec ukončil kariéru předčasně právě kvůli zraněním.

Doktoři mu řekli, že pokud s fotbalem neskončí, bude už navždy kulhat.

Veškeré peníze, které vydělal, posílal rodině do Ghany.

Byl reprezentantem Ghany do 17 a 20 let, za "A" tým ale nikdy nenastoupil.

V klubové kariéře dal jediný gól - v sezóně 1998/1999 za Ourense v Segundě.

Ve finále mistrovství světa hráčů do 17 let vstřelil gól Brazílii, za kterou chytal Júlio César.

Kariéra v kostce:

Baba Sulemaye se narodil 7. listopadu 1978 ve městě Kumasi. Jako profesionál debutoval v klubu Cornerstones v roce 1994. O dva roky později přestoupil do Mallorcy, odkud po jediné sezóně zamířil do Ourense. Následně jej koupil Real Madrid a zapůjčil Leganésu, jehož barvy hájil až do roku 2004. Ve Španělsku hrál také za Rayo Majadahonda. V roce 1995 se s reprezentací Ghany do 17 let stal mistrem světa.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace