Co dnes dělají... John Carew

John Carew (© marca.es)

Hlavním hrdinou dalšího pokračování našeho seriálu o pofotbalovém životě hráčů bude John Carew, jenž se mimo jiné věnuje herectví.

Kdo to byl?

Norský útočník, který zaujal zejména na konci devadesátých let a v první dekádě nového tisíciletí.

Čím se proslavil?

Ve Španělsku čtyřletým (s roční přestávkou, kdy byl zapůjčen na hostování do AS Řím) působením ve Valencii. Patřil také mezi opory Norska a prošel Lyonem, Aston Villou či West Hamem.

Co dnes dělá?

Kariéru ukončil v roce 2012 v řadách anglického West Hamu. Následně se věnoval charitě v Oslu, Londýně a Gambii, kde dobročinná organizace nese jeho jméno a odkud pochází Carewův otec. 

Ve zmíněné africké zemi rovněž vyhledává fotbalová talenty, kterým pomáhá se v těžkých podmínkách prosadit.

Nejvíce viditelný je však Carew ve světě filmu, do kterého vstoupil v roce 2014 obsazením v kanadském snímku Dead of Winter o skupině přátel z Colorada, kteří se vydají za pokladem, ale jeho hledání se promění ve hru o přežití. O rok později hrál v norském akčním filmu Høvdinger, který však schytal velmi kritická hodnocení.

Naopak výtečné recenze sbírá rovněž norský seriál Heimebane (2018 až 2019), kde ztvární bývalého hráče Michaela Ellingsena, jenž si brousí zuby na trenérský post, na který však byla dosazena Helena Mikkelsen (hraje ji Ane Dahl Torp).

John Carew se na Instagramu pochlubil fotografií s Bradem Pittem a v rámci natáčení letošního fantasy Maleficent 2 (kde má jen malou roli) se na place setkal i se slavnou Angelinou Jolie.

Zajímavosti:

Zatímco jeho otec byl z Gambie, matka z Norska.

Carewovo příjmení bylo pro mnoho komentátorů oříškem, a tak byly ke slyšení verze "Cariu", "Careu", "Caref", "Ceru"... Norové ho vyslovují "Carev".

Ve Valencii měl v jednu chvíli na dresu jmenovku Alieu, což je jeho druhé příjmení po otci.

Měří 195 centimetrů a logicky byl výborným hlavičkářem, zároveň měl ale velmi dobrou hru nohama.

Prošel všemi mládežnickými výběry Norska.

Je čtvrtým nejlepším střelcem historie norského národního týmu a nejlepším od roku 1960. V počtu startů za Norsko mu patří páté místo.

Valencia za něj zaplatila Rosenborgu 8,5 milionu eur.

Před koncem kariéry ještě zkoušel zaujmout na testech v Interu Milán, avšak neúspěšně.

Kariéra v kostce:

John Alieu Carew se narodil v Lørenskogu 5. září 1979. Jako profesionál debutoval v roce 1997 v dresu Valerengy. O dva roky později ho koupil Rosenborg, odkud po roce odešel do Valencie. Jejím členem byl čtyři roky (z toho na rok v hostování v AS). Dále prošel Beşiktaşem, Lyonem, Aston Villou, Stoke City a West Hamem. Mezi úspěchy má triumfy v norské, španělské a francouzské lize (2x), norském poháru a francouzském superpoháru. Za Norsko odehrál 91 utkání a nastřílel 24 branek.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace