Zidane nečekaně skončil jako trenér Realu Madrid

Zinédine Zidane (© marca.es)

Zinédine Zidane svolal na dnešní 13. hodinu tiskovou konferenci, na níž překvapivě oznámil, že končí ve funkci trenéra Realu Madrid.

Rozhodnutí francouzského kouče je o to překvapivější, že před týdnem dovedl tým k třetímu triumfu v Lize mistrů v řadě, což se v novodobé historii soutěže dosud nikomu nepodařilo.

Zidane působil na lavičce Realu Madrid od ledna 2016, kdy přebral trápící se mužstvo po Rafu Benítezovi. Během dvou a půl roku dovedl Bílý balet k celkově devíti trofejím, v tomto ohledu je v análech královského celku zapsán hned za prvním Miguelem Muñozem, jenž nasbíral 14 pohárů. Ke třem triumfům v Lize mistrů přidal 45letý Zidane jeden ligový titul a Supercopu, dva Super Cupy a dvě prvenství na mistrovství světa klubů.

"Rozhodl jsem se nepokračovat. Je to možná zvláštní, ale musel jsem to udělat. Myslím, že mužstvo musí i nadále vítězit a potřebuje změnu, nový impuls a metodiku práce. Miluji tento klub a děkuji mu za vše, ale změna je potřebná. Možná je to jen na shledanou, budu s Realem Madrid spojený po celý život," uvedl Zidane, jehož na tiskové konferenci doprovázel viditelně zaskočený prezident Realu Madrid Florentino Pérez. 

"Říkal jsem, že chci trénovat Real Madrid i nadále, ale jsem vyčerpaný. Fotbal přináší dobrý i špatné chvíle, já končím po té nejkrásnější. Ale v průběhu sezóny byly i těžké momenty, což vás donutí se zamyslet. Někomu mé rozhodnutí asi nedává smysl, ale mně ano. Je čas na změnu. S hráči to nemá nic společného. Jejich respekt byl klíčem k úspěchu. Já rád vítězím, a když mám pocit, že už vyhrávat nebudu, udělám změnu."

"Mým nejlepším zážitkem je chvíle, kdy mě Florentino Pérez přivedl. Snem mnoha hráčů je být v Realu Madrid. Jako trenér si nejvíce vážím ligového titulu, nejhůře vnímám prohru s Leganésem (po níž Real Madrid vypadl z letošní Copy)."

Zidane během svého působení na Bernabéu několikrát řekl, že jej trénování Realu Madrid psychicky vyčerpává, přesto se očekávalo, že bude pokračovat. "Tlak k trénování patří. Pokud máte trénování rád, přijímáte to jako jeho součást. To důvodem nebylo. Šlo mi jen o dobrou všech, mého i hráčů. Změna musela nastat kvůli tomu, aby se i nadále vítězilo."

Nyní musí Florentino Pérez podepsat nového kouče, který naváže na úspěchy legendy světové kopané. Castingu se budou podle deníku AS účastnit Joachim Löw, Jürgen Klopp, Arsène Wenger, Mauricio Pochettino či Guti.

Chceš mít novinky o Realu Madrid z první ruky? Navštiv ráj fanoušků na BilyBalet.cz.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace