Barcelona, Espanyol a Atlético snižují platy na základě ERTE. Další kluby se brzy přidají

Álvaro Morata (© marca.es)

Španělské kluby se chystají snižovat hráčům platy, aby zmírnily dopady pandemie koronaviru, která znamená obrovský výpadek příjmů.

Barcelona s prvním návrhem neuspěla, hráči ho odmítli. Podle tisku to ale byli kapitáni týmu, kterým se nelíbila. Klub dnes ráno jako vůbec první oficiálně potvrdil, že i tak všem zaměstnancům mzdy dočasně sníží, a to jednostranným rozhodnutím, tedy bez souhlasu zaměstnanců, na základě ERTE, které je zaneseno ve španělských zákonech a tento i další kroky (snížení počtu zaměstnanců, zkrácení pracovní doby a podobně) ve výjimečných případech povoluje.

Stejný krok o chvíli později podnikl Espanyol, jehož zaměstnancům se mají příjmy snížit stejně jako v konkurenční Barceloně o 70 procent. Odpoledne se přidalo i Atlético. Také Madriďané využili ERTE, přestože dostali od hráčů zelenou, jak potvrdil ve čtvrtek prezident klubu Enrique Cerezo: "Snížení platů? Mluvili jsme s našimi hráči a uvědomují si, co se děje. Vím, že z jejich strany ani ze strany trenérů nebude žádný problém."

"Museli jsme to udělat, abyhom přežili," stojí v prohlášení Atlética.

Podle odborníků je ERTE až poslední možností, jejíž využití může poškodit obraz klubu. Přesto by k němu v rámci Primery a Segundy mohla přistoupit řada dalších organizací, a to pokud s hráči a dalšímí zaměstnanci nedosáhnou dohody.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace