Čtyři možné scénáře. Předčasný konec sezóny by pro La Ligu znamenal ztrátu téměř 700 milionů eur

Pozná letošní La Liga mistra? (© marca.es)

La Liga je sice prozatím jen přerušena na dva týdny, reálná je ale i možnost, že letošní ročník bude předčasně ukončen. To by pro soutěž znamenalo obrovskou finanční ztrátu.

Deník Marca ji vyčíslil celkově na 678,4 milionu eur. Z většiny by šlo o ztráty z televizních práv. Nejvyšší soutěž by přišla o 494 milionů eur, Segunda o 55. Příjmy ze vstupného včetně permanentek by klesly o 116,9 milionů eur v Primeře a 12,5 ve druhé lize. Jako konečná tabulka by zůstala ta po 27. kole.

To je jen jeden ze čtyř možných scénářů. Dalším je dohrání všech zbývajících utkání, což by ale vyžadovalo rychlé vyřešení problému jménem koronavirus, což se nezdá pravděpodobné. V kalendáři jsou momentálně jen dva volné termíny, tedy maximálně pro dvě odložená ligová kola. Záležet také bude na rozhodnutí UEFA ohledně pokračování Evropské ligy a Ligy mistrů. Pokud by evropská federace například změnila formát play-off na jednozápasový, uvolnila by se tím další data pro ligové dohrávky.

Třetí možností je celou sezónu anulovat, tedy žádný oficiální mistr, žádní sestupující a účast v pohárech by si zopakovaly týmy, které hájily barvy Španělska v letošním ročníku. Poslední varianta představuje smazání výsledků odvetné části soutěže a pořadí by určila první polovina soutěže, během které se střetl každý s každým. Stejně jako v případě předčasného konce by to znamenalo mistrovský titul pro Barcelonu, a to díky lepšímu skóre oproti Realu Madrid (oba velkokluby nasbíraly v první polovině ligy 40 bodů, vzájemný zápas na Camp Nou skončil 0-0).

A kdo vlastně rozhodne? Samozřejmě bude záležet na vývoji pandemie koronaviru, nařízení vlády a důležité slovo bude mít i UEFA. Ve finále by však měl konečný verdikt padnout na základě shody mezi Španělským fotbalovým svazem a vedením La Ligy. Pokud by k ní nedošlo, rozluští tajenku prezident svazu Luis Rubiales nebo jím pověřený orgán.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace