Deset změn La Ligy po koronaviru

Podavač míčů v době po koronaviru (© marca.es)

První ligové kolo po nucené pauze kvůli koronaviru je minulostí. V jakých deseti bodech se La Liga kvůli pandemii změnila?

1) Až deset střídání

Každý trenér může během zápasu udělat navíc dvě další střídání oproti klasickým třem, což znamená, že se celkem může protočit až deset fotbalistů. Většina koučů této možnosti využila, neboť jde o možnost, jak lépe rozložit zátěž mezi všechny členy mužstva. "Kdyby nebylo povolených pět střídání, každé mužstvo by dohrávalo zápas co zápas v devíti lidech," soudí kouč Sevilly Julen Lopetegui.

2) Střídačka na tribuně

Aby hráči mohli dodržovat bezpečný odstup, nesedí jen jako obvykle na lavičkách, ale i na tribuně, aby mezi sebou vždy měli několik volných míst. Na lavičku by se nevešeli nejen vzhledem k opatřením, ale také proto, že nominace je rozšířena z 18 na 23 jmen.

3) Bez publika

Největší a nejcitelnější změna. Na tribunách chybějí fanoušci. Vedení La Ligy však zvažuje jejich vpuštění na stadiony v omezeném počtu už ke konci června. Pohled na stadion bez fanoušků je smutný, vždyť například sevillské derby je úžasnou atmosférou vyhlášené...

4) Cooling break

Ve 30. a 75. minutě každého střetnutí probíhá takzvaný cooling break, tedy pauza na osvěžení a odpočinek, která má hráčům ulevit při vysokých teplotách. I zde se musí dodržovat bezpečnostní pokyny, a tak má každý fotbalista vlastní láhev.

5) Potlesk pro hrdiny

Ve dvacáté minutě přichází čas na potlesk, který je určen hrdinům pandemie - lékařům, sestrám, bezpečnostním složkám - a zní z amplionů na stadionu, trvá 30 vteřin.

6) Bez novinářů kolem hřiště

Novináři a fotografové přišli kvůli riziku nákazy o nejlepší místa kolem hřiště a museli se přesunout do první řady tribun.

7) Podavači míčů v rukavicích a maskách

Opatření kvůli koronaviru se dotkla i podavačů míčů, kteří musejí mít ochranné rukavice a masky.

8) Prázdné VIP lóže

Výrazně prořídly obvykle plně zaplněné VIP lóže. Novým standardem je přítomnost pouhých 4 osob - prezidentů a viceprezidentů obou klubů.

9) Bez pozdravu

Týmy se před výkopem nezdraví a také při odchodu do šaten v poločase a po utkání mají dodržovat odstup.

10) Virtuální oslava

Hráči sice nemohou na tradiční děkovačku s fanoušky, přesto ji před prázdnými tribunami praktikují. Chtějí tak příznivce podpořit a ukázat jim, že i v těžké době vnímají jejich podporu.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace