Tebas: Liga nebude mít více než 20 týmů, sestupující budou určeni

Javier Tebas (© marca.es)

Vedení La Ligy stále pracuje na dokončení sezóny, přestože se potýká s novými problémy.

Stále více fotbalistů se totiž vyjadřuje ve smyslu, že se jim zpět na trávník po pandemii koronaviru nechce, dokud jim nebude zaručeno stoprocentní bezpečí. Někteří z nich to považují za "šílené", "bláznivé" či za "hazard". Od úterý se měli plošně podrobit testům na onemocnění, španělské ministerstvo zdravotnictví ale vše odložilo, aby získalo více času na důkladnou analýzu. Právě vláda musí dát k obnovení profesionálního sportu zelenou.

Přesto stále platí termín 11. května jako pravděpodobný k návratu k tréninku, soutěž by následně mohla být zrestartována začátkem června. Prezident La Ligy Javier Tebas si jiný scénář nepřipouští: "Před každou schůzí držíme minutu ticha za oběti koronaviru, protože nás to zasáhlo, ale musíme myslet i na ekonomiku. Musíme dopady pandemie co nejvíce snížit. Jdeme krok za krokem a v současné chvíli nezvažujeme ukončení sezóny. Můžeme ji protáhnout dále než do července. Rozhodně ji ale nebudeme dohrávat na podzim, to je vyloučeno. Fotbal je pro Španělsko velmi důležitý, tvoří 1,37 % HDP a přímo či nepřímo zajišťuje přes 180 000 pracovních míst. Pokud by byla sezóna dokončena před prázdnými tribunami, budou ztráty 300 milionů eur. Pokud by se nedohrála vůbec, přišli bychom o jednu miliardu eur. Samy kluby vědí, jak je to poznamená. Řada z nich žije z prodejů hráčů, ale těch bude minimum. Přijdou i o vstupné, protože diváci se na stadiony vrátí nejdříve v prosinci."

"Jisté je, že liga nebude mít více než 20 týmů. Její systém je zařízen na tento počet a deset měsíců soutěže, na tom nic měnit nebudeme. Sestupující budou určeni v každém případě. A pokud některý klub odmítne nastoupit? Bude s ním zahájeno řízení ze strany ligy i svazu. Bude se to považovat za neúčast v zápase. Byly by mu odečteny tři body a k dalším trestům by se přistoupilo na základě pravidel."

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace